1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapahtumahallit ja -areenat

Tampereen monitoimiareenan majoittajaksi Lapland Hotels, ravintoloista vastaa Restamax

Rautatien päälle Sorinsillan eteläpuolelle tulevan monitoimiareenan rakennustyöt alkavat lokakuun aikana. Areenan on määrä valmistua syksyllä 2021 ja siitä tulee sekä Ilveksen että Tapparan kotihalli.

tapahtumahallit ja -areenat
Kansi-ja Areena -hankkeen allkeirjoittajia: konserninjohtaja Juha Yli-Rajala, pormestari Lauri Lyly ja SRV:n varatoimitusjohtaja Timo Nieminen
Osakassopimuksen allekirjoittajia: Tampereen konsernijohtaja Juha Yli-Rajala, pormestari Lauri Lyly ja SRV:n varatoimitusjohtaja Timo Niemi nen.Mari Siltanen / Yle

Tampereelle suunnitellun monitoimiareenan rakentaminen alkaa vielä tässä kuussa pohjan paalutuksilla ja junaraiteiden siirtämisillä. Valtiontuen varmistuminen eduskunnan lisätalousarviossa varmistaa töiden jatkumisen. SRV ja kaupunki allekirjoittivat monitoimiareenan osakassopimuksen tiistaina. Areenan on määrä valmistua syksyllä 2021.

– Jätetään ne epäilyt omaan arvoonsa ja mennään tästä eteenpäin. Tämä on hieno todiste siitä, että epäilyt olivat turhia, myhäili kaupungin konsernijaoston puheenjohtaja Kalervo Kummola allekirjoitustilaisuudessa.

Tiistaina julkistettiin myös monitoimiareenan toimijoita, mm. hotelli- ja ravintolatoiminnasta vastaavat yritykset.

Majoituspalveluja ryhtyy hoitamaan Lapland Hotels, joka avaa 285-paikkaisen hotellin syksyllä 2021. Jo aiemmin monitoimiareenaan varmistuneesta Suomen toisesta kasinosta on tehty vuokrasopimus. Monitoimiareenan ravintoloiden operoinnista vastaa Restamax, joka tuo monitoimiareenaan Suomen suurimman tapahtumaravintolan.

Monitoimiareenan lainarahoituksen kumppanit ovat Nordea, Handelsbanken, OP-Tampere ja LähiTapiola Yritysrahoitus.

Havainnekuva Tampereen Kannesta ja Areenasta
Studio Daniel Libeskind

Autoilijat pääsevät työmaan lähellä helpommalla

Sorinsillan eteläpuolelle tulevan monitoimiareenan ja kannen rakennustyömaa alkaa muodostua lokakuussa. Tampereen työmaiden ruuhkissa huokailevia autoilijoita helpottanee se tieto, ettei työmaan pitäisi vaikeuttaa autoilijan elämää paljoakaan.

– Toimimme rata-alueella. Junaliikenteeseen tulee häiriöitä erilaisten töiden takia, mutta aika paljon pysytään katuliikenteestä pois, sanoo SRV:n varatoimitusjohtaja Timo Nieminen.

Kun työt siirtyvät vuoden päästä lähemmäs katuja, voi joitain muutoksia tulla. Yksi niistä on yhden kaistan sulkeminen Sorinsillalla.

– Oma asiansa ovat työmaan tavarakuljetukset. Olemme rakentaneet ennenkin keskustassa ja tiedämme miten pitää toimia. Toimitukset tehdään ilta- ja yöaikaan, jotta ne häiritsevät mahdollisimman vähän ympäröivää kaupunkirakennetta, sanoo Nieminen.

Koska työmaa on aivan keskustassa vilkkaimman liikenteen keskellä, joudutaan öisin ajoittain tekemään muitakin töitä. Pääosin yöt ovat Niemisen mukaan kuitenkin työmaalla hiljaisempia.

Ilveksen ja Tapparan kotihalli

Tamperelaiset jääkiekkojoukkueet siirtyvät uuteen monitoimiareenaan, josta tulee Tapparan ja Ilveksen kotihalli. Ilves-Hockey Oy on sopinut kotiotteluidensa siirtämisestä uuteen monitoimiareenaan sen toteutuessa liigakaudesta 2021–2022 alkaen. Tamhockey Oy on solminut vastaavanlaisen sopimuksen.

– Haluamme tarjota ihmisille urheiluviihde-elämyksiä ja voittajuutta, johon areena antaa upean mahdollisuuden. Samalla se asettaa Ilves-organisaatiollemme riman korkealle tapahtumien kehittämisessä, kertoo Ilves-Hockey Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Seppä.

Halliin mahtuu 13 000 katsojaa, mutta katsomoa voi pienentää tarvittaessa vajaaseen yhdeksään tuhanteen.

Kun tamperelaisjoukkueiden toimitusjohtajilta kysyy kumpi voittaa Areenan jäällä, kiertelevät he vastausta.

– Kyllä se parempi aina voittaa. Tietysti pitää peilata historiaan. Niiden, jotka ovat historiassa pärjänneet, on pärjättävä uudessa Areenassakin, muotoilee lopulta Tapparan Mikko Leinonen.

Tamperelaisen jääkiekon lisäksi areenalla tullaan näkemään myös jääkiekon MM-kisat vuonna 2022. Hallissa urheillaan myös muissa lajeissa ja järjestetään konsertteja, messuja sekä muita tapahtumia.

Havainnekuva Tampereen Areenan kentästä
Studio Daniel Libeskind

Uusi kaupunginosa

Uutena kaupunginosana kohoava kokonaisuus muodostuu kannesta, jonka päälle rakentuvat Suomen suurin elämysareena, sen yhteydessä toimiva hotelli, korkeimmillaan 29-kerroksiset asuintalot ja liiketiloja. Koko Kansi ja areena -hankkeen laajuus on 120 000 kerrosneliömetriä.

Kansi ja areena -hankkeen ensimmäinen vaihe sisältää monitoimiareenan ja kolme liike-, toimisto- ja asuinrakennusta, yhteensä lähes 80 000 kerrosneliömetriä. SRV ja sijoittajat ovat tehneet sopimuksen koko Kansi ja areena -hankkeen sekä Ranta-Tampellan asuinkorttelin toteuttamisesta. Koko hankeen arvioidaan valmistuvan 2023 mennessä.

Tampereen pormestarin Lauri Lylyn mukaan kaupungin kasvu on maamme toiseksi nopeinta. Tällöin kaupungin on kehityttävä ja kyettävä tarjoamaan puitteita yrityksille ja koteja asukkaille.

– Kansi ja Areena -hankkeessa kumpikin tavoite toteutuu. Lisäksi saamme maailmanluokan areenan, jonka yhteyteen tulee uusia palveluita ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia, sanoo Lauri Lyly.

Päätökset hankkeen lopullisesta toteutumisesta on tavoitteena saada aikaan loppuvuonna hankkeen rahoitukseen liittyvän valtiontuen ja sopimusten ennakkoehtojen täytyttyä.

Havainnekuva Tampereen Kannesta ja Areenasta
Studio Daniel Libeskind
Lue seuraavaksi