Uusien hävittäjien hankinta nytkähti eteenpäin – asejärjestelmistä ja varusteista lähetetty tietopyyntö seitsemälle valtiolle

Tietopyyntö on lähetetty Isolle-Britannialle, Israelille, Norjalle, Ranskalle, Ruotsille, Saksalle ja Yhdysvalloille.

Hornet-hävittäjät
Hornet-hävittäjät rullaavat kiitotielle.
Hornet-hävittäjiä.Ilmavoimat

Puolustusvoimien Hornet-hävittäjien seuraajahanke on nytkähtänyt eteenpäin. Puolustusministeriö kertoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että se on lähettänyt hankkeen asejärjestelmiä ja varusteita koskevan tietopyynnön seitsemän maan hallitukselle. Hallitukset välittävät tietopyynnön maiden teollisuudelle.

Tietopyyntö on lähetetty Isolle-Britannialle, Israelille, Norjalle, Ranskalle, Ruotsille, Saksalle ja Yhdysvalloille.

Tietopyynnön päätavoitteena on selvittää, mitä Suomen tarpeisiin vastaavia suorituskykyjä on saatavilla. Tietopyyntö keskittyy vuoden 2025 jälkeen saatavilla oleviin kyvykkyyksiin ja suorituskykyihin.

Aseet ja varusteet hankitaan erillisillä sopimuksilla rinnan lentokonehankinnan kanssa. Tarjouspyynnöt lähetetään keväällä 2018. Päätös hankittavista aseista ja varusteista tehdään osana lentokonetyypin valintapäätöstä. Hankintasopimukset on tarkoitus allekirjoittaa keväällä 2021.

Virallinen tarjouspyyntö Hornetien seuraajasta tehdään neljän valtion hallitusten kautta kaikille viidelle tietopyyntöön vastanneille lentokonevalmistajille keväällä 2018.

Lopullinen valintapäätös Hornetien seuraajasta on tarkoitus tehdä vuonna 2021. Uuden kaluston käyttöönotto ja vanhojen Hornetien poistuminen palveluskäytöstä tapahtuu vuosina 2025–2030.

Puolustushallinnon linjauksen mukaan Suomen on hankittava Hornetien tilalle uudenaikaisia monitoimihävittäjiä. Hankintahinta on arviolta 7–10 miljardia euroa.

Lue myös:

Katso maailman parhaiden hävittäjien vertailu – Suomen ehdokkaat kärkiviisikossa

Puolustusministeriö: Suomi ei ole tehnyt päätöstä hävittäjäostoista