Sähköä kyynelistä – Uusi löytö voi mullistaa implanttien sähkön tarpeen

Puristamalla muun muassa kyynelistä löytyvää lysotsyymi-proteiinia voidaan tuottaa sähköä.

energia
itkevä mies
Pixabay

Kyyneleet voivat tulevaisuudessa olla polttoainetta. Tutkijat ovat nimittäin löytäneet keinon, jolla ihmiskehon erittämästä proteiinista voidaan tuottaa sähköä. Irlantilaisryhmän tutkimuksen tulokset julkaistiin Applied Physics Letters -tiedejulkaisussa (siirryt toiseen palveluun).

Löytö perustuu proteiiniin nimeltään lysotsyymi. Tätä bakteereja tuhoavaa entsyymiä on muun muassa kyynelnesteessä, syljessä ja hiessä.

Irlantilaisen Limerickin yliopiston tutkijat havaitsivat, että kiteytyneessä muodossa lysotsyymi pystyy tuottamaan sähkövarauksen. Tutkijaryhmä puristi kidekalvon entsyymiä kahden lasinlevyn väliin, mikä synnytti pietsosähköisen ilmiön.

Pietsosähköisessä ilmiössä jännite syntyy, kun kiinteään materiaaliin kohdistetaan paine. Toisin sanoen lysotsyymikidettä puristamalla saatiin aikaan sähkövaraus.

Pietsosähköisiä materiaaleja käytetään niin älypuhelimissa, ultraäänilaitteissa kuin syvänmeren kaikuluotaimissa. Niiden pieni koko sekä kyky muuttaa mekaaninen energia sähköenergiaksi ja päinvastoin ovat tehneet niistä erittäin käytettyjä useilla teollisuuden aloilla.

Yleisesti tunnetuin pietsosähköinen materiaali on kvartsi.

Toisin kuin kvartsi, lysotsyymi on ihmiskehosta löytyvä aine. Tämä seikkaa saattaa tehdä irlantilaisryhmän löydöksestä mullistavan.

Tutkijat arvelevat, että lysotsyymi voisi mahdollistaa uudenlaisten energiaa keräävien lääketieteellisten laitteiden kehittämisen. Uusien pietsosähköisten implanttien lisäksi lysotsyymillä voitaisiin päällystää jo olemassa olevia implantteja, jolloin niissä ei tarvitsisi käyttää myrkyllisiä aineita.