1. yle.fi
  2. Uutiset

Retkeilijät hortoilevat sotilasalueella Repoveden kansallispuistossa – "Google Maps ohjaa puolustusvoimien porteille"

Repoveden kansallispuiston reitti kulkee aivan Pahkajärven ampuma-alueen vieressä.

Repoveden kansallispuisto
Sotilasalueesta kertova kyltti Repovedellä. Kyltissä lukee "Sotilasalue. Pääsy ilman lupaa kielletty rangaistuksen uhalla."
Retkeilyreitin varrella on kyltti, joka varoittaa ampuma-alueesta.Sami Hänninen

Repoveden kansallispuistossa on ryhdytty valvomaan tehostetusti retkeilijöiden pysymistä merkatuilla reiteillä. Syynä on, että erätarkastajat ovat huomanneet patikoitsijoiden ja maastopyöräilijöiden liikkuvan puiston itäosassa puolustusvoimien Pahkajärven ampuma-alueella.

– Aika ajoin alueelle eksyy retkeilijöitä, jota soittavat päätyneensä kielletylle alueelle. Nyt on kuitenkin havainto, että siellä on liikkunut maastopyöräilijäporukka tahallisesti, erätarkastaja Markus Rahikainen Metsähallituksesta kertoo.

Kielletyllä sotilasalueella on ammuntaharjoituksissa käytettävä maalialue ja sitä ympäröivä varoalue. Retkeilyreitin kyljessä kulkeva varoalue on merkattu puiston karttoihin. Maastossa kylttejä ja puihin on maalattu sinivalkoiset raidat.

– Varsinaisia vaaratilanteita ei ole ollut. Meillä on kuitenkin paljon ammuntoja, ja oleellista on, etteivät ihmiset kulkeudu vaara-alueelle, Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö, eversti Sami-Antti Takamaa sanoo.

Älä seuraa Googlen ohjeita

Puolustusvoimien mukaan Google Maps ohjaa retkeilijät kulkemaan ampuma-alueen kautta. Ydinalueella on portit, joten sinne ei pääse noin vain, mutta varoalueellekaan ei saa mennä luvatta. Mapsia käyttävälle retkeilijälle tulee pitkä patikkamatka porteilta takaisin reitille.

– Olemme aloittaneet toimenpiteet, jolla tämä (Google Mapsin ohjaus alueelle) saadaan estettyä, Takamaa sanoo.

Metsähallitus ja puolustusvoimat ovat pitäneet palaveria tilanteesta, ja valvovat liikkumista puiston itäosassa nyt tehostetusti. Erätarkastaja Markus Rahikainen sanoo, että sotilasalueelta tavatuille henkilöille koituvat ankarat seuraamukset.

– Asia käsitellään järjestyssääntörikkomuksena, minkä perusteella siitä voidaan kirjoittaa päiväsakkorangaistus.

Lue seuraavaksi