Röyhkeä pyörävaras varasti kuukausien ajan fillareita koulun pihasta näytöstyyliin – lapset katselivat ikkunasta: "Tiesin, että omakin varastetaan"

Polkupyörävaras tekee hommansa pikavauhtia.

Polkupyörävarkaus
Tyttö taluttaa pyörää
Tästä pyöräparkista koulun pihalta Ainolta ja monelta muulta koululaiselta on varastettu polkupyörä tänäkin syksynä.Pyry Sarkiola / Yle

Koulun syyslukukautta oli tänä vuonna ehtinyt kulua vain kuukauden päivät kun seitsemäsluokkalainen Aino Silander joutui kokemaan saman surun kuin moni muukin samassa koulussa viime kuukausien aikana.

Pyörävaras oli iskenyt jälleen keskellä päivää.

– Meillä oli juuri ollut ruokailu. Ajattelin, että vien pyörän ruuan jälkeen jo viereiselle urheilutalolle, kun meillä olisi ollut siellä liikuntaa. Olisin päässyt sitten sieltä suoraan lähtemään kotiin.

Pyörä oli upouusi maastopyörä, jousitus edessä. Se oli ansaittu kesäloman alussa kotona tehdyn sopimuksen mukaisesti. Erilaiset siivoamiseen liittyneet kotityöt sekä nurmikon leikkaaminen toivat palkaksi uuden pyörän kesäloman lopulla.

– Kun tulin pyörätelineen luo, tajusin, että eihän siinä enää olekaan pyörää.

Noin kuukautta myöhemmin 12-vuotias Aino katselee koulunsa pyöräparkkia Kotkan Karhuvuoressa ja näyttää tukevarakenteista telinettä, jossa pyörä oli ollut oikeaoppisesti rungosta lukittuna.

– Jotenkin tavallaan tiesin, että se varastetaan kuitenkin. Ärsytti! Miksi ihmeessä se piti varastaa? Halusiko se varas rahaa vai kerätä niitä pyöriä itselleen, ihmettelee Aino vieläkin tuohtuneena.

Sitten hän miettii muutaman sekunnin ja lisää:

– Se oli tosi hieno pyörä. Mulla on ikävä sitä.

Koulujen pihat kohteena

Aino Silanderin lisäksi moni muukin Karhuvuoren koulun oppilas on joutunut luopumaan pyörästään koulun pihalla pyörineelle pitkäkyntiselle.

Koululta ei osata tarkkaa lukua sanoa, mutta arvio on, että ”ainakin toistakymmentä” pyörää on viety viime keväänä ja tänä syksynä. Pihalla on kaksi pyöräparkkia, joista toinen luokkien ikkunoiden edessä kaikkien silmien alla.

Sitä varas ei hoksannut, että hän oli jatkuvasti koulun opettajien ja myös poliisin tarkkailussa.

Valvontakamerakuvissa näkyi huivilla kasvonsa peittänyt huppupäinen mies, joka ensi töikseen käveli rauhallisesti koulun pihalle. Ympärilleen katseltuaan varas otti työkalut takkinsa alta, rikkoi pyörän lukon ja ajoi pyörällä tiehensä. On arvailujen varassa, mihin pyörät lopulta päätyivät. Varkaalta niitä ei enää löytynyt.

Polkypyörän kierrelukko
Pyry Sarkiola / Yle

Koululta kerrotaan, että valvontakamerakuvien perusteella pyörän varastamiseen kului aikaa alle minuutti. Poliisi tunnisti valvontakamerakuvista rötöstelijän vanhaksi tutukseen. Poliisilla on äskettäin ollut yksi mies pidätettynä epäiltynä Karhuvuoren polkupyörävarkauksiin. Hänet on sittemmin vapautettu.

Karhuvuoren koululla uskotaan, että viimeistä polkupyörävarkautta ei vielä ole nähty.

Pyörävarkausepidemia

Kotkassa poliisille on tänä vuonna tehty Karhuvuoren koulun lähialueelta 19 rikosilmoitusta anastetuista pyöristä. Luvussa on mukana Karhuvuoren kaupunginosan lisäksi myös läheinen Aittakorpi, jossa Ainokin asuu.

Vain pari vuotta sitten valmistuneessa Karhuvuoren koulukiinteistössä toimii myös kirjasto sekä nuorisotilat. Kaupunginosan nuoriso-ohjaajien mukaan kesän ja syksyn aikana tapahtuneet pyörävarkaudet ovat olleet suoranainen epidemia alueella.

Poliisista kerrotaan, että pyörävarkauksiin ovat usein syynä päihteet. Anastetut polkupyörät myydään ja tehdyillä kaupoilla rahoitetaan huumeiden , lääkkeiden tai muiden päihteiden käyttöä.

Poliisin mukaan anastettu pyörä on tyypillisesti uudehko ja vähintään useiden satojen eurojen arvoinen.

Nyt jo uusi pyörä

Aiemmin jopoilla ja pienemmillä lasten pyörillä ajaneelle Ainolle syyskuussa kähvelletty pyörä oli hänen ensimmäinen maastopyöränsä. Koulumatka oli noin 1,5 kilometriä, mutta pyörä ehti palvella Ainoa myös harrastuksissa. Tyttö on mukana palokuntanuorissa Siltakylän VPK:ssa Kotkan naapurikunnassa Pyhtäällä. Aino polki uudella pyörällään kymmenen kilometrin matkan Siltakylään noin 20 minuutissa.

Kun pyörä varastettiin, hän sai tutultaan lainaksi toisen pyörän. Siinä ei kuitenkaan ollut vaihteita, joten matkaan kului selvästi enemmän aikaa.

Aino Silander
Aino Silander ehti polkea lainapyörällä kolmisen viikkoa. Nyt hänellä on allaan jälleen uusi maastopyörä varastetun tilalla.Pyry Sarkiola / Yle

Pyörävarkauksille tyypilliseen tapaan, Aino Silanderkaan ei saanut varastettua pyöräänsä takaisin.

Vakuutuskorvauksen kannalta asiat saatiin kuitenkin koululla rullaamaan nopeasti. Koulun henkilökunnan ja poliisin avulla valvontakamerakuvista saatiin todistusaineisto anastukselle, päästiin tekemään rikosilmoitus ja viemään tapaus eteenpäin vakuutusyhtiölle.

Vajaa kuukausi varastamisen jälkeen, korvaus vakuutusyhtiötä on tullut ja Aino Silanderilla on jälleen uusi maastopyörä allaan.

– Se on ihan samanlainen kuin entinen. Vieläkin vähän inhottaa se varastaminen, mutta ei niin pahalta tunnu enää kuin alussa.

Tulevaan Aino on varautunut entistä tarkemmin.

– Nyt mulla on vielä parempi lukko kuin se edellinen. Enkä jätä pyörää niin näkyvälle paikalle kuin aiemmin.