1. yle.fi
  2. Uutiset

Oppilaat ja opettajat juoksevat maratonin verran kilometrejä kasaan Juvalla – "Hauska nähdä, että opettajatkin juoksevat välillä"

Juvan kirkonkylän koululla aloitettu liikuntatempaus on innostanut myös vähemmän liikuntaa harrastavia oppilaita kävelemään ja juoksemaan. Opettaja ja rehtori korostavat aikuisten esimerkin tärkeyttä liikuntakasvatuksessa.

Koulutus ja kasvatus
Juvan kirkonkylän koulun oppilaita juoksee koulun pihalla.
Juvan kirkonkylän koululla järjestettävään maratontempaukseen saa osallistua juosten tai kävellen. Kilometrejä kerrytetään välitunneilla, eli vapaa-ajan liikuntaa ei tässä tempauksessa lasketa.Esa Huuhko / Yle

Kello soi, ja Juvan kirkonkylän koulun 245 oppilasta ryntäävät ulos välitunnille.

Uudehko leikkiteline jää kiinnostavuudessa kakkoseksi, kun iso osa oppilaista lähtee kiertämään koulun pihalla sijaitsevaa kenttää, jotkut juosten ja toiset kävellen. Kentän kierrettyään he koukkaavat pihan laidalla olevan koivun ympäri, käyvät pihan nurkalla ja jatkavat sitten seuraavalle kierrokselle.

Sata tällaista kierrosta, niin kasassa on 42 kilometriä, eli maratonin verran matkaa. Kirkonkylän koululla toivotaan, että jokainen oppilas ja henkilökunnan jäsen ehtisi juosta tai kävellä sen verran koulupäivien aikana itsenäisyyspäivään mennessä.

Neljäsluokkalainen Ahti Suikki sai kilometrimäärän täyteen kolmantena päivänä tempauksen alkamisesta. Kaksi viikkoa myöhemmin Suikilla on menossa jo kolmas maraton.

– Tämä käy harjoittelusta, sanoo kestävyysjuoksua harrastava Suikki.

Kipinää liikuntaan ja rauhaa oppitunneille

Luokanopettaja Pertti Pyykkö keksi maratontempauksen lisätäkseen koulun oppilaiden liikkumista. Sata kierrosta 420 metrin radalla juhlistaa samalla Suomen 100-vuotisjuhlaa.

Yksinkertainen idea on osoittautunut toimivaksi. Tempaus aloitettiin syyskuun puolivälissä, ja lokakuun alkuun mennessä 53 oppilasta oli kulkenut vähintään yhden maratonin matkan.

Juvan kirkonkylän koulun opettajat Pertti Pyykkö ja Piia Hyppönen kävelemässä.
Juvan kirkonkylän koulun opettajat Pertti Pyykkö ja Piia Hyppönen ovat huomanneet liikuntatempauksen rauhoittaneen oppitunteja.Esa Huuhko / Yle

– Se on yllättänyt, miten hienosti kaikki ovat olleet tempauksessa mukana, Pyykkö sanoo.

– Oppilaat, jotka eivät normaalisti paljoa liiku, ovat saaneet tästä intoa ja kipinää liikkumiseen. Omalle opettajalle on tultu sanomaan, miten hienoa on, että on jaksanut juosta kolme kierrosta ilman taukoa.

Lisäksi oppitunneilla on ollut aiempaa rauhallisempaa, kun oppilaat ovat rataa kiertäessään saaneet purkaa energiaa ja vaihtaa kuulumisia.

Yksi täky tempaukseen osallistumiselle on itsenäisyyspäivän jälkeen järjestettävä arvonta, jonka pääpalkintona on viikon kestävä liikuntaleiri Italiassa. Jokainen maratonin täyteen saanut palkitaan uimahallilipulla ja kunniakirjalla. Koulu saa palkinnot lahjoituksina kunnan toimijoilta.

Neljäsluokkalaiselle Okko Kimarille palkinnot eivät kuitenkaan ole tärkein syy juosta.

– Liikkuminen on terveellistä, Kimari sanoo.

Aikuisten esimerkki tärkeää

Pertti Pyykön havaintojen mukaan oppilaat jakautuvat entistä selvemmin runsaasti liikkuviin ja liikkumattomiin. Juvan kirkonkylän koululla on meneillään liikunnallinen teemavuosi, ja suomalaisissa kouluissa on järjestetty erilaisia liikuntatempauksia jo vuosikausia.

Kirkonkylän koulun rehtorin Olli Kossilan mielestä lasten liikkumattomuutta ei korjata yksin kouluissa.

Juvan kirkonkylän koulun rehtori Olli Kossila kävelee koulun pihalla.
Myös Juvan kirkonkylän koulun rehtori Olli Kossila osallistuu tempaukseen.Esa Huuhko / Yle

– Pelkällä koululiikunnalla ei saada liikkuvaa elämäntapaa. Siihen tarvitaan myös kodit mukaan ja oppilaille paljon liikunnallista motivaatiota, Kossila sanoo.

Pertti Pyykkö korostaa aikuisten esimerkkiä.

– Välituntivalvojat kiertävät meillä rataa välituntien aikana. Oppilaille näkyy heti, että okei, tässä ovat opettajat mukana. Kun rehtorilla on oma seurantakortti ovessaan, oppilaat voivat tarkastella, mikä on rehtorin tilanne maratonin suhteen, hän kertoo.

Ainakin neljäsluokkalaista Silja Himasta opettajien osallistuminen tempaukseen ilahduttaa.

– Hauskaa nähdä, että nekin juoksevat välillä. Yleensä ne vain seisovat täällä ulkona, Himanen sanoo.

Lue seuraavaksi