1. yle.fi
  2. Uutiset

Tee ainakin nämä, kun ruohonleikkurin talviloma alkaa: tyhjennä tankki, putsaa pohja ja vaihda öljyt

Ruohonleikkurit jätetään kesän jäljiltä turhan usein oman onnensa nojaan, mikä lyhentää niiden käyttöikää. Syyshuoltoon riittää muutama asia.

ruohonleikkurit
Ruohonleikkureita
Nämä ruohonleikkurit kaipaavat pesua ja huoltoa.Antti Kettumäki / Yle

Vanha bensa pienkoneessa aiheuttaa ison ongelman, kun ruohonleikkuri otetaan jälleen keväällä käyttöön pitkän tauon jälkeen. Akun kestävyys läpi talven on toinen asia, josta kannattaa huolehtia. Hyvä syyshuolto lisää leikkureiden ja muiden pienkoneiden käyttöikää huomattavasti.

– Vanha bensiini ei säily talven yli. Tankki kannattaa jättää tyhjäksi tai laittaa viimeisenä valmista pienkonebensaa, joka on todettu kestäväksi polttoaineeksi. Tankkiin voi laittaa normaalin bensan sekaan myös stabilointiainetta, vinkkaa Stigan maahantuonnista huoltopäällikkö Jukka Löfgren.

Nykyisin huoltokirjoissa mainitaan erikseen polttoaineen kestävyydestä, ja jopa uudehkoissa koneissa on käynnistysongelmia sen takia.

– Tankkiin muodostuu "möhnää", joka tukkii kaasuttimen helposti. Sitä tulee myös muihin pienkoneiden tankkeihin. Polttoaineen tärkeydestä pitää nykyisin muistuttaa jatkuvasti, jatkaa Jukka Löfgren.

Kokonaishuolto on tärkeää

Koneet saattavat jäädä jopa pihapuun alle talveksi. Se ei ole hyvästä, koska esimerkiksi ajettavan leikkurin teräalusta on hyvä puhdistaa huolella. Kostea ruoho ruostuttaa alustaa nopeasti.

– Märkä ruoho on yllättävän syövyttävää ainetta, jos se jää kosteana sisäpellille muhimaan. Siellä syntyy korroosiota ruohomoskan takia, sanoo pienkonekorjaaja Hannu Klemola Vetelistä.

Leikkauspöydän puhdistaminen käy kätevästi paineilman avulla, ja tarvittaessa voi käyttää harjaa apuna. Painepesurin teho saattaa olla liian raju pienkoneille.

– Paineilma on aika hyvä puhdistamiseen. Sillä saa esimerkiksi leikkauspöydän päältä puhallettua lehdet ja muut roskat pois. Muuten peseminen sujuu veden avulla. Pesun jälkeen kannattaa laittaa teräosion sisäpinalle konesuoja-ainetta, joka tekee sinne suojaavan, vahamaisen kerroksen, neuvoo Klemola.

Oma huolto vaikuttaa myös takuuseen

Hyvän puhdistuksen jälkeen ruohonleikkuri pitää säilyttää katon alla kuivassa paikassa. Samalla kannattaa kiinnittää huomiota myös akkujen toimintavarmuuteen. Öljyt pitää muistaa vaihtaa, sillä vanha öljy voi aiheuttaa moottorille lieviä vaurioita.

Veteli konekorjaaja Hannu Klemola
Hannu Klemola muistuttaa, että on tärkeä puhdistaa teräkotelo ruohosta.Antti Kettumäki / Yle

– Leikkuri seisoo puoli vuotta käyttämättömänä, joten käytettyyn öljyyn muodostuu syövyttäviä aineita ja myös vettä. Siksi on hyvä, että keväällä kun käynnistää, uusi öljy lähtee heti hyvin kiertämään. Työnnettävissä koneissa myös vaijerit kannattaa puhdistaa, etteivät ne ruostu, suosittelee Hannu Klemola.

Huoltopäällikkö Jukka Löfgren muistuttaa vielä kaikkien akkukäyttöisten lataamisesta.

– Akku on syytä ladata talvellakin noin kolme kertaa, että se pysyy toimintakunnossa. Mielellään viileässä paikassa.

Leikkureita kuljetetaan huoltoon lähinnä keväisin, kun kone ei lähde käyntiin. Syynä on yleensä juuri bensiini.

– Uusien koneiden kanssa pitää olla tarkkana, koska jos todetaan omaa huolimattomuutta, niin takuu ei auta. Oman pintahuoltamisen lisäksi kone pitää huollattaa ammattilaisella säännöllisesti, muistuttaa Jukka Löfgren.

Lue seuraavaksi