1. yle.fi
  2. Uutiset

ADHD-ihmisen voima ja heikkous on hurahtamisessa: "En tee sitä tahallani, vaan kertakaikkiaan aivoni toimivat niin"

Oikea hoito, lääkitys ja vertaistuki auttoivat ADHD-aikuisen vihdoin onnistumaan opinnoissaan. Minttu Hämäläinen oppi elämänhallinnan vasta kolmekymppisenä.

Tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö
Minttu Hämäläinen lukemassa kotonaan
Minttu Hämäläinen lukee kuulosuojaimet päässä. "Onneksi Savonlinnassa on vähän meteliä."Tanja Perkkiö / Yle

Yläasteikäisenä Minttu Hämäläinen sai kuulla lääkäriltä, ettei psyykkisiä sairauksia ole olemassa.

– Oli aika tyhjä olo, kun olin varma, ettei minun pääni ole sisältä samanlainen kuin muilla. Lääkäri tyrmäsi sen.

Opettajat laittoivat kouluvaikeudet laiskuuden piikkiin.

– Sen sain kuulla, että Minttu ei ole tyhmä, vaan laiska.

Oli opettajia, jotka osasivat opettaa hänelle sopivalla tavalla ja oli oppiaineita, jotka imaisivat.

– Yläasteen seiskalla kahdeksi lukuvuodeksi tarkoitetun historiankirjan kahdessa illassa, se vei ihan täysin.

Johonkin asiaan hurahtaminen on ADHD (siirryt toiseen palveluun)-ihmiselle tyypillistä. Minttu Hämäläinen kertoo, että hänellä on ollut monta kertaa joku asia, joka on vienyt täysin mukanaan. Nyt hän opettelee laittamaan jarrut päälle, kun niin käy.

Minttu Hämäläinen
Minttu Hämäläinen antaa kasvot ADHD:lle. "Vaikka Savonlinna on pieni kaupunki ja täällä voi leimautua."Tanja Perkkiö / Yle

– Trendikäs, itse tehty bujo-kalenteri on ihan huippu ADHD-ihmisen elämänhallintaan. Siinäkin vain piti laittaa itselleen stoppi, kun tuntui, että alan viemään sen suorittamiseksi. Ja kun esittelin se ADHD-aikuisten vertaisryhmässä muille, heille oli käymässä samoin. Innostus saattaa ottaa vallan ja mennä yli.

Tämä on Minttu Hämäläisen tarina ja hän korostaa, että on aika tyypillinen ja samalla äärimmäinen ADHD-ihminen. Monella aikuisena diagnoosin saaneena on samanlaisia kokemuksia.

ADHD ilmenee eri ihmisillä eri tavoin. Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö heijastuu moneen asiaan elämässä. Univaikeudet ovat yleisiä ja tuttuja myös Hämäläiselle.

ADHD-ihmiset tarvitsevat monimuotoista tukea, mutta sama koskee heidän läheisiään. Minttu Hämäläinen kertoo, että hänelle saattaa mm. tulla halu riidellä läheisten kanssa.

– Ja sitä ihmiset eivät ymmärrä, että saatan ihan oikeasti unohtaa avaimet tai repun johonkin, kun joku muu asia vie huomioni. En tee sitä tahallani, vaan kertakaikkiaan aivoni toimivat niin. Onneksi minulla on mahtava perhe ja läheiset, mutta onhan se rankkaa, kun koko ajan on draamaa, hän selittää ja nauraa päälle.

Nyt 31-vuotias Minttu Hämäläinen sai diagnoosin vähän yli 20-vuotiaana. Hänen äitinsä oli epäillyt sitä jo lapsena, mutta silloin asia oli vieras, eikä sitä tutkittu.

"Nentti" ei voi tajuta, mitä ADHD-päässä tapahtuu.

Minttu Hämäläinen

– Jos äitiä olisi kuunneltu ja olisin saanut jo lapsena diagnoosin ja lääkkeet, niin todennäköisesti olisin käynyt koulut jo aikoja sitten ja olisin nyt työelämässä, niinkuin "normi-ihmisten kuuluukin". Eli väärät diagnoosit ja ADHD:n vähättely tulevat pitkässä juoksussa kalliiksi yhteiskunnalle.

Käypä hoito-suositus (siirryt toiseen palveluun) ADHD-aikuisille annettiin keväällä 2017.

Peruskoulun ysiluokan jälkeen Minttu Hämäläinen yritti opiskella teatterialaa, kosmetologiksi ja hoitoalalle. Kaikki opinnot jäivät kesken. Vasta toimivan lääkityksen löytäminen kolme vuotta sitten mahdollisti teatteri-artesaanin opintojen viemisen loppuun ja sen jälkeen Minttu aloitti tänä syksynä aikuislukiossa.

Lukujärjestys liitutaululla
Muistitaululla on viikon ohjelma. Tanja Perkkiö / Yle

– ADHD-lääkitys on ollut todellinen pelastaja, ja se on avannut ovia ja mahdollisuuksia, mistä en ennen uskaltanut edes haaveilla. Lääke on parantanut itsetuntoa ja minä-kuvaa. On tullut tieto siitä, kuka minä olen.

ADHD ei parane, mutta voi helpottua tai muuttaa muotoaan iän myötä, eikä lääkitys paranna tilannetta kaikilla. Minttu Hämäläisen mielestä häiriön syyksi ei voi myöskään laittaa kaikkea elämässä. Toisilla tilanne on mutkikkaampi tai epäselvempi, toisilla lievempi ja helpompi.

– Omalla kohdallani käytän ilmaisua sairaus, vaikka ADHD onkin enemmän ominaisuus tai häiriö.

Kun Hämäläinen sai diagnoosin, hän pääsi heti avun ja tuen piiriin, eikä jäänyt tyhjän päälle.

Minttu Hämäläisen käteen on tatuoitu teksti 'Muista itsesi'
Tärkeä asia tatuoitiin käteen. "Tästä voi tarkistaa, jos unohtuu."Tanja Perkkiö / Yle

– Ja toimiva lääkitys, se on ollut ihan parasta! Nyt voin elää sekoiluvuosien ja alisuorittamisen jälkeen hyvää elämää, kuvaa Minttu Hämäläinen.

Vertaistuki oli niin arvokasta, että muutettuaan Helsingistä takaisin Savonlinnaan, hän kouluttautui Itä-Savon Puatti ry:n (siirryt toiseen palveluun) kautta ja aloitti aikuisten vertaistukiryhmän.

– Vertaistukea ei oikeasti korvaa mikään muu. Se, että toinen, jonka aivoissa on samanlaista toimintaa, kuuntelee ja ymmärtää. Se on mahtavaa. "Nentti" ei voi tajuta, mitä ADHD-päässä tapahtuu.

Minttu Hämäläisen päiväkirjatekstiä
Tajunnanvirtaa päiväkirjassa. Tanja Perkkiö / Yle

"Nentti" on ADHD-ihmisten omaa slangia ja tarkoittaa neuronormaalia eli ihmistä, jonka pää toimii, niinkuin pitää, Minttu Hämäläinen selvittää.

Punatukkainen nainen nauraa paljon ja hänen kaunis kotinsa on värikkäästi ja persoonallisesti sisustettu, keittiössä on esillä mausteita ja näyttää siltä, että siellä myös kokataan.

– Niin, nyt täällä on siistiä ja minä muistan syödä, kun itseäni siitä muistutan. Minulla on laskut hoidettu, muutkin asiat hoituu, ammatti opiskeltu ja pystyn opiskelemaan lisää. Elämä kantaa, minä selviän, minä osaan, minä olen hyvä ja minä riitän. Kaikki tämä ihan omana itsenäni, vaikkakin lääkittynä, Hämäläinen iloitsee.

Välillä Minttu Hämäläinen harmittelee, että ADHD:n vuoksi hänen elämänsä on vasta kolmikymppisenä tässä.

– Mutta sitten ajattelen, että tämä erityislaatuisuuteni on niin huippu, etten halua olla muu kuin Minttu.

Lue seuraavaksi