Las Vegasin joukkoampumisen uhrien joukossa kaikenikäisiä – myös "valeuhreja" etsittiin somessa

Omaiset ovat kertoneet joukkosurman uhreista amerikkalaisille viestimille.

Las Vegas
omaiset tuovat kynttilöitä muistopaikalle
Surijat toivat kukkia muistopaikalle viime sunnuntaina.Eugene Carcia / EPA

Maanantaina Las Vegasin joukkoampumisessa 59 ihmistä kuoli ja yli 500 haavoittui. Uhrien joukossa oli muun muassa opettaja, sotilas sekä vapaapäivää viettänyt poliisi. Ainakin kolme kuollutta oli kotoisin Kanadasta.

Los Angeles Times kertoo (siirryt toiseen palveluun) kymmenten ampumisessa surmansa saaneiden tarinat. Uhrien joukossa oli esimerkiksi Sandy Casey, erityisopettaja Manhattan Beachilta.

Koulu kuvaili Caseytä rakastavaksi ja huumorintajuiseksi opettajaksi julkaisemassaan lausunnossa. Perheille lähetetystä sähköpostiviestistä kävi ilmi (siirryt toiseen palveluun), että paikalla oli ollut useita muitakin koulun opettajia sekä henkilökuntaa.

Uhrien joukossa oli myös ainakin kaksi poliisille työskentelevää henkilöä – 33-vuotias teknikko Rachael Parker sekä vapaapäivää viettänyt 34-vuotias poliisi Charleston Hartfield.

Las Vegas Review-Journalin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Hartfield oli myös sotaveteraani ja kirjoittanut palvelusajoistaan kirjan. Hän oli myös kahden lapsen isä.

Uhrin sometilin hyväksikäyttöä?

Kuolleiden joukossa oli ABC7:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) 28-vuotias Chris Roybal, joka oli Lähi-idässä taistellut sotaveteraani. Roybal oli konsertissa juhlimassa syntymäpäiväänsä.

Paikalla oli myös hänen äitinsä, joka joutui eroon pojastaan ampumisen aiheuttamassa kaaoksessa. Äiti kertoi julkisuuteen, että Roybalia ammuttiin rintaan.

Pian sen jälkeen, kun Chris Roybalin henkilöllisyys tuli julki, tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa alkoi kiertää materiaalia Roybalin oletetusta Facebook-profiilista (siirryt toiseen palveluun).

Sivu on kerännyt paljon huomiota osittain siksi, että sillä oli julkaistu kuukausia aiemmin kirjoitus siitä, miltä tuntuu joutua tulituksen kohteeksi – Roybalhan oli entinen sotilas.

Nyt jotkut sosiaalisen median käyttäjät näyttävät hyödyntävän sivuston saamaa huomiota julkaisemalla päivitysten kommenttiketjuissa mainoksia. Useisiin kommentteihin on ilmestynyt linkkejä esimerkiksi joogin elämästä kertovan elokuvan traileriin.

Valeuhrien etsintää

Las Vegasin tapahtumien jälkeen Twitterissä alkoi levitä myös viestejä, joissa etsitään paikalla olleita läheisiä. Viestien joukossa oli myös tyypillisiä sosiaalisen median huijauksia.

Yhdessä tviitissä etsitään kadonnutta veljeä, joka BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) on todellisuudessa Youtube-julkkis Review Brah, eikä kateissa.

Toisessa tviitissä etsitään niin ikään kadonnutta veljeä (siirryt toiseen palveluun). Googlen käänteisen kuvahaun perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että kyseessä on jalkapallojoukkue Arsenalin fani. Tviittaaja itse vaikuttaa kannattavan Chelseaa, ja viestin on tarkoitus pilkata Arsenalia.