Rakennusteollisuus: Asuntorakentamisen buumi ei hellitä – viimeksi yhtä kovia lukuja oli 1990-luvun alussa

Rakennusteollisuus arvioi, että ala työllistää ensi vuonna hieman enemmän kuin tänä vuonna.

Rakentaminen & kiinteistöt
Kerrotaloja rakennusvaiheessa
Kerrostalorakentamista Hämeenlinnassa.Antti Ruonaniemi / Yle

Rakentaminen jatkuu vilkkaana ensi vuonna, mutta tämän vuoden lukemiin ei ylletä. Rakennusteollisuus arvioi, että kun tänä vuonna aloitetaan 43 000 asunnon rakentaminen, ensi vuonna saatetaan päästä vielä yli 40 000 asuntoaloitukseen.

Rakennusteollisuuden mukaan edellisen kerran samanlaisia lukuja nähtiin 1990-luvun alussa. Rakennusteollisuus julkaisi puolivuosittaisen suhdannekatsauksensa tänään.

Asuntojen kappalemääräinen tuotantotaso on peräti 40 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella.

Kiihtyvä kaupungistuminen näkyy rakentamisessa. Kerrostalojen osuus uusista asunnoista on nyt ennätyssuuri. Lähes 75 prosenttia uusista asunnoista tulee kerrostaloihin, Rakennusteollisuus kertoo.

– Uudisasuntotuotannossa on noustu poikkeuksellisen korkealle tasolle, eikä äkkipudotus ole lähiaikoinakaan todennäköinen ainakaan kasvukeskuksissa. Edessä on nähtävästi pehmeä lasku, sillä kuluttajien kysyntä virkoaa selvästi ja korvaa mahdollista sijoittajakysynnän vähenemistä, sanoo Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarinen.

Uusien asuntojen koko on pienentynyt kymmenessä vuodessa huomattavasti. Vuonna 2007 uusien kerrostaloasuntojen keskimääräinen koko oli 62 neliötä, mutta nyt se on laskenut 45 neliöön.

– Entistä useampi valitsee pienemmän asunnon, jotta rahat riittävät haluttuun sijaintiin oli kyse sitten vuokra- tai omistusasunnosta, Pakarinen sanoo.

Finanssikriisiä edeltänyt taso ylittyi

Rakennusteollisuus odottaa, että alan työllisyys paranee vielä hieman tästä vuodesta. Tänä vuonna alan työllisten määrä noussee 185 000 henkilöön, ja ensi vuonna määrän odotetaan nousevan vielä 2 000:lla.

Rakentamisen määrä on tänä vuonna ylittänyt finanssikriisiä, joka alkoi vuonna 2008, edeltävän tason. Tänä vuonna ala kasvaa neljä prosenttia, Rakennusteollisuus arvioi.