Tutkijan väite kierrätysmuovin vaaroista herätti kysymyksiä – tässä kolme vastausta

Likaisena kierrätetty muovi voi aiheuttaa ongelmia, kun siitä myöhemmin valmistetaan muun muassa vaatteita. Lukijat tahtoivat tietää, mitä se tarkoittaa kierrätyksen kannalta kotona.

muovin kierrätys
Jätekukon palvelupäällikkö Piia Moilanen
Jätekukon palvelupäällikkö Piia Moilasen mukaan kylmällä vedellä huuhtelun pitää riittää muovipakkausten puhdistamiseen. Toni Pitkänen / Yle

Muovin kierrätys lisääntyy, mutta aivan millainen tahansa muovi ei siihen sovellu, sillä kierrätysmuovin on oltava puhdasta. Kerroimme tiistaina tutkijasta, jonka mukaan likainen muovi voi muuttua kierrätyksessä terveydelle haitalliseksi. Tämän vuoksi on tärkeää, että muovipakkaukset huuhdellaan aina kylmällä vedellä.

Juttu herätti lukijoissa paljon kysymyksiä. Kuopiolaisen jätehuoltoyhtiö Jätekukon palvelupäällikkö Piia Moilanen vastaa kuluttajia askarruttaviin kysymyksiin muovin kierrätyksestä.

1. Sanotaan, että muoviroska pitää huuhdella kylmällä vedellä. Entä jos se ei puhdistu?

Muovin puhdistamisessa on oltava tolkku mukana. Nyrkkisääntönä on, että kylmällä vedellä huuhtelun pitää riittää.

– Jos muovipakkaus ei puhdistu kylmällä vedellä, se pitää laittaa sekajäteastiaan, linjaa Moilanen.

Rasvaiset pakkaukset, kuten vaikkapa margariinirasian, voi yrittää aluksi kaapia puhtaaksi esimerkiksi veitsellä. Moilanen itse on kokeillut siihen myös leivonnassa käytettävää nuolijaa.

– Puhdistus voi sen jälkeen onnistua paperilla pyyhkäisemällä.

2. Miksi muoviroskia ei kannata huuhdella lämpimällä vedellä?

Lämpimällä vedellä ja pesuaineella puhdistaminen lisää energiankulutusta, mikä vähentää kierrätyksestä saatavaa hyötyä.

– Eräs tuttavani, joka pesee astiat käsin, laittaa likaiset muoviastiat lopuksi lillumaan tiskiveteen. Niistä lähtee lika aikanaan, minkä jälkeen myös ne voi huuhtaista kylmällä vedellä.

Elintarvikemuovipakkauksia pöydällä
Myös jugurttipurkin puhdistamiseen riittää huuhtelu kylmällä vedellä.Toni Pitkänen / Yle

– Erilaisia konsteja voi käyttää, mutta ylenpalttinen vedenkäyttö ei ole hyväksi, Moilanen sanoo.

Myös tyhjä shampoopullo on puhdistettava ennen sen laittamista kierrätykseen. Tyhjäksi luullusta pullosta voi sitä paitsi löytyä yllättävän paljon pesuainetta.

– Itse laitan pulloon lopuksi vettä ja lantraan shampoon hyvinkin ohueksi. Lopuksi huuhtelu kylmällä vedellä, eli ei myöskään shampoota kierrätysmuovien joukkoon, Moilanen muistuttaa.

3. Kannattaako kaikki muovi kierrättää?

Autotallista mahdollisesti löytyviä mehukanistereita ei pidä suin päin laittaa muovikeräykseen – ei varsinkaan, jos niissä on säilytetty öljyä, bensiiniä tai liuottimia.

– Tällainen vaarallisten aineiden säilytykseen käytetty muoviastia on laitettava tyhjänä sekajätteeseen.

Muovipakkauksia keräysastiassa
Kierrätysmuovin on oltava puhdasta.Toni Pitkänen / Yle

Moilanen myöntää, että kierrätysmuoville asetettu puhtausvaatimus pienentää keräykseen laitettavan muovin määrää, sillä läheskään kaikki muovipakkaukset eivät kotikonsteilla puhdistu.

Hänen mukaansa ei ole kuitenkaan järkevää, että kerätään likaisia muovipakkauksia, joita ei pystytä hyödyntämään uusiokäytössä.

– On parempi, että likaiset muovipakkaukset hyödynnetään esimerkiksi Riikinvoiman ekovoimalaitoksessa Leppävirralla. Silloin niistä saadaan sähköä ja lämpöä.