1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Vammaisfoorumi: Vammaisten tulkkauspalvelut pois kilpailutuksesta

Vammaisfoorumin mukaan kaikkien vammaisten tulkkauspalvelua käyttävien asiakasryhmien tilanne heikkenee huomattavasti ensi vuoden alussa.

Yle Uutiset viittomakielellä
Vammaisfoorumin logo

Vammaisfoorumin mukaan Kelan 19.10. päättynyt hankinta pienentää huomattavasti hankittavien tulkkausresurssien määrää. Tämän vuoksi Kelan ilmoittama tavoite varmistaa riittävä ja laadukas tulkkauspalvelu vammaisille ei tule toteutumaan minkään asiakasryhmän kohdalla. Vammaisjärjestöjen yhteistyöjärjestö julkaisi tulkkauspalveluita koskevan kannanoton 2. lokakuuta.

Vammaisfoorumi uskoo, että tulkkausresurssien väheneminen tulee haittamaan erityisesti vammaisten henkilöiden työllistymistä ja työssä pysymistä, kun työhön tarvittavan tulkkauksen saaminen uhkaa muuttua vaikeammaksi. Vammaisfoorumi muistuttaa, että työelämätulkkauksen järjestäminen on ollut hankalaa jo nykyisellä hankintakaudella.

Vammaisfoorumin mukaan Kelan tulkkauspalveluiden kilpailutus ja toteutus sotii sekä tulkkauspalvelulakia, yhdenvertaisuuslakia että YK:n vammaisten oikeuksia koskevaa yleissopimusta vastaan. Tämän vuoksi järjestö vaatiikin, että tulkkauspalvelut irrotetaan kilpailutuksesta osana Vammaisfoorumin ja Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunnan käynnistämään Ei myytävänä! -kansalaisaloitetta (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi