Palaako Nobel-komitea ruotuun Bob Dylanin valinnan jälkeen? Afrikkalainen ja eurooppalainen kirjallisuus vahvoilla

Viime vuonna Ruotsin akatemia järjesti jymy-yllätyksen antamalla Nobelin kirjallisuuspalkinnon muusikko Bob Dylanille. Tämän vuoden voittaja on luultavimmin perinteisen kirjallisuuden edustaja.

Amos Oz, Claudio Magris ja Ngũgĩ wa Thiong’o. Kuva: EPA

Ruotsin akatemia teki viime vuonna varsinaisen imagotempun valitsemalla muusikon maailman arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Bob Dylanin nimi vilahteli vuosikausia erilaisilla vedonlyöntilistoilla, mutta harva silti uskoi, että palkinto annettaisiin laulujen sanoista.

Jo edellisenä vuotena palkinto meni kokeilevalle kirjallisuudelle. Vuoden 2015 Nobelin sai valkovenäläinen Svetlana Aleksijevitš dokumentaarisista romaaneistaan.

Nyt kirjamaailmassa luotetaan siihen, että akatemian valinta osuu perinteisempään kirjallisuuteen. Runoilijan palkitsemisesta on kulunut jo kuusi vuotta, mutta toisaalta Bob Dylan on laskettava runouden edustajaksi, joten tänä vuonna palkinto saattaa mennä proosakirjailijalle.

Vedonlyöntilistojen kärjessä on jälleen kenialainen Ngũgĩ wa Thiong’o. Kotimaassaan kovia kokenut ja vankilassa istunut Thiong´o on elänyt suuren osan elämästään maanpaossa. Hän kirjoittaa kikujun ja swahilin kielillä romaaneja. Lisäksi hän on kirjoittanut näytelmiä ja lastenkirjoja. Kirjallisuuden Nobel ei ole osunut Afrikkaan 14 vuoteen ja vielä pidempi aika on siitä, kun musta afrikkalainen on saanut palkinnon.

Toinen afrikkalainen, jonka nimi esiintyy Nobel-veikkauksissa, on mosambikilainen Mia Couto. Hän on valkoihoinen, joten hänen valintansa ei täyttäisi odotuksia Afrikan Nobel-palkinnon suhteen.

Haruki Murakami on kestosuosikki

Veikkailujen kestosuosikin, japanilaisen Haruki Murakamin valinta olisi suuren yleisön mieleen. Murakami on rakastettu kirjailija ympäri maailmaa ja hänen teoksiaan on käännetty kymmenille kielille, myös suomeksi.

David Grossman Kuva: Alejandro Garcia / EPA

Israelilla on pieneksi maaksi kaksi kovaa kandidaattia. Amos Oz ja David Grossman ovat molemmat hyvinkin mahdollisia voittajia tänä vuonna. Molemmat ovat rauhan miehiä ja puhuneet paljon Israelin ja palestiinalaisten sopuisan rinnakkaiselon puolesta. Grossman voitti lisäksi tänä vuonna kansainvälisen Man Booker -palkinnon.

Syyrialainen runoilija Adonis on vuodesta toiseen esillä vahvana ehdokkaana palkinnon saajaksi. Hän on arabimaailman tärkeimpiä nykyrunoilijoita. Ranskassa asuvan Adoniksen vuoro voisi olla nyt, sillä runoilijalla on ikää jo 87 vuotta.

Ali Ahmed Said Esber eli Adonis Kuva: Luis Tejido / EPA

Toinen vahvoilla oleva iäkäs runoilija on eteläkorealainen Ko Un. Korealaiskirjailija oli nuoruudessaan demokratian puolestapuhuja ja joutui aktivisminsa vuoksi useita kertoja vankilaan. Ko Unin teoksia on käännetty useille kielille, mutta suomeksi hänen teoksiaan ei ole julkaistu.

Suomalaiskirjailijat eivät ole vahvoilla

Tänä vuonna palkinto tuskin menee Yhdysvaltoihin, sillä akatemia harvoin valitsee peräkkäisinä vuosina samasta maasta voittajia. Näin ollen vuosittain vahvoilla olevat Don DeLillo ja Philip Roth jäävät palkinnotta.

Eurooppalainen kirjallisuus on aina vahvoilla. Tänä vuonna palkinto voisi mennä Italiaan Claudio Magrisille tai Espanjaan Javier Maríasille. Jälimmäisen palkitsemisessa olisi tosin riski, sillä hän kieltäytyi viitisen vuotta sitten Espanjan kulttuuriministeriön rahapalkinnosta. Bob Dylanin venkoilun jälkeen Ruotsin akatemia todennäköisesti haluaa kirjailijan, joka ottaa palkinnon kiltisti vastaan protokollan mukaisesti.

Suomalaisia kirjailijoita ei Nobel-arvailuissa juuri esiinny. Ainoastaan runoilija Sirkka Turkka löytyy vedonlyöntilistan loppupäästä.

Nobel-veikkaukset pysyvät vuodesta toiseen melko samanlaisina. Tänä vuonna vedonlyöntilistojen häntäpäähän on ilmestynyt melkoisia yllätysnimiä kuten Donald Trump. Yhdysvaltain presidentti on toki tehnyt tietokirjoja ja self help -oppaita, mutta ei kuitenkaan Nobelin arvoisesti.

Voittaja selviää tänään torstaina kello 14, kun akatemian sihteeri Sara Danius avaa Tukholman pörssitalon salin oven ja ilmoittaa Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajan nimen.

Yle näyttää Nobel-voittajan julkistuksen suorana verkkosivuillaan ja Yle Areenassa kello 13.55 alkaen.

Lue lisää: