Syyttäjä hovioikeudessa Aarnion rahoista: Onko se ihme, jos osa löytyy kukkapenkistä?

Syyttäjät väittävät edelleen, että Aarnio sai huumekaupasta puoli miljoonaa euroa. Aarnio kiistää edelleen kaikki syytteet.

Jari Aarnio
Jari Aarnio
Jari Aarnio Helsingin hovioikeudessa 14.3.2016Tiina Jutila / Yle

Helsingin hovioikeudessa alkoi tiistaina jättimäinen oikeudenkäynti, jossa pyritään selvittämään, oliko Jari Aarnio niin sanottu Pasilan mies.

Pasilan mies junaili rikoskumppaneidensa kanssa satoja kiloja hasista Hollannista Suomeen.

Syyttäjien mukaan Aarnio on Pasilan mies. Myös käräjäoikeus oli samaa mieltä. Se tuomitsi viime joulukuussa Aarnion kymmenen vuoden pituiseen vankeusrangaistukseen kuudesta törkeästä huumerikoksesta ja 16 muusta rikoksesta.

Aarniolla on lainvoimainen kolmen vuoden tuomio seurantalaitteisiin liittyvässä niin sanotussa Trevoc-jutussa.

Syyttäjien päätehtävä hovioikeudessa on saada käräjäoikeuden antama tuomio pysymään voimassa. Sen lisäksi Aarniolle vaaditaan rangaistusta yhdestä törkeästä huumerikoksesta ja virkarikoksesta, jotka kaatuivat käräjäoikeudessa.

Syyttäjät eivät voi vaatia Aarniolle käräjäoikeuden langettamaa vankeustuomiota enää pidemmäksi, koska Aarnio tuomittiin maksimirangaistukseen käräjäoikeudessa.

“Kuinkas kauan te aiotte täällä esiintyä?”

Syyttäjät aloittivat vyörytyksensä tiistaina, joka oli varattu kokonaan syyttäjien asiaesittelyyn.

– Kuinkas kauan te aiotte täällä esiintyä, hovioikeuden puheenjohtaja hovioikeudenneuvos Teemu Paasikoski tiedusteli syyttäjiltä aamupäivällä.

Syyttäjät katselivat pienen hetken toisiaan.

– Kyllä täältä virka-aikaan päästään pois, lupasi kihlakunnansyyttäjä Pihla Keto-Huovinen.

Yleisö seurasi syyttäjien asiaesittelyä oikeussalin kahdesta monitorista, joissa vilahteli päivän aikana esitutkintamateriaalin kuvissa muun muassa huumetynnyreiden sisältöjä, kalenterimerkintöjä, takavarikoituja puhelimia, prepaid-liittymien televalvontatietoja ja erilaisia aikajanoja.

Syyttäjät tuovat hovioikeuteen valtavan laajan näytön eli 3 300 kirjallista todistetta. Sama näyttö kahlattiin läpi käräjäoikeudessa. Suurin osa todisteista on televalvontatietoja ja puhelimien paikannustietoja.

– Yksittäisen televalvontatiedon voi selittää. Tätä massaa on niin paljon, että sen selittäminen käy mahdottomaksi. Aarnio oli Pasilan mies, joka oli huumetoiminnan keskiössä, totesi kihlakunnansyyttäjä Pihla Keto-Huovinen oikeudessa.

"Eivät konnat voineet tietää, että sinne tehdään toinen kotietsintä"

Yksi syyttäjän merkittävä näyttö on Aarnion rahankäyttö. Syyttäjä laskee, että Aarniolla on ollut käytössään selittämättömiä käteisvaroja 525 000 euroa. Syyttäjä katsoo, että rahat ovat tulleet huumekaupasta.

Laajan esitutkinnan aikana poliisi teki kaksi kertaa kotietsinnän Aarnion Porvoossa sijaitsevan talon pihalle. Toisessa kotietsinnässä kukkapenkistä löytyi rahakätkö, jossa oli käteistä rahaa 64 800 euroa.

Puolustus on todennut, että kyseessä olisi rikollisten tekemä lavastus. Syyttäjä kuittasi hovioikeudessa puolustuksen puheet pötypuheiksi.

– Eivät konnat ole voineet tietää, että sinne (Porvooseen) tehdään toinen kotietsintä. Tässä on tehty muutoinkin selvitystä, että on hirveä määrä käteisvaraa. Onko se ihme, jos osa löytyy kukkapenkistä, kyseli kihlakunnansyyttäjä Mikko Männikkö oikeudessa.

Lisätutkinta aiheutti nurinaa

Syyttäjä on pyytänyt poliisilta lisätutkintaa, joka valmistui äskettäin. Lisätutkinnassa on selvitetty esimerkiksi Aarnion ja hänen alaistensa liikkumisia vuonna 2011. Syyttäjä katsoo, että lisätutkinnasta saatu näyttö sitoo Aarnion entistä tiukemmin Pasilan mieheen ja kyseenalaistaa Aarnion alaisten käräjäoikeudessa kertomia asioita.

Aarnio-vyyhdin aikana puolustus on moneen kertaan arvostellut tutkintaa ja syyttäjiä siitä, ettei puolustus saa riittävästi tietoa uusista käänteistä.

– Meille ei kerrottu taaskaan mitään tästä lisätutkinnasta. Joudumme alkaa nyt perehtymään 1 500-sivuiseen materiaaliin, Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi sanoi toimittajille hovioikeuden käytävällä.

Poliisilla on meneillään vielä muutama muukin lisätutkinta, joita ovat pyytäneet niin syyttäjä kuin puolustuskin. Näiden tutkintojen pitäisi valmistua hyvin pian.

Torstaina on Aarnion asiaesittely

Syyttäjien asiaesittely oli pitkä ja perusteellinen. Kun syyttäjät vaihtoivat iltapäivällä teemaa huumeista lavastukseen, oikeuden puheenjohtaja liikuskeli tuolillaan tuskastuneen näköisenä.

– Vieläkö jatkuu, puheenjohtaja Paasikoski kyseli syyttäjiltä.

Syyttäjät jatkoivat tyynesti asiaesittelyään, jonka he lopettivat muutaman minuutin yli neljä iltapäivällä.

Sen jälkeen puheenjohtaja kiitti osapuolia, ja ensimmäinen päivä hovioikeuden huumeoikeudenkäynnissä päättyi. Käsittelypäiviä on varattu ensi kesään saakka.

Jari Aarnio ei ollut tänään paikalla Helsingin käräjäoikeudessa. Aarnion asiaesittely kuullaan Helsingin hovioikeudessa torstaina.

Lue myös:

Aarniolle 10 vuoden tuomio Suomen historian suurimmassa poliisirikosjutussa – törkeitä huumausaine- ja virkarikoksia

Muistatko kuka kukin on Jari Aarnion huumevyyhdessä? Uusi kierros mammuttijutussa alkaa tänään