1. yle.fi
  2. Uutiset

Espanjan kuningas: Katalonian johto on vastuuton ja rikkoi lakia

Kuningas Felipe VI on tuominnut Katalonian itsenäisyysäänestyksen laittomana televisiopuheessaan.

Katalonia
Kuningas Felipe VI
Espanjan kuningas Felipe VI tuomitsi Katalonian johtaja televisiopuheessaan.Francisco Gomez / Espanjan kuningashuone / EPA

Espanjan kuningas Felipe VI on tuominnut Katalonian aluehallinnon toimet televisioidussa puheessaan. Hänen mukaansa tilanne Kataloniassa on hyvin vakava.

Katalonian johtajat ovat kuninkaan mukaan rikkoneet valtion lakia ja olleet epälojaaleja. Hän tuomitsi Katalonian johtajien toiminnan vastuuttomaksi.

Katalonian aluejohdon ajamaa itsenäisyysäänestys oli kuninkaan mukaan laiton ja epädemokraattinen.

Kuningas sanoi, että hän on sitoutunut Espanjan yhtenäisyyteen ja perustuslakiin. Kuningas Felipen mukaan valtion on varmistettava Kataloniassa perustuslain mukainen järjestys.

Kuningas puolusti siis voimakkaasti Espanjan hallituksen toimia.

Yleislakko Kataloniassa

Satoja loukkaantui sunnuntaina Barcelonassa ja muualla Kataloniassa, kun Espanjan keskushallituksen poliisijoukot yrittivät estää Katalonian aluehallinnon järjestämän kansanäänestyksen itsenäisyydestä.

Katalonian itsenäisyysaktivistit järjestivät tiistaina yleislakon ja joukkomielenosoituksia poliisien väkivaltaa vastaan.

Katalonian hallituksen puheenjohtajan mukaan kansanäänestys päättyi itsenäisyyden kannattajien voittoon, ja äänestyksen tulos on sitova.

Espanjan hallitus taas on uhannut kumota väliaikaisesti Katalonian itsehallinnon, jos aluehallinto julistaa alueen itsenäiseksi. Espanjan oikeusistuimet olivat todenneet kansanäänestyksen laittomaksi.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi