MH370-raportti: Käsittämätöntä, ettei konetta ole vieläkään löytynyt

Malaysian Airlines lento 370 katosi maaliskuussa 2014.

lentokoneet
Mies istuu Kuala Lumpurin lentokentällä ja katselee lentokoneita.
Kuala Lumpurin lentokenttä.Fazry Ismail / EPA

Malaysian Airlinesin lento 370 matkalla Kuala Lumpurista Pekingiin katosi maaliskuussa 2014. Koneessa oli 227 matkustajaa ja 12 miehistön jäsentä.

Uuden raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) lentokoneen katoamisen syitä ei voida varmuudella sanoa ennen kuin lentokone löytyy. Asiasta kertovat BBC (siirryt toiseen palveluun) ja CNN (siirryt toiseen palveluun).

– Onnettomuuteen johtaneita syitä ei voida varmuudella sanoa, ennen kuin lentokoneen runko löytyy, kertoo Australian onnettomuustutkintakeskus (ATSB) tiistaina julkaistussa raportissaan.

Tutkijoiden mukaan on käsittämätöntä, ettei lentokonetta ei laajoista etsinnöistä huolimatta ole löytynyt.

– Huolimatta satojen ihmisten työpanoksesta, jotka ovat olleet etsinnöissä mukana, lentokonetta ei ole löytynyt.

Katoaminen käynnisti laajat etsinnät

Onnettomuustutkinnan mukaan on lähes mahdotonta hyväksyä, että nykyajan ilmailussa tapahtuu tällaista.

– Lentokoneissa matkustaa joka päivä 10 miljoonaa matkustajaa ja silti maailmalla ei ole varmuutta siitä, mitä lentokoneissa ja ilmailussa tapahtuu, kertoo raportti.

Uusi raportti käy tyhjentävästi läpi lentokoneen etsimiseen tähtäävät toimet mukaan lukien monivuotisen vedenalaisen etsinnän.

Lentokonetta etsittiin muun muassa Australian länsirannikolta, mutta tutkijoille ei ole koskaan selvinnyt, mitä lentokoneelle tapahtui sen katoamisen jälkeen. Koneen osia on löydetty Afrikan itärannikolta ja Intian valtameren saarien läheisyydestä.

Tiistaina julkaistussa raportissa tutkijat sanovat koneen sijainnin olevan "paremmin tiedossa kuin koskaan aiemmin", mutta tieto sijainnista ei ollut riittävän hyvä.

Loppuraportissa arvioidaan, että lentokoneen runko on eteläisellä Intian valtamerellä jossain 9 700 neliökilometrin laajuisella alueella, joka on aiemman etsintäalueen pohjoispuolella.

Koneen etsinnät lopetettiin tammikuussa 2017. Australian hallitus on sanonut, että etsintöjä jatketaan vain jos uusia ja uskottavia todisteita löytyy.

Korjattu 4.10. kello 10.05, loppuraportissa ei sanottu, että hylky olisi 9 700 neliökilometriä aiemmasta etsintäalueesta pohjoiseen vaan että hylkyä pitäisi etsiä 9 700 neliökilometrin suuruisella alueella, joka sijaitsee aiemmasta etsintäalueesta pohjoiseen.