1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Katalonia

Katalonian aluehallinnon johtaja: Katalonia julistaa itsenäisyytensä lähipäivinä

Carles Puigdemont kommentoi asiaa hetkeä ennen kun kunigas Felipe VI piti puheensa.

Carles Puigdemont Kuva: Pierre-Philippe Marcou / AFP

Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemontin mukaan hänen hallituksensa aikoo julistaa itsenäisyyden tämän viikon lopulla tai ensi viikon alussa. Asiasta kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Puigdemont kommentoi asiaa hetkeä ennen kuin Espanjan kuningas Felipe VI piti televisioidun puheensa. Kuningas Felipe VI tuomitsi puheessaan Katalonian itsenäisyysäänestyksen laittomaksi. Hänen mukaansa tilanne Kataloniassa on hyvin vakava. Kuningas sanoi myös, että Espanjan tulee puolustaa perustuslaillista järjestystä.

Kysyttäessä, mitä hän aikoo tehdä, jos Espanjan hallitus tulisi väliin ja ottaisi Katalonian hallinnon käsiinsä, Puigdemont sanoi, että se olisi "virhe, joka muuttaa kaiken". Hän kertoi BBC:n haastattelussa myös, että Espanjan hallituksen ja hänen hajautetun hallintonsa välillä ei ole ollut yhteyttä.

Kataloniassa sadat tuhannet ihmiset ovat protestoineet mielenosoituksissa Espanjan poliisin väkivaltaisia otteita sunnuntaina äänestyksen aikana.

Äänestyksen aikana puhjenneissa levottomuuksissa loukkaantui lähes 900 ihmistä. Katalonia äänesti itsenäisyydestä viime sunnuntaina.

Katalonian itsenäisyysaktivistit järjestivät tiistaina myös yleislakon.