Trumpin sanavalinnat yllättivät Puerto Ricossa – hurrikaanin uhrimäärä kasvaa

Trump kommentoi vierailullaan muun muassa hurrikaanin sekoittaneen Yhdysvaltain budjettia.

hirmumyrskyt
Hurrikaani Marian tuhoja San Juanissa.
Asukkaat tarkastelivat Hurrikaani Marian aiheuttamia tuhoja San Juanissa, Puerto Ricossa keskiviikkona.Hector Retamal / AFP

Presidentti Donald Trump vieraili Puerto Ricon saarella tiistaina ja herätti sanavalinnoillaan ihmetystä kommentoidessaan hurrikaanin aiheuttamia tuhoja.

Trump kommentoi muun muassa, että Puerto Ricon tuhot ovat sekoittaneet Yhdysvaltain budjettia ja muistutti, että saaren auttamiseen on käytetty paljon rahaa.

Trump sanoi myös, että "todellisiin katastrofeihin verrattuna" Puerto Ricoon iskeneessä hurrikaanissa kuoli vähän ihmisiä.

– Jokainen kuolema on kauhea, mutta jos katsotte todellista katastrofia kuten Katrina ja katsotte valtavaa – satoja ja satoja ja satoja ihmisiä, jotka kuolivat – ja katsotte mitä täällä tapahtui, myrskyssä, joka oli totaalisen musertava, kukaan ei ole koskaan nähnyt tällaista. Mikä on kuolonuhrien määrä tällä hetkellä? 17? 16 vahvistettua kuolonuhria, 16 ihmistä verrattuna tuhansiin. Voitte olla hyvin ylpeitä kaikista ihmisistänne, jotka työskentelevät yhdessä. Kuusitoista verrattuna kirjaimellisesti tuhansiin ihmisiin. Voitte olla hyvin ylpeitä, Trump sanoi tapaamisessaan Puerto Ricon viranomaisten kanssa.

Trumpin lähdettyä Puerto Ricosta kuvernööri ilmoitti, että kuolonuhrien määrä on noussut 34:ään. Vuoden 2005 Katrina-myrsky aiheutti yli 1 800 ihmisen kuoleman.

Fox-uutiskanavan haastattelussa Trump sanoi, että Puerto Ricon velat olisi pyyhittävä pois.

– He ovat paljon velkaa ystävillenne Wall Streetillä ja meidän on pyyhittävä se pois. Sille on sanottava hyvästit, en tiedä, onko velka Goldman Sachs mutta kuka tahansa se on, voitte vilkuttaa sille hyvästit, Trump sanoi Fox Newsin haastattelussa.

Velkakriisiin ajautuneen Puerto Ricon taloutta painaa 72 miljardin dollarin eli noin 61 miljardin euron suuruinen velka.

Puerto Ricon mukaan tuhojen suuruus nousee lähes 77 miljardiin euroon. Hurrikaanin Marian tuhoissa on kuollut 34 ihmistä. Aiemmin on ilmoitettu, että kuolleita on ollut 16. Saarella on pulaa perustarvikeista ja ainakin 8000 ihmistä on yhä hätämajoituksessa. 88 prosenttia puhelinyhteyksistä ei toimi.

Hurrikaani iski Puerto Ricoon syyskuun lopulla.

_Lue lisää aiheesta: _Trump heitteli talouspaperipakkauksia väkijoukkoon Puerto Ricossa ja vitsaili: Olette suistaneet budjettimme raiteiltaan

Presidentti Trump Puerto Ricon johdolle: Ette saa ihmisiä töihin, odotatte saavanne kaiken valmiina

Puerto Rico kärsii "apokalyptisista" hurrikaanituhoista – Presidentti Trump muistutti maksamattomista veloista

Lähteet: Reuters, CNN, STT, AP