Hyppää sisältöön

Väitös: Raskaana olevan äidin D-vitamiinin puute lisää lapsen riskiä sairastua MS-tautiin

Tutkija suosittelee raskaana oleville äideille D-vitamiinilisän syömistä.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Äidin raskaudenaikainen D-vitamiinin puute lisää merkittävästi lapsen riskiä sairastua myöhemmin MS-tautiin. Tuoreen väitöskirjan (siirryt toiseen palveluun) mukaan sairastumisriski on kaksinkertainen.

MS-tautitapaukset ovat jatkuvasti lisääntyneet samalla, kun D-vitamiinin puutos on yleistynyt. Useissa tutkimuksissa on todettu yhteys D-vitamiinin puutteen ja MS-taudin riskin välillä. 

Aiemmin ei ole kuitenkaan pystytty osoittamaan äidin D-vitamiinipuutoksen yhteyttä lapsen MS-tautiin. Väittelijä, lääketieteen lisensiaatti Julia Åivo suositteleekin raskaana oleville naisille D-vitamiinitason määritystä ja tarvittaessa puutostilan korjaamista D-vitamiinilisällä.

– Sopiva annos MS-potilaille on 50–100 mikrogrammaa vuorokaudessa, Åivo sanoo.

D-vitamiinin syönti kannattaa aina

Åivon mukaan väitöskirjan tuloksia pitäisi hyödyntää, kun suunnitellaan MS-taudin ehkäisemiseen tähtääviä tutkimuksia ja laaditaan D-vitamiinin saantisuosituksia.

Sopiva annos on 50–100 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Julia Åivo

Tutkimuksessa selvitettiin myös D-vitamiinilisän vaikutusta jo puhjenneeseen MS-tautiin. Tutkittavat söivät 500 mikrogrammaa D-vitamiinia viikossa. Åivon mukaan vaikutukset näkyivät aivojen magneettikuvauksissa.

– Tulehdukselliset muutokset vähenivät merkittävästi verrattuna lumelääkettä syöneisiin, Julia Åivo sanoo.

Talvi on pitkä, eikä kesälläkään aina paista

Julia Åivon mukaan D-vitamiinilisien syönti on tärkeää Suomen kaltaisissa maissa, joissa aurinko ei paista tarpeeksi ympäri vuoden. Aurinko on D-vitamiinin tärkein lähde.

– Meilllä on pitkä talvi, eikä D-vitamiinia tahdo saada tarpeeksi kesälläkään, Julia Åivo sanoo.

Lääkäriseura Duodecimin mukaan (siirryt toiseen palveluun) D-vitamiinin turvallisen käytön yläraja aikuisille on 100 mikrogrammaa päivässä. Viralliset saantisuositukset (siirryt toiseen palveluun) ovat matalampia, 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Åivon mukaan ei ole mitään syytä muuttaa suosituksia. Väitöstutkimuksessa selvisi, ettei turvallisen rajan ylittäviä annoksia tarvita D-vitamiinin suotuisan vaikutuksen aikaansaamiseksi MS-potilailla.

Julia Åivon väitöstutkimuksen aineistona oli 850 000 suomalaisnaisen raskaudenaikaiset verinäytteet. Aineisto oli peräisin äitiysneuvoloissa vuodesta 1983 otetuista verikokeista.

Julia Åivon väitöskirja Vitamin D in the Prevention and Treatment of Multiple Sclerosis tarkastetaan Turun yliopistossa perjantaina 6.10.2017.

Juttua korjattu klo 11:38. Sadan mikrogramman päiväannos on D-vitamiinin turvallisen käytön yläraja, ei suurin suositus. Väittelijä ei halua antaa saantisuosituksia kaikille odottajille vaan vain MS-potilaille.