Kaksi nuorta naista toteutti unelmansa omasta kahvilasta – valtava suosio oli shokki: ''Itken todella paljon''

Naiset joutuivat leipomaan hiki hatussa, kun myyntitiski tyhjeni alta aikayksikön.

unelmat
Kahvila Hygge
Juulia Tillaeus / Yle

Kaksi nuorta naista häärii kahvilan tiskin takana Kotkansaarella. Katja Niemen ja Sanna Sinisalon kädet ovat täynnä töitä, mutta molemmat hymyilevät tyytyväisinä.

Kahvila on kolme viikkoa sitten perustettu Hygge, naisten toteutunut unelma.

Niemi ja Sinisalo tutustuivat toisiinsa jo lapsina päiväkodissa. Päiväkodin jälkeen naisten tiet erkanivat vuosikymmeniksi, kunnes Sinisalo päätyi työharjoitteluun samaan konditoriaan, jossa Niemi oli töissä.

Naiset ystävystyivät ja huomasivat jakavansa unelman omasta kahvilasta. Heidän haaveenaan oli luoda lämminhenkinen, olohuonemainen paikka, jonne kaikki tuntisivat itsensä tervetulleiksi.

Ajatus muuttui todeksi lopulta aivan yllättäen.

– Eräänä kesäyönä sain Katjalta viestin, että hänellä olisitiedossavapaa liiketila, lähdenkö mukaan, Sinisalo muistelee.

Nopea päätös

Päätös tilan vuokraamisesta piti tehdä nopeasti, sillä liiketila aiottiin purkaa sisältä välikattoa myöten. Ainoastaan seinät olisivat jääneet jäljelle.

– Päätimme vuokrata tilan ja ostaa irtaimiston. Meillä ei ollut vielä rahaa, mutta ajattelin, että kyllä se jostain hoituu, Niemi sanoo.

Mieheni on ollut minulle välillä vihainen.

Katja Niemi

Liiketilassa oli siellä aiemmin toimineen kahvilan jäljiltä hyvä pohja valmiina. Naisten alkuperäinen suunnitelma oli maalata yksi seinä ja tapetoida hieman kahvilan puolella. Sitten remontti lähti lapasesta.

Nyt lähes kaikki pinnat ja kalusteet ovat saaneet uuden ulkoasun. Keskellä huonetta loimuaa tekotakka. Keittiöön yrittäjät hankkivat uudet kylmäkalusteet, uunit ja tiskikoneen.

Kahvila-konditoria Hygge Kotkansaarella
Petri Niemi / Yle

– Huomasimme, että on kivaa tehdä aina jotain lisää. Lopputulos on enemmän, kuin mitä odotin, Sinisalo sanoo.

Naiset antoivat kahvilalle nimen Hygge, koska se vastasi kahvilan alkuperäistä ideaa. Nimi juontuu tanskalaisesta käsitteestä. Sanalle ei ole suoraa suomenkielistä käännöstä, mutta sillä tarkoitetaan kiireetöntä nautiskelua. Käsitettä voi tulkita eri tavoilla.

– Minulle hygge tarkoittaa sitä, kun istun kotona nojatuolissa takkatulen ääressä ja juon kahvia. Nyt sain sen tänne, Sinisalo toteaa.

Töissä kellon ympäri

Kun kahvilan avajaiset oli vietetty, ovi alkoi käydä kiihtyvään tahtiin. Naiset leipoivat öisin hiki hatussa, mutta sekään ei meinannut riittää. Vaikka naiset valmistivat vitriinin täydeltä leivonnaisia, ne olivat usein loppuneet iltapäivään mennessä.

Yöunet ovatkin yrityksen ensimmäisten viikkojen aikana jääneet vähiin.

– Työpäivä alkaa aamulla kolmen-neljän aikaan ja voi päättyä illalla vasta puoliltaöin. Työpäivät ovat olleet 18–20-tuntisia, naiset kertovat.

Huomasin, ettei yrittäjyys ole vain sitä, että tiskin takana myydään kahvia ja hymyillään.

Sanna Sinisalo

Ajoittain läheisten ymmärrys on ollut tiukilla.

– Mieheni on ollut minulle välillä vihainen, koska meillä ei ole ollut aikaa nähdä. Olen sanonut, että kyllä minulla jossain vaiheessa on aikaa käydä kotona muutenkin, kuin vain nukkumassa, Niemi sanoo.

Apuvoimia

Härdelli alkoi käydä myös yrittäjien voimille, joten he palkkasivat vastikään avukseen kaksi kahvilatyöntekijää ehtiäkseen itse leipoa enemmän.

– Emme halua polttaa itseämme loppuun. Ei se palvele ketään, jos vedämme täällä kuukauden reikä päässä ja olemme sen jälkeen niin piipussa, ettemme enää jaksa, Sinisalo sanoo.

Vitriinissä pilkottaa kakkuja, piirakoita ja pullaa. Leipomon herkut syntyvät tottumuksella, sillä molemmat naiset ovat leipuri-kondiittoreja. Niemi on myös suurtalouskokki. Hän perusti ensimmäisen kahvila-konditoriansa kesällä 2014. Yritys menestyi hyvin, mutta kariutui lopulta erimielisyyksiin toisen samassa tilassa toimineen yrittäjän kanssa.

Olemme samassa veneessä.

Sanna Sinisalo

Sinisalo valmistui alalle tänä keväänä. Hänkin on ehtinyt jo kokeilla yrittäjän elämää. Kesällä 2016 Sinisalo pyöritti pop up -kahvila Kullanmurua kontissa Kotkan Katariinanpuistossa. Kokeilu antoi käsityksen kahvilatyön arjesta.

– Se ei ole sellaista, että teet työpäivän ja lähdet kotiin. On mietittävä jo valmiiksi seuraavan päivän ajoitusta, milloin hakee tarvikkeita ja muuta. Huomasin, ettei yrittäjyys ole vain sitä, että tiskin takana myydään kahvia ja hymyillään.

Niemi ja Sinisalo pitävät huolta toistensa jaksamisesta ja kannustavat toisiaan eteenpäin.

– Olemme samassa veneessä, joten osaamme sanoa toisillemme ne asiat, jotka haluaisimme itsekin kuulla.

Kahvila Hygge
Juulia Tillaeus / Yle

Plussan puolella

Starttirahaa naiset eivät saaneet, sillä Niemi oli nostanut sitä ensimmäistä yritystään varten. Rahoitus hoitui lopulta naisten vanhempien takaaman lainan avulla. Menestys on ylittänyt odotukset.

– Aina yrittäjät eivät välttämättä saa nostettua itselleen ollenkaan palkkaa ensimmäisten kuukausien aikana. Meillä oli tavoitteena kattaa vuokrat ja lainanlyhennykset ja sen verran olemme nyt saaneet, Niemi toteaa.

Pitkäaikaisen haaveen toteutuminen ei vielä tunnu naisista todelliselta.

– Itkeskelen todella paljon. Ihmiset tulevat tänne kukkien kanssa, niin minä vollotan ja joudun keräilemään itseäni tiskin takana. Tämä kaikki on minulle liikaa, koska tämä on vain liian hienoa. Toivoisin muistavani koko ajan sen, että tämä on oma ja osaisin nauttia jokaisesta hetkestä. Välillä vain tuntuu, että eihän tämä voi olla minun, Sinisalo sanoo.

Olen odottanut 33 vuotta, että tämä tapahtuu.

Sanna Sinisalo

Vaikka kahvila vaatiikin paljon työtä ja yöunet ovat jääneet lyhyiksi, yrittäjät ovat tyytyväisiä tilanteeseensa.

– Puhuimme vastikään siitä, mitä tekisimme, jos voittaisimme lotossa. Mietimme, että voisi vaikka lähteä reissaamaan. Sitten huudahdimme molemmat yhteen ääneen, että emme me kyllä tästä luopuisi! On tässä jokin syy, miksi tätä tekee. Kyllähän tämä tuntuu ihan älyttömän hyvältä, Sinisalo toteaa.

"Hirvittävän siistiä"

Oikealla yrityskumppanilla on molempien mielestä suuri merkitys.

– En olisi lähtenyt tähän kenen tahansa kanssa. Sannalla on asenne kohdallaan ja sama unelma kuin minulla, Niemi pohtii.

Sinisalo nöykyttelee vieressä.

– Katja on ihminen, johon luotan todella paljon. Minulla on turvallinen olo tehdä hänen kanssaan töitä. Ei minusta olisi ollut tähän yksin. Olen odottanut 33 vuotta, että tämä tapahtuu. Tämä on ollut ihan hirvittävän siistiä, Sinisalo toteaa kyyneleet silmissään.

Katja Niemi ja Sanna Sinisalo
Katja Niemi ja Sanna Sinisalo saavat tukea toisistaan.Petri Niemi / Yle

Yrittäjät perustivat kahvilan omin avuin. Ulkopuoliset eivät opastaneet naisia prosessissa. He kokevat olleensa onnekkaita, kun suuria esteitä ei ole tullut vastaan.

– Tämän paikan kanssa kaikki on vain loksahtanut kohdilleen. Meillä on ollut isoja asioita selvitettävänä, mutta ne ovat ratkenneet. Nyt me olemme tässä kolmatta viikkoa, istuskelemme, keittelemme kahvia ja toteutamme unelmaamme, Sinisalo pohtii.

Läheisistä on ollut parivaljakolle valtava apu koko projektin ajan. Niemen mies käy välillä auttamassa kahvilan töissä, Sinisalon äiti hoitaa tämän koiraa.

– Läheisemme ovat mahdollistaneet tämän kaiken. Olen havahtunut siihen, kuinka valtavan rakkaita he ovatkaan, Sinisalo miettii.