1. yle.fi
  2. Uutiset

Ulkomaille omatoimisesti vai valmismatkalla? Mieti ainakin näitä, kun suunnittelet matkaa

Jos lomamatkalla joutuu ryöstetyksi tai lento peruuntuu, on matkanjärjestäjän velvollisuus auttaa matkailijaa.

matkailu
Reppumatkailija Korsikalla.
Reppumatkailija Korsikalla.AOP

Lomaviikko lähestyy, ja haluat päästä perheen kanssa lomalle. Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun suunnittelee matkaa ulkomaille? Mitä eroa on matkatoimistosta ostetulla valmismatkalla ja niin sanotulla omatoimilomalla, jossa lennot on varattu yhdestä lähteestä ja majoitus toisesta?

Valmismatka helppo vaihtoehto

Yhtenä syynä, miksi loma varataan matkatoimiston kautta valmismatkana, on helppous. Suomen matkatoimistoalan liiton SMAL:n toimitusjohtajan Heli Mäki-Fräntin mukaan hektisessä arjessa ei haluta tuhlata vähäistä vapaa-aikaa hotellin tai lentojen kustannusten vertailuun, vaan ne valitaan yhdestä ja samasta paikasta.

Vertaile lentojen hintoja

Yhtenä vaihtoehtona matkaa suunnitellessa on ostaa lennot suoraan lentoyhtiöltä tai hakukoneiden avulla. Itä-Suomen yliopiston matkailun verkkoliiketoiminnan tutkimuspäällikön Juho Pesosen mukaan lentoja varatessa kannattaa lähestyä asiaa joko budjetti tai kokemus edellä. Hänen mukaansa aina ei kannata tuijottaa vain hintaa, etenkään matkailussa.

Pesonen sanoo, että lentojen hinnat ovat halvimmillaan puolesta vuodesta kuuteen viikkoon ennen suunniteltua matkaa. Tämän jälkeen hinnat nousevat. Näkemyksensä hän perustaa tutkimustietoon.

– Hakukoneissa on aputyökaluja, jotka esimerkiksi näyttävät, mihin päin maailmaa pääsee Suomesta tietylllä hinnalla. Tällaiset apuvälineet ovat käteviä, hän huomauttaa.

Pesosen mukaan ei voi sanoa, että lentojen varaaminen suoraan lentoyhtiöstä ja hotellin varaaminen hakupalvelun kautta olisi valmismatkaa halvempi vaihtoehto.

– Se täysin riippuu matkanjärjestäjien omista kiintiöistä, kohteen suosiosta, lentoyhteyksistä ja monesta muusta tekijästä. Aina kannattaa vertailla vaihtoehtoja.

Valikoima valtava

Itse hakukoneiden avulla sopivia lentoja ja hotelleja etsiessä valikoima on valtava.

Lennon voi varata suoraan yhtiöstä ja mieluisan hotellin löytää hakukoneiden avulla. Mäki-Fränti kannustaa miettimään, minkälaisella porukalla matkustaa ja mihin kohteeseen.

– Kaupunkiloma kavereiden kanssa voidaan varata itse suoraan yhtiöistä tai erillisinä palveluina matkatoimiston kautta, kun taas perheen kesken isolla porukalla valmismatka voidaan nähdä helpompana vaihtoehtona, hän pohtii.

Turisteja Kanariansaarten Las Palmasissa.
Turisteja Kanariansaarten Las Palmasissa.Elvira Urquido A. / EPA

Matkanjärjestäjällä velvollisuus avustaa

Matkanjärjestäjiä sitoo valmismatkalaki. Valmismatkaksi katsotaan pakettina ostettua matkailupalvelujen yhdistelmää. Jos siis varaat matkatoimiston kautta lento+hotelli-paketin, kyseessä on valmismatka. Myös matkanjärjestäjän kautta varatut lennot ja jokin muu matkailupalvelu, kuten pääsyliput formulakisoihin, luetaan valmismatkaksi (siirryt toiseen palveluun).

Jos lomamatkalla tapahtuu jotakin yllättävää, on matkanjärjestäjä velvollinen auttamaan matkailijaa. Näin esimerkiksi silloin, jos lento peruuntuu tai viivästyy, matkailija ryöstetään tai luonnonkatastrofi iskee.

– Matkanjärjestäjä on velvollinen järjestämään matkailijan turvaan ja avustamaan häntä majoituksen saamisessa mahdollisiksi lisäöiksi. Tarvittaessa autetaan myös paluukuljetuksen järjestämisessä, ellei kuljetusyhtiö nitä tehtäviä hoida, sanoo Mäki-Fränti.

Valmismatkoja koskeva lainsäädäntö muuttuu ensi vuonna. Mäki-Fräntin mukaan uudistuvassa laissa matkanjärjestäjän on kuljetusyhtiön ohella hoidettava asiakkaan poikkeustilanteesta tarvitsemat lisäyöt kohteessa.

– Tähän asti matkanjärjestäjät ovat olleet velvollisia auttamaan asiakasta majoituksen löytämisessä, jos jotain yllättävää tapahtuu.

Tutkija: Maksa lennot luottokortilla

Tutkimuspäällikö Juho Pesosen mukaan valmismatkan kanssa lähes yhtä turvallinen vaihtoehto on varata lennot vaikkapa suoraan lentoyhtiöstä ja maksaa ne luottokortilla. Ongelmatapauksissa rahat saa takaisin maksuliikenneyhtiön Nets Oy:n (entinen luottokunta) kautta.

– Mielestäni tässä ei ole kovin suurta eroa pakettimatkaan. Vielä kun matkavakuutus on kunnossa, niin se on jo hyvä lähtökohta reissulle, sanoo Pesonen.

Lähikuva American Express -luottokortista ja sirusta.
AOP

Valmismatkatkin riisuttuja

Ajattelitko, että valmismatkan ostaessa siihen kuuluvat tilauslennot, majoitukset, lentokenttäkuljetukset ja ateriat lennolla? Mäki-Fräntin mukaan edelleen on paljon matkanjärjestäjiä, joiden matkoihin nämä kaikki kuuluvat, mutta näin ei ole suinkaan kaikilla.

Hänen mukaansa monissa valmismatkoissa suuntaus on enemmän pelkistetympään suuntaan, eli siihen, että asiakas ostaa lisämaksusta matkalle lentokenttäkuljetukset tai ateriat lennolle.

– Tämä on ilmiö, joka on tullut valmismatkoihin lentoyhtiöiden puolelta. Monet haluavat maksaa vain niistä palveluista, joita itse käyttävät.

Lue seuraavaksi