Monen eteläpohjalaiskunnan kaukolämpö tuotetaan jopa puoliksi turpeella – huonosta kesästä huolimatta turve riittää talven yli

Ähtärissä kaukolämmöstä peräti 70–80 prosenttia syntyy turpeesta.

turvetuotanto
Kantokasa ja turvekasoja.
Päättynyt kesä oli turpeennoston kannalta vaikea.Toni Pitkänen / Yle

Huonosta turvekesästä huolimatta Etelä-Pohjanmaan kaukolämpöyhtiöissä ei pelätä turvepulaa. Näillä näkymin turvetta on saatavilla mainiosti tulevaan kesään saakka.

Maakunnan kaukolämpöyhtiöissä turvetta käytetään runsaasti. Esimerkiksi Ähtärin Energian ja Veden kaukolämmöstä jopa 70–80 prosenttia tuotetaan turpeella. Alavuden Lämmöllä turpeen osuus on noin 60 prosenttia, Lapuan Energialla ja Kurikan Kaukolämmöllä noin puolet.

– Ainakaan vielä ei ole saatu viitteitä turpeen riittämättömyydestä. Olemme siinä uskossa, että turvetta riittää myös seuraavalla lämmityskaudella, sanoo toimitusjohtaja Petri Viinikainen Kurikan Kaukolämmöstä.

Turvetta tarjottu viime päivinä

Useissa lämpölaitoksissa turvetta voidaan korvata käyttämällä tavallista enemmän puuhaketta. Sille ei kuitenkaan näytä syntyvän pakottavaa tarvetta.

– Meille on tarjottu turvetta ostettavaksi sellaisistakin paikoista, joihin meillä ei ole vuosisopimusta. En tiedä, onko kyse vanhoista varastoista vai juuri nostetusta turpeesta, mutta sitä on tarjottu ihan viime päivinä, kertoo Alavuden Lämmön laitospäällikkö Timo Seppä.

Useille alueen kaukolämpöyhtiöille turvetta toimittavan valtion turveyhtiö Vapon mukaan heidän turvevarastonsa riittävät sekä lämpölaitoksille että muille asiakkaille.

Päättynyt kesä oli turpeennoston kannalta vaikea jo kolmatta kertaa peräkkäin. Vapon Länsi-Suomen alueella turpeesta saataneen talteen vain noin 60 prosenttia tavoitellusta turvemäärästä.