Hyppää sisältöön

Teatteriohjaaja Ritva Siikalan näytelmä juhlistaa 70-vuotista teatteria – "Ainahan Kemi on ollut minussa"

Teatteriohjaaja Ritva Siikala katsoi nuorena kaikki mahdolliset Kemin kaupunginteatterin esitykset. Yksi esitys teki 50-luvun lapseen lähtemättömän vaikutuksen.

70-vuotiaan Kemin kaupunginteatterin juhlanäytelmäksi sopii paremmin kuin hyvin kemiläislähtöisen Ritva Siikalan tekemä Kaksi matkaa Israeliin-näytelmä, joka lähtee liikkeelle teatterivaikuttajan kotikulmilta. Kuva: Minna Aula / Yle

Hammaslääkärin ja kotirouvan lapsena 50-luvun Kemissä elänyt teatteriohjaaja Ritva Siikala vietti turvatun lapsuuden. Hänen isänsä, Lauri Siikala oli teatterilautakunnan puheenjohtaja ja sitä kautta nuori Ritva pääsi kokemaan teatterin lumoa jo lapsena.

– Anne Frankin päiväkirjan esitys Kemin Pirtillä oli syvä järkytys. Se on vaikuttanut elämäni valintoihin hyvin paljon. En ole varma, olisinko teatteriohjaaja, jos en olisi sitä nähnyt ja kokenut, että teatteri voi raapaista niin syvältä, Siikala miettii nyt vuosikymmeniä myöhemmin – jälleen Kemissä.

Lapin sodan keskellä varttuneen lapsen näkökulmasta kotona vierailleet saksalaisupseerit olivat ihailtavia ja sivistyneitä herrasmiehiä. Anne Frankin tarina sai näkökulman muuttumaan. Saksalaiset näyttäytyivät yhtäkkiä suorastaan hirviöinä, jotka laittoivat viattomat ihmiset kärsimään.

Anne Frankin tarina jäi kytemään nuoreen mieleen. Hän halusi tehdä jotain konkreettista. Ritva Siikala tekikin ensimmäisen matkansa juutalaisvaltioon pian ylioppilaskirjoitusten jälkeen.

Näytelmässä on paljon Siikalan henkilökohtaisia esineitä rekvisiittana. Hän meni nuorena Israeliin vapaaehtoiseksi appelsiinitarhalle. Kuva: Minna Aula / Yle

Yli viisikymmentä vuotta myöhemmin teatterin ammattilaisena työskentelevä Siikala matkusti uudelleen Israeliin ja samalla myös Palestiinaan.

– Menin silloin sinne takaraivossani ajatus, että haluan käyttää kertynyttä ammattitaitoani näiden ihmisten auttamiseksi ja tapasinkin sekä Israelissa että Palestiinassa runsaasti ihmisiä, jotka tulevat nyt Kemissä Sipi-näyttämölle, Siikala sanoo.

"Ainahan Kemi on ollut minussa"

Teatteriohjaaja, kirjailija Ritva Siikala on käynyt vierailemassa kotikaupungissaan monia kertoja sen jälkeen, kun hänen perheensä 50-luvun lopulla muutti pääkaupunkiseudulle.

– Olen raahannut nykyisen perheenikin tänne palelemaan juhannuksena Sauvosaaren kansakoulun pihalle, jossa he marisevat, että koska me lähdemme täältä pois, Siikala heittää hymyillen.

Muualla vietettyjen vuosien aikana Siikala on palannut Kemiin esimerkiksi kirjallisten töiden vuoksi. Hänen omaelämänkerrallinen _Rauhoitu nyt vihdoinkin _(Like 2004)-kirjansa käsitteli mitä suurimmassa määrin Kemiä.

Kotikaupunki on kulkenut Siikalan mukana monin tavoin.

– Ainahan Kemi on ollut minussa. Esimerkiksi tämä _Kaksi matkaa Israeliin _-näytelmä ankkuroituu lujasti Kemiin. Sitä kirjoittaessa kävin emotionaalisen matkan, että mitä kaikkea onkaan sieluun jäänyt.

Kemin teatterin 70-vuotisjuhlanäytöksenä

Kaksi matkaa Israeliin sai kantaesityksensä Kansallisteatterissa viime vuonna. Näytelmä oli alun perin kolmen vahvan naisen tulkinta Ritva Siikalan kokemuksista. Keskeisissä rooleissa olivat Seela Sella, Cécile Orblin ja Jonna Järnefeltin kanssa vuorotellen Tiina Weckström. Kemissä tarinan kuljetuksessa on mukana myös miesvoimaa.

– Alkuperäinen ajatus oli, että tarinan kertoo kolme naista, jotka ovat kaikki yksi ja sama henkilö eli Tuulikki. Näytelmä onnistui varsin hyvin ja olin ajatellut, etten ohjaa sitä koskaan toista kertaa, Siikala sanoo.

– Mutta sitten tuli tunne, että en olekaan käsitellyt tätä valmiiksi ennen kuin olen tehnyt tämän Kemissä. Onnekseni teatterijohtaja Sarianne Paasonen innostui näytelmästä ja laittoi sen vielä juhlanäytelmäksi, joka on aivan uskomaton kunnia.

Kemissä esitettävä versio onkin saanut etuliitteen ja se on ohjelmistossa nimellä Kemin tyttö - Kaksi matkaa Israeliin.

– Olen jonkin verran kirjoittanut sitä uusiksi. Kun näytelmä lähtee Kemistä liikkeelle, niin olen sitä osiota laventanut.

Kertovaa teatteria ja politiikkaa

Politiikkaa, historiaa ja kirjoittajan henkilökohtaisia kokemuksia sisältävää näytelmää alettiin harjoitella jo keväällä, sillä siinä riittää sisäistettävää.

Kertovaa teatteria edustava näytelmä sopii mainiosti esitettäväksi pienemmällä Sipi-näyttämöllä. Mikään musikaali näytelmä ei siis ole, mutta musiikki on hyvin tärkeä elementti.

– Jussi Tuurnan musiikkiin kiteytyy myös hyvin paljon tunnetta ja ajatusta. Hän on säveltänyt tähän kaksi hienoa laulua, jotka kiteyttävät aina näytöksen lopuksi jotain keskeisistä ydinkysymyksistä.

Kaksi matkaa Israeliin-näytelmän harjoitukset aloitettiin ennen kesätaukoa keväällä 2017. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Siikala pohtii näytelmän kohderyhmänä olevan kaikki yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneet. Esimerkiksi Meri-Lapissa ja naapurikaupungeissa olevien opiskelijoiden hän soisi löytävän näytelmän.

– Näytelmässä tehdään kaksi matkaa Israeliin. Toinen 1960-luvulla ja toinen 2000-luvulla. Niitä ei voi tehdä ilman politiikkaa. Eikä ilman sitä kipeyttä, jota koin Anne Frankin päiväkirjassa ja lapsuuteni Kemissä eli ihmisten eriarvoistamista.

Tuli tunne, että en olekaan käsitellyt tätä valmiiksi ennen kuin olen tehnyt tämän Kemissä.

Ritva Siikala

Siikala ei kuitenkaan halua laittaa näytelmälle ehdotonta alaikärajaa, sillä hänen omat kokemuksensa ovat osoittaneet teatterin olevan vavisuttava kokemus monenikäisille.

– Silloin kun nuorena tyttönä asuin Kemissä ja isäni oli teatterilautakunnan puheenjohtaja, niin hän antoi minun katsoa kaikki teatterin tekemät esitykset. Minä nautin mitä merkillisimmistä, filosofisista ja vaikeista näytelmistä. Lapsia hyvin usein aliarvioidaan katsojana.

Siikalan käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä saa ensi-iltansa Kemin kaupunginteatterissa lokakuun 28. päivä.