1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lihateollisuus

Lapin suoramyyjät olivat tyytymättömiä teurastamoihin – "Itte tämä täytyy tehä"

Viisi lappilaista tilaa lyöttäytyi yhteistyöhön parantaakseen lihan suoramyyntiä. Uudet yritykset aloittivat toimintansa alkuvuonna. Paikallisesti jalostettuja lihatuotteita löytyy nyt myös Etelä-Lapin kaupoista.

lihateollisuus
Teurastamo.
Kyösti Vaara / Yle

Kahden torniolaisen ja yhden rovaniemeläisen maatilan yhteinen lihanjalostuspalvelu Meän Liha aloitti toimintansa Tervolassa alkuvuonna. Rovaniemellä puolestaan on aloittanut kahden maatilayrityksen perustama pienteurastamo Leivejoen Liha Oy. Uudet yritykset ovat toistensa yhteistyökumppanit.

Tavoitteena on saada aikaan hyvin toimivat ja joustavat lihan suoramarkkinat Lappiin.

– Isot teurastamot eivät oikein taivu suoramyyjien toiveisiin. Siitä sitten päätettiin, että itte tämä täytyy tehä, että saahan sellainen, kun halutaan, sanoo Meän Liha Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ari-Pekka Juuso.

Itse tehden nopeammin

Suurilla teurastamoilla on hyvät puolensa, mutta tuoreiden yrittäjien mielestä ne eivät palvele pohjoisen suoramyyntitilojen tarpeita riittävästi. Teurastaminen ei tapahdu tarpeeksi joustavasti eikä lihoja saada asiakkaille oikeaan aikaan.

– Suoramyyjä ei pysty lupaamaan tiettynä ajankohtana toimitusta asiakkaalleen, kun ei oikein tiedetä missä vaiheessa eläin tullaan hakemaan tilalta teurastettavaksi, Juuso sanoo.

Yrittäjäperheiden omien tilojen eläinten lihojen jalostaminen tuotteiksi on osa Meän Lihan toimintaa. Lisäksi yritys pyrkii yhteistyöhön muiden suoramyyntitilojen kanssa.

– Yksi ajatus meillä on, että me tuetaan näitä muita lappilaisia suoramyyjiä, että mahdollistetaan heillekin tämä toiminta. Kannustetaan muitakin kokeilemaan tätä suoramyyntiä. He voi meille toimittaa ruhon ja me käsitellään se heidän toivomalla tavalla. Leikotaan, tehdään makkaraa tai lämminsavutuotteita tai mitä vain, mitä pystytään täällä tekemään.

Lue seuraavaksi