Tukholman raideliikennettä hallitseva aasialaisjätti hamuaa jo osaansa Suomen rautateistä: "Pidämme siitä, mitä näemme"

HSL:n lähijunaliikenteen ja Etelä-Suomen taajamajunaliikenteen operoimisesta on kiinnostunut ainakin kymmenkunta yhtiötä.

rautatieliikenne
Juna lähtee Ilmalan asemalta.
Ministeriön mukaan tavoite on, että Etelä-Suomen taajamajunaliikenteen kilpailutettu liikennöinti alkaa 2020-luvun alussa.Henrietta Hassinen / Yle

Mikä junayhtiö suhaa tulevalla vuosikymmenellä pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteessä?

Tähän kysymykseen saatiin valotusta tänään keskiviikkona, kun Helsingin seudun liikenne eli HSL sekä liikenne- ja viestintäministeriö järjestivät yrityksille ja muille alan toimijoille suunnatun infotilaisuuden rautateiden matkustajaliikenteen tulevasta kilpailuttamisesta.

Pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteestä vastaa HSL ja Etelä-Suomen taajamajunaliikenteestä ministeriö, selventää työnjakoa HSL:n joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila.

Tänään keskiviikkona Helsingin Finlandia-talolla oli paikalla yli kymmenen kotimaista ja ulkomaista junaliikenneoperaattoria, Anttila kertoo. Hänen mukaansa HSL on ilahtunut osanottajien määrästä.

– HSL on käynyt markkinavuoropuhelua menneinä vuosina yli kymmenen kansainvälisen operaattorin kanssa, hän sanoo ja jatkaa:

– Oma arvioni on se, että viidestä seitsemään niistä, joiden kanssa olemme keskustelleet – mukaan lukien nykyinen liikennöitsijä VR –, kiinnostuu niin paljon, että jättää meille tarjouksen.

HSL: Voittaja on selvillä keväällä 2020

Hallitus ilmoitti elokuussa (siirryt toiseen palveluun), että se on päättänyt avata rautateiden matkustajaliikenteen kilpailulle. Yle on kertonut aiemmin muun muassa tässä jutussa, mitä kuutta asiaa VR:n monopolin murtuminen lopulta tarkoittaa.

Kilpailun avaaminen on määrä aloittaa juuri Etelä-Suomen taajamajunaliikenteestä, liikenne- ja viestintäministeri, keskustan Anne Berner on sanonut.

HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi totesi kuitenkin tuoreeltaan, ettei hallituksen päätös aiheuta suuria vaikutuksia Helsingin seudulla ja että HSL jatkaa omien kilpailutussuunnitelmien parissa aikaisempaan malliin.

HSL tiedotti alueensa sisäisen lähijunaliikenteen kilpailutuksen periaatteista jo kesäkuussa 2014 (siirryt toiseen palveluun).

Tero Anttila Helsingin seudun liikenne
HSL:n joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila.Antti Kolppo / Yle

Tero Anttila sanoo nyt, että HSL:n tarjouskilpailu on kaksivaiheinen ja että se aloitetaan ensi keväänä.

Kilpailun voittajan on tarkoitus olla selvillä keväällä 2020. Sopimus tulee puolestaan voimaan näillä näkymin kesällä 2021.

"Sääntely on menossa hyvään suuntaan"

Yksi tämänpäiväiseen infotilaisuuteen osallistuneista ja siten pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteestä kiinnostuneista yrityksistä on hongkongilainen MTR. Se on operoinut Tukholman metroa jo vuodesta 2009. Viime vuoden lopulla yhtiö otti hallintaansa myös kaupungin taajamajunat.

Yhtiö on tähyämässä Suomen junamarkkinoille laajemminkin, ei vain Helsingin seudulle, kertoo pohjoismaisen MTR Nordicin kehitysjohtaja Andreas Jensen.

– Pidämme siitä, mitä näemme täällä. Täällä ei ole korruptiota, täällä on vakaat viranomaiset ja vakaat säännöt.

– Näyttää siltä, että myös rautateitä koskeva sääntely on menossa hyvään suuntaan, hän sanoo Ylelle.

Suomen tulevissa tarjouskilpailuissa yrityksen etuja ovat suuri koko ja kokemus muista Pohjoismaista, Jensen arvioi.

Andreas Jensen MTR Nordic AB
MTR Nordicin kehitysjohtaja Andreas Jensen.Antti Kolppo / Yle

Mitä muita operaattoreita keskiviikon tilaisuudessa oli läsnä? Sitä HSL:n Anttila ei kerro.

– Olemme pyrkineet siihen, että operaattorit tulevat itse omalla nimellään esiin niin halutessaan.

Julkisuudessa ainakin Onnibus on ilmaissut tähyävänsä myös raideliikenteeseen.

Lue myös:

Ruotsalaiset kiinnostuneita Suomen avautuvasta junaliikenteestä

Suhaako jokin näistä junafirmoista tulevaisuudessa Suomen raiteilla? Liuta ulkomaisia yhtiöitä saattaa havitella vapautuvaa rautatieliikennettä

Junaliikenteen kilpailun avaaminen ei muuta HSL:n suunnitelmia – yhtymän tarjouskilpailu edessä alkuvuodesta