Homeen saastuttamien kalusteiden puhdistaminen on uusi bisnes, mutta se voi olla myös täysin turhaa: "Oma nenä on paras mittari onnistumiselle"

Rakennusten sisäilmaongelmat kasvattavat homepuhdistuksien kysyntää ja houkuttelevat alalle uusia yrityksiä. Parhaiten homepöly irtoaa kovista materiaaleista, kuten puukalusteista.

sisäilma
Koti-irtaimistoa Cleanside Oy:n puhdistuslinjastolla.
Koti-irtaimistoa Cleanside Oy:n puhdistuslinjastolla. Paula Tiainen / Yle

Homeongelmat ovat avanneet nyt markkinat myös bisnekselle.

Yhden Suomen suurimpiin toimijoihin kuuluvan erikoispuhdistusyritys Cleansiden kalenteri täyttyi kesällä koulukalusteiden puhdistuksista ja nyt työn alla on muun muassa Sipoon kunnan arkistomappeja sekä yksityiskodin irtaimistoa.

– Kaikkein tärkeintä on arvioida, että halutaanko tavara ylipäätään puhdistaa, vai voisiko sen vaihtaa uuteen? Eli onko se jo ollut saastuneessa ilmassa niin kauan, että sitä ei voi puhdistettunakaan enää viedä paikkaan, jossa on herkistyneitä ihmisiä? Tämä arvio on tehtävä sekä ennen puhdistusta että sen jälkeen, Cleanside Oy:n toimitusjohtaja Michael Casagrande painottaa.

Cleanside aikoo myös laajentaa toimintaansa. Helsingin Suutarilan toimitila haukkaa lisää neliöitä tyhjilleen jääneestä naapurista ja yritys aikoo perustaa kokonaan uuden puhdistuslinjaston Tampereelle.

Käytännössä puhdistus tapahtuu alipaineistetussa tilassa imuroiden, paineilmalla puhaltaen, pesten ja pyyhkien. Hankalimpia puhdistettavia ovat tekstiilit ja vaahtomuovipatjat sekä -sohvat. Cleanside välttää kemikaalien käyttöä ja näkyvää hometta se ei käsittele lainkaan.

Markkinoilla on tarjolla myös yhdistelmäkäsittelyjä, joihin kuuluu puhdistamisen jälkeen vielä kylmäkäsittely ja otsonointi.

Asumisterveysliitto: Ala on villi ja neuvoja kysytään paljon

Asumisterveysliiton (AsTe ry) toiminnanjohtaja, sertifioitu rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö vastaa päivittäin irtaimiston homepuhdistusta koskeviin kysymyksiin.

– Yleensä aloitan neuvonnan kysymällä, että millä meidän isoäidit desinfioivat hillopurkkinsa aikanaan? Vastaus on puu-uuni, eli lämpökäsittely on kaikkein turvallisin vaihtoehto. Sauna, lämpöpuhallin, tai hätätapauksessa hiustenkuivainkin käy, ja sitten kunnon tuuletus, Rämö vinkkaa.

Asumisterveysliiton nyrkkisääntö on se, että kovat materiaalit ovat yleensä puhdistettavissa jopa kotikonstein. Tekstiilien kohdalla on sen sijaan käytettävä tarkkaa harkintaa. Esimerkiksi pakastamiseen Rämö ei luota lainkaan.

– Homeitahan säilytetään pakastimessa! Ala on hirveän villi ja epätoivoisilta ihmisiltä kynitään rahaa vaikka minkälaisilla keinoilla, Rämö huokaa.

Professori: Kemikaalit voivat jopa lisätä mikrobeja

Aalto-yliopiston rakennustekniikan laitoksen apulaisprofessori Heidi Salonen on niin ikään havainnut homepuhdistusalan monenkirjavan palvelutarjonnan. Salonen kehottaa olemaan erityisen varovainen kemikaalien käytössä. Jotkut niistä voivat jopa lisätä haitallista mikrobikasvustoa.

– Alan yritykset tarvitsevat tietoa siitä, että mitkä ovat oikeita puhdistusmenetelmiä. Ja toki asiakkaat myös. Eli imurointi, ja vuorokausi sen jälkeen nihkeä pyyhkiminen. Joidenkin mikrobien osalta puhdistaminen on hyvin hankalaa, koska niitä jää irtaimiston pinnalle, ja imeytyy huokoisiin materiaaleihin. Kemikaaleja en silti suosittele.

Aalto-yliopistossa on juuri alkanut tutkimushanke, joka selvittää sisätiloissa käytettyjen siivouskemikaalien ja biosidien vaikutusta koulujen ja päiväkotien ilmanlaatuun.

Cleanside Oy:n puhdistuslinjasto.
Paula Tiainen / Yle

Luota nenääsi ja oireisiisi

Työterveyslaitos on antanut homepölysiivouksiin omat ohjeensa (siirryt toiseen palveluun), joita alan yritykset noudattavat vaihtelevasti. Lisäksi erityisen herkät henkilöt voivat saada oireita saastuneista tavaroista vielä puhdistamisen jälkeenkin.

– Tavarat pitäisi viedä kohteeseen pienissä erissä, jolloin herkistyneet henkilöt voivat tarkastella, että tuleeko oireita vai ei. Jos joku tietty tavara aiheuttaa oireita, niin toki se on poistettava käytöstä, Cleanside Oy:n Michael Casagrande huomauttaa.

Suomen sisäilmakeskuksen valvontapäällikkö Esko Lindblad antaa yksinkertaisen neuvon homepuhdistuksen läpikäyneiden kalusteiden tutkailuun.

– Oma nenä on kaikkein paras mittari sille, että onko puhdistus onnistunut vai ei.