Bisnesmies heitti hyvästit rahamaailmalle ja lähti johtamaan pikkukaupunkia: "Helsinki on niin nähty"

Loviisan uusi kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom kuvailee itseään uusliberaaliksi, kaikissa paitsi ympäristöasioissa. Hän on varautunut tehtävän tuomaan kovaan arvosteluun.

kunnanjohtajat
Loviisan kunnanjohtaja Jan D Oker-Blom ja paikallinen asukas  Loviisan torilla
Uusi kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom herättää uteliaisuutta ja kadunkulkijat kyselevät muuttaako tämä Loviisaan.Yle / Petteri Sopanen

Loppukeväästä Loviisassa kuohui. Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva ajautui erimielisyyksiin johtavien poliitikkojen kanssa 15 vuoden työrupeaman jälkeen ja irtisanoutui. Tarkkaa syytä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Alkuun Kaleva sanoi, että kyse oli näkemyseroista elinkeinopolitiikassa ja yksittäisessä tonttikaupassa. Sittemmin hän on vaiennut kuten myös loviisalaispoliitikot.

En halua johtajaksi Helsingissä, se on niin nähty

kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom

Joulukuussa Loviisan ykköspomona aloittaa helsinkiläinen Jan D. Oker-Blom, tuttavallisemmin Didde. Hän vaihtaa bisnesenkeleiden verkoston FiBANin (siirryt toiseen palveluun) toimitusjohtajan työn virkamieskaapuun. Edeltäjän kohtalo ei pelota.

– Kyllä vähintään yhtä paljon tuulee yksityisellä puolella vähänkin korkeammilla paikoilla, hän huomauttaa.

Oker-Blom korostaa, että poliitikko on kunnassa pomo. Sen on hänelle opettanut 17 vuoden ura kuntapoliitikkona Helsingissä. Kuusi näistä vuosista kului kaupunginhallituksessa.

Loviisan kunnanjohtaja Jan D. Oker-Blom
Nuorena Jan D. Oker-Blom pohti tutkijan työtä, teki sitten uraa pankki- ja yritysmaailmassa kunnes virka Loviisan kaupunginjohtajana veti puoleensa.Petteri Sopanen / Yle

Oikeistopoliitikosta unelmien virkamieheksi

Nuori Didde kiinnostui politiikasta yliopisto-opintojensa aikana. Hän oli omien sanojensa mukaan se kiva kaveri, joka jaksoi kantaa kaljakoreja yhteisiin tilaisuuksiin.

Sitä seurasi valinta Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (siirryt toiseen palveluun) hallitukseen, josta ruotsalainen kansanpuolue nappasi nuorukaisen riveihinsä.

Yllättäen hänet valittiin vuonna 2002 RKP:n varapuheenjohtajaksi nuorten ja uusmaalaisten äänin. Suurta jälkeä hän ei puolueeseen jättänyt. Puoluetoverien mukaan nuorten, helsinkiläisten tai uusmaalaisten asema ei noussut hänen kaudellaan erityisemmin esiin.

Oker-Blom luetaan puolueensa oikeisto- tai liikemiessiipeen. Hän kuuluu Suomen Naton-jäsenyyden kannattajiin.

– Pidän itseäni uusliberaalina ja karsastan turhia määräyksiä ja hallintoa, mutta en silloin kun kyse on ympäristön vaarantumisesta. Silloin pitää vaatia lupia ja sellaisia, listaa Oker-Blom.

Rakkaasta suvusta löytyy kunniaporvari

Oker-Blom viittaa useamman kerran sukuunsa ja kertoo, että hänen molemmat isovanhempansa on vihitty Loviisassa. Ja että Oker-Blomin isänäidinisä, laivanvarustaja Ragnar Nordström on Loviisan kunniaporvari.

Nordström oli jääkärieverstiluutnantti ja heimosoturi, joka rahoitti muun muassa Lapuan liikettä.

Nordströmin lapsenlapsenlapsi istui viitisen vuotta Nordströmin varustamoryppään (siirryt toiseen palveluun) hallituksessa. Pari viime vuotta Oker-Blom on vaikuttanut Helsingin sataman (siirryt toiseen palveluun) hallituksessa.

Helsingin Satama puolestaan omistaa Loviisan sataman (siirryt toiseen palveluun).

Jan D. Oker-Blom
Kaupunginjohtajuus Loviisassa on Jan D. Oker-Blomin unelmien täyttymys.Yle / Petteri Sopanen

Iloisesti nauraen mutta ylpeänä Oker-Blom kertoo, että sukulaisten mukaan on nimetty myös katuja. Kauniaisissa oleva Stenbergsvägen on saanut nimensä Oker-Blomin äidinisänisän mukaan ja Helsingistä löytyy tämän isän nimeä kantava John Stenbergs strand.

– Olen saanut toisen nimeni häneltä, naurahtaa Oker-Blom.

Ristiriitojen taustalla keskustelemattomuus

Vanha rouva kulkee rollaattoriin nojaten Loviisan kaupungintalon ohi. Huomatessaan Oker-Blomin hän pysähtyy ja toivottaa uuden kaupunginjohtajan tervetulleeksi. Oker-Blom on otettu.

Vaherkylän konditoriokahvilassa loviisalaiset pohtivat uteliaina uutta kaupunginjohtajaansa ja miettivät minkälaista vipinää hän tuo muassaan.

Keskustelua ja vipinää kunnissa tarvitaan, sillä suomalaisia riivaa yhä edelleen keskustelemattomuuden kulttuuri.

Tulevaisuus on suuren sumun peitossa

Suomen kunnanjohtajat ry:n puheenjohtaja Heidi Rämö

Syntyy epäluuloja, epäluottamusta ja erimielisyyksiä virkamiesjohdon ja poliitikkojen välille. Uhkailuakin saattaa esiintyä kuten Askolassa viime vuosina.

Seuraukset voivat olla todella dramaattisia, kuten Parikkalassa, jossa valtapeli tuhosi silloisen kunnanjohtajan uran ja kunnan maineen.

– Suomalainen kulttuuri on harvoin keskustelevaa eikä asioita käydä kunnolla läpi. Pitäisi puhua avoimesti ja ajoissa eikä tehdä sitä median tai somen kautta, kehottaa Suomen kunnanjohtajat ry:n puheenjohtaja Heidi Rämö, kunnanjohtaja Lempäälästä.

Hänen mukaansa kunnanjohtajan työ on muuttunut aiempaa hankalammaksi ja monimutkaisemmaksi.

– Tulevaisuus on suuren sumun peitossa, kun ei tiedetä mitä maakuntauudistuksesta tulee tai mitkä ovat kuntien rahoitusmahdollisuudet. Päätoksenteko seilaa edestakaisin ja esimerkiksi päivähoidosta tehtiin välillä maksutonta ja sitten taas ei, moittii Rämö.

Luotetaan virkamiehiin ja laitetaan nimi paperiin, joka tarjoillaan Helsingissä poliitikoille kirjaimellisesti hopealautasella

kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom

Tilastoja ei löydy tukemaan väitettä, että aiempaa useampi kuntajohtaja saisi kenkää. Mielikuva perustuu siihen, että tapaukset näkyvät entistä enemmän julkisuudessa lähinnä sosiaalisen median kautta.

– Potkut ovat herkässä myös yksityisellä, muistuttaa Jan D. Oker-Blom.

Ullanlinnasta isovanhempien juurille

Helsingissä RKP:n kaupunginvaltuutetulla ei ole nykykannatuksella mahdollisuuksia apulaispormestariksi saati pormestariksi. Eikä Oker-Blom oikeastaan ole edes kiinnostunut Helsingin johtotehtävistä.

– En halua johtajaksi Helsingissä. Se on niin nähty, hän kieltäytyy ponnekkaasti.

Loviisan kunnanjohtaja Jan D. Oker-Blom
Oker-Blom muuttaa Loviisan imagosyistäkin, sillä hän haluaa maksaa veronsa sinne, missä ne ansaitseekin.Yle / Petteri Sopanen

Itse asiassa Oker-Blom ei voi kuvitella itseään minkään muun kunnan kuin Loviisan kaupunginjohtajana. Loviisassa RKP:llä on yksinkertainen enemmistö valtuustossa.

– Minulla on sukujuuret täällä ja kesäpaikka naapurikunnassa Ahvenkoskella, selvittää Oker-Blom.

Lobbaaminen on tärkeimpiä asioita ja edunvalvontaan on otettava kovempi ote

kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom

Oker-Blom luonnehtii itseään puheliaaksi, aktiiviseksi ja kärsimättömäksikin. Uuden edessä hän puhkuu intoa.

Hän innostuu silminnähden kun puhe kääntyy kutistuvaan ja vanhenevaan Loviisaan. Ideoita pursuaa ja puhe käy vilkkaana. Loviisa pitää kääntää uuteen nousuun houkuttelemalla kaupunkiin pieniä kasvuyrityksiä ja etätöitä tekeviä, hyvin koulutettuja ammattilaisia.

– He voisivat asua väljemmin ja edullisemmin täällä. Ja tunnissa pääsee pääkaupunkiseudulle tai lentokentälle, muistuttaa Oker-Blom.

Satama, merenkulku, puurakentaminen ja puualan yritykset sekä energia ja ennen muuta ydinenergia ovat työlistalla. Tarvitaan vahvaa edunvalvontaa.

– Edunvalvonta on usein kunnissa reaktiivista ja jälkijättöistä ja nyt on aika muuttaa se. Lobbaaminen on tärkeimpiä asioita ja edunvalvontaan on otettava kovempi ote, painottaa Oker-Blom.

Julkinen työ on Oker-Blomin mielestä vähän enemmän kuin pelkkä työ. Se on kutsumus. Ja Loviisassa virkamiehenä pääsee lähemmäs päätöksentekoa kuin Helsingissä poliitikkona.

– Helsingissä kaupunginhallitus ei edes käsittele muutaman miljoonan euron hankkeita eikä tilinpäätöstäkään oikeastaan kukaan pengo perinpohjin. Luotetaan virkamiehiin ja laitetaan nimi paperiin, joka tarjoillaan Helsingissä poliitikoille kirjaimellisesti hopealautasella, Oker-Blom kuvaa.

Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva jättää tehtävänsä

Loviisa sai uuden kaupunginjohtajan: 42-vuotias valtiotieteiden maisteri Helsingistä

Pieni kunta tuhosi yhden miehen uran ja oman maineensa – näin Parikkalan kunnanjohtaja hävisi taistelun vallasta

Pieni kunta tuhosi yhden miehen uran ja oman maineensa – näin Parikkalan kunnanjohtaja hävisi taistelun vallasta

Pieni kunta tuhosi yhden miehen uran ja oman maineensa – näin Parikkalan kunnanjohtaja hävisi taistelun vallasta

Harjavallan kiistelty kaupunginjohtaja Jaana Karrimaa sai eron

Kittilän päättäjille kymmeniä syytteitä virkarikoksista

Jutun otsikkoa tarkennettu 20.10.2017 kello 10.30, vaihdettu sana "miljoonille" sanaan "rahamaailmalle".