Hyppää sisältöön

LNG-terminaalin rakennustyöt Haminassa alkavat tänä vuonna – Wärtsilä toimittaa vastaanottoterminaalin

Haminan LNG-terminaalin ensimmäinen asiakas on Nokian Raskaat Renkaat.

Haminan Energian suunnittelema nesteytetyn maakaasun terminaali on tarkoitus rakentaa Haminan öljy- ja kaasusatamaan. Kuva: Haminan Energia

Haminan nesteytetyn maakaasun LNG-terminaalin toimittajaksi on valittu Wärtsilä.

Maanrakennustyöt Haminan satamassa alkavat tämän vuoden puolella. Tulevan terminaalin tontti on vielä osaksi merta. Varsinaista terminaalia aletaan rakentaa vuoden 2018 alkupuolella.

Haminan satamaan rakennetaan 30 000 kuution varastosäilio, josta kaasua voidaan toimittaa Haminan Energian jakeluverkkoon ja jakeluverkon ulkopuolisille asiakkaille sekä maa- ja meriliikenteen tarpeisiin esimerkiksi polttoaineeksi.

Haminan Energian ja virolaisen Alexela-konsernin yhteisyrityksellä Hamina LNG Oy:llä on tulevaisuudessa mahdollisuus rakentaa vielä toinen 20 000 kuution varastosäiliö.

Terminaalin rakentamisen työllistävä vaikutus vuosina 2017-2020 noin 100 henkilötyövuotta. Kun terminaali otetaan käyttöön, tuo se Haminaan noin kymmenen pysyvää työpaikkaa vuodesta 2020 alkaen.

Kaasua Lieksaan

Haminan Energia on tehnyt jo ensimmäisen toimitussopimuksen. Ensimmäinen asiakas on Nokian Raskaat Renkaat.

– Hankkeemme etenee vahvassa myötätuulessa. Nokian Raskaat Renkaat ensimmäisenä asiakkaanamme on loistava avaus LNG:n myynnille, sanoo Haminan Energian toimitusjohtaja Markku Tommiska.

Nesteytettyä maakaasua toimitetaan Nokian Raskaiden Renkaiden sopimusvalmistustehtaalle Lieksaan ensi vuoden alusta lähtien. Kumppani toimitusten toteutuksessa on suomalainen energiapalveluyhtiö One1.

Ympäristöystävällinen polttoaine

Haminan Energia ja virolainen energiayhtiö Alexela julkistivat 95 miljoonan euron arvoisen sopimuksen LNG-terminaalin rakentamisesta kesäkuussa.

Haminan LNG-hankkeelle on myönnetty Työ- ja elinkeinoministeriön 27,7 miljoonan euron investointituki.

Nesteytetty maakaasu on ympäristöystävällinen polttoaine, jonka käyttö ei tuota lainkaan rikkioksidipäästöjä. Se täyttää tiukentuvat päästörajoitukset, jotka koskevat muun muassa hiilidioksidipäästöjä. Sen odotetaan korvaavan esimerkiksi meridieseliä ja raskasta polttoöljyä.

Suomen ensimmäinen LNG-terminaali valmistui Poriin viime vuonna.