Huumekoira Massi sai selkäänsä action-kameran – video näyttää huumejahdin koiran silmin

Labradorinnoutaja Massi haistaa huumeet ja laittomat rahat postipaketeista, matkatavaroista ja matkustajista. Salakuljetettuja rahoja ja huumeita löytyy joka päivä. 

huumekoirat
Uutisvideot: Huumekoira työssään
Uutisvideot: Huumekoira työssään

Suuria käteismääriä ja huumeita työkseen etsivä labradorinnoutaja Massi ei ole moksiskaan, kun sen selkään kiinnitetään pikkuruinen GoPro-kamera. Tarkoitus on kuvata Massin työpäivää Helsinki-Vantaan lentoasemalla nimenomaan koiran näkökulmasta: miltä matkatavaroiden, matkustajien ja postipakettien intohimoinen nuuhkiminen näyttää Massin silmin katsottuna.

Entä mitä sitten tapahtuu, kun Massi haistaa huumeita tai rahaa. Oheinen video nostaa katsojan Massin selkään: tervetuloa laittoman rahan ja huumeiden paljastajan maailmaan.

Kovia huumeita joka päivä

Nelivuotias Massi aloitti työnsä tullin raha- ja huumekoirana kolme vuotta sitten. Se tekee työtään Helsinki-Vantaan lentoasemalla yhdessä tullitarkastaja, koiranohjaaja Timo Pasasen kanssa. Tavallisesti matkassa on myös kollega, huumekoira Manu yhdessä ohjaajansa kanssa. Työmaana on koko lentokenttäalue: matkustajapuoli, pikarahti, postitulli, varastot.

Raha- ja huumekoira Massi sekä ase- ja räjähdekoira Heila ohjaajineen kävivät Ylen aamu-tv:n vieraina torstaina 18. toukokuuta.
Raha- ja huumekoira Massi sekä ase- ja räjähdekoira Heila tekevät työtään ohjaajiensa komennossa. Vasemmalla Timo Pasanen. Yle

Työmoraali hakee vertaistaan: huumekoira nuuhkii kaikkea ja kaikkialla joka sekunti, kun ohjaaja liikkuu sen kanssa kenttäalueella. Kuljetushihnan matkalaukut ja matkustajahallissa vastaan kävelevät ihmiset nuuhkaistaan samalla intohimolla kuin postipaketit postitullissa.

– Huumeita löytyy lähes joka paikasta, mutta pääsääntöisesti tullipostista, kirjeiden ja pakettien sisältä kätkettynä eri tavoin, esimerkiksi videokaseteista, lasten nallejen ja nukkien sisältä, Pasanen kertoo.

Pasasen mukaan rahaa ja varsinkin huumeita löytyy joka päivä, joka työvuoron aikana. Yleensä löydökset ovat kovia huumeita: amfetamiinia, kokaiinia, heroiinia.

Vain isot rahat kiinnostavat

Rahoista Massi on koulutettu reagoimaan vain hieman paksumpiin setelinippuihin: tarkoituksena on suitsia harmaata taloutta ja rahanpesua.

Normaali matkakassa ei Massia kiinnosta: kymppitonniin saakka käteistä saa viedä EU:sta ulos tai sille saapua ilman erillistä ilmoitusta.

– Mitä enemmän rahaa, sitä enemmän se haisee, Pasanen avaa rahan hajulogiikkaa koiran kannalta.

– Massin ensimmäinen rahalöytö oli matkustajalla, joka oli matkalla Bangkokiin Thaimaaseen. Hän oli kätkenyt 13 000 euroa vaatteisiinsa ja Massi tämän löysi.

Massi merkkaa löydöksensä passiivisesti: se käy istumaan kohteen viereen tai sivulle. Siitä ohjaaja tietää, että nyt osui.

– Jos on isompi kätkö tai löytö, niin koira käyttäytyy ehkä normaalia vilkkaammin. Minusta tuntuu että se etsii mieluiten rahaa, mutta toisaalta huumeet kelpaavat siinä missä rahan etsiminenkin.

Viinakoirassa ei ole järkeä

Massi on erikoistunut rahaan ja huumeisiin. Tullilla on myös koiria aseiden, räjähteiden, nuuskan, ja tupakan etsimiseen.

Viinakoiria ei ole, vaikka alkoholia kulkee matkustajien mukana suuria määriä joka päivä. Miksi ei ole?

– Ei se maksa vaivaa, jos ajatellaan millaisia määriä alkoholia saa tuoda EU:n sisällä laillisesti. Ei ole järkeä kouluttaa sellaista koiraa, Pasanen sanoo.

Pasasen mukaan koiran pystyisi kyllä kouluttamaan alkoholin hajun tunnistavaksi viinakoiraksi siinä missä minkä tahansa muunkin hajun tunnistajaksi.

Paljastuksia sadoilla tuhansilla

Kaikkiaan Massi on löytänyt huumeita useita kiloja ja rahaa satojen tuhansien edestä.

– Kyllä Massi on haukkunut hintansa hyvin. Palkaksi löydöksestä se saa leikkituokion ohjaajan eli minun kanssani. Se riittää Massille varsin mainiosti.

Tullin koirat eläköityvät yleensä 8–9 vuoden ikäisenä.

– Koiran vietti kärsii, koiralla tulee niin sanotusti mitta täyteen.

Eläkepäivänsä huumekoira viettää yleensä ohjaajansa kotona, jossa se on elänyt koko elämänsä muutenkin varhaisinta pentuaikaa lukuunottamatta.

_Päivitetty 15.07: Juttuun lisätty faktalaatikko tullikoirien tuloksista. _