1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrityksen perustaminen

16-vuotiaan yrittäjän arki – päivät koulussa ja illat tekee skeittilautoja

Akseli Leino aloitti yrittämisen heti peruskoulun jälkeen. Tavarat valmistuvat autotallissa.

16-vuotias Akseli Leino käskee luottamaan unelmiinsa ja tekemään töitä, jos aikoo nuorena perustaan yrityksen. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

LAPPEENRANTA Lappeenrantalainen Akseli Leino esittelee skeittilautojaan autotallissa. Pöydällä lepää ruutukuvioinen longboard eli pidemmän mallinen skeittilauta. 16-vuotias Akseli Leino on tehnyt sen itse.

Akseli Leino valmisti vuosia sitten ensimmäisen skeittilautansa. Akselia kuusi vuotta vanhempi isoveli keksi, että niitähän voisi myydä. Veli ryhtyi tuumasta toimeen ja alkoi myydä Akselin tekemiä skeittilautoja kavereilleen.

– Sitten ymmärsin, että tästä voisi tehdä pientä lisätuloa ja saada vähän rahaa. Siitä se yritysidea sitten lähti, sanoo Akseli Leino.

Näin sai alkunsa 16-vuotiaan Akseli Leinon yritys Brüder boards. Hän on ollut reilun vuoden yrittäjänä ja myynyt parikymmentä skeittidekkiä.

Skeittilautoja ja huppareita

Akselin yritys valmistaa ja myy skeittilautoja. Nyt suunnitelmissa on laajentaa myös vaatteisiin, joita myytäisiin alkuun omasta nettikaupasta.

– Nyt on suunnittelussa esimerkiksi huppareita omalle logolle, Akseli Leino kertoo.

Uskallus yrittäjäksi ryhtymiseen kumpusi nuoren miehen vanhemmista. Molemmat vanhemmat ovat yrittäjiä, ja näin ollen Akseli tietää mitä yrittäjyys vaatii.

– Kyllähän minä olen nähnyt, että yrittäjällä on pitkät työpäivät ja vähän lomia. Varsinkin jos sattuu olemaan pienyrittäjä.

Lappeenrantalainen Akseli Leino tekee skeittilautoja. Hänelle on aina ollut itsestään selvää, että hänestä tulee yrittäjä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Autotalliyritys

Akselin yritys toimii perheen autotallissa. Autotalli on täynnä tavaraa ja kaikki tarpeellinen lautojen tekemiseen löytyykin muutaman neliömetrin alueelta.

– Tekeminen on aika yksinkertaista. Prässillä prässätään puuta mihin muotoon halutaan. Sitten tehdään ulkopinta. Maalataan vähän ja lakka pintaan, Akseli Leino kertoo skeittilautojen tekemisestä.

Akseli Leino halusi perustaa yrityksen, että laskuttaminen olisi helpompaa.

– Ei tarvitse tehdä hommia pimeästi, kun on yritys. Jos jossain vaiheessa on mahdollisuus tehdä hommaa vähän isommin, niin sekin olisi tosi kiva.

Perheen tuki on ollut vahva.

Akseli Leino

Akselin mielestä yrityksen perustaminen ei ollut vaikeaa, koska hän sai niin paljon apua perheeltään yrityksen perustamiseen. Äiti ja isä auttoivat muun muassa yrityssuunnitelman teossa.

– Suvussa on paljon yrittäjiä. Olen saanut heiltä paljon neuvoja ja innostusta tekemiseen, Akseli Leino sanoo.

Ystävät ihmettelevät

Ystävät eivät meinanneet alkuun uskoa, että Akselilla on oma yritys. Edelleen asiaa ihmetellään, kun hän kertoo asiasta uusille ihmisille.

– Moni ihmettelee sitä, miten näin nuori voi tehdä yritystoimintaa.

Keväällä peruskoulunsa lopettanut nuori opiskelee tällä hetkellä ammattiopistossa liiketalouslinjalla. Ammattiopiston jälkeen hän haluaa jatkaa opiskelua, vaikka yritystoiminta olisi kannattavaakin. Akselin mielestä opiskelu luo turvaa, ettei tulevaisuus olisi pelkästään yrityksen varassa.

– Kyllähän koulun ja yrityksen yhdistäminen on raskasta. Aamulla menen kouluun ja jos jaksan pitkän koulupäivän jälkeen, niin hoidan illalla yrityksen asioita, Akseli Leino kertoo. 

Yrittäminen on itsenäistä ja itsestään selvää

Yrityksen pyörittämisessä vaikeinta ovat olleet paperityöt sekä alkuun y-tunnuksen hankkiminen. Muuten yrittäminen on ollut mukavaa Akselin mielestä.

– Saa itse päättää mitä tekee. Kukaan ei ole sanomassa mitä pitää tehdä ja milloin pitää tehdä. Se on itsenäistä.

Akselille on ollut yrittäjäperheessä kasvaneena itsestään selvää, että hänestäkin tulee yrittäjä.

– Perheen tuki on ollut vahva. Ja jos jotain ei itse tiedä, niin on saanut aina neuvoja.

Talvi on Akselin yrityksessä hiljaisempaa aikaa. Lautailukelien alkaessa keväällä, alkaa myös tilauksia tulla. Talvella on aikaa suunnitella tulevaa, kuten hupparimallistoa.

– Toivottavasti saan tehdä tätä. Tai sitten jotain muuta yrittämistä, Akseli Leino vastaa kysyttäessä hänen tulevaisuuden toiveitaan.