Kemian Nobel-palkinto kolmelle biokemian mallinnuksen kehittäjälle

Vuoden 2017 Nobelin kemianpalkinto myönnettiin molekyylien kuvausta kehittäneillä tutkijoille.

Nobelin kemianpalkinto
Kemian Nobel-palkinnot jaettiin tänä vuonna kolmen tutkijan kesken.
Kemian Nobel-palkinnot jaettiin tänä vuonna kolmen tutkijan kesken.Claudio Bresciani / EPA-EFE

Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia on myöntänyt kemian tämänvuotisen Nobel-palkinnon sveitsiläiselle Jacques Dubochetille, yhdysvaltalaiselle Joachim Frankille ja englantilaiselle Richard Hendersonille.

Palkinnon saajat ovat kehittäneet kryoelektronimikroskopiaa, jonka avulla tutkijat voivat entistä tarkemmin kuvata ja mallintaa erilaisia molekyylirakenteita. Tällä on merkitystä erityisesti lääketieteessä, jossa tutkitaan solujen sisäisiä tapahtumia.

Uudessa tutkimusmenetelmässä orgaaninen näyte jäädytetään silmänräpäyksessä. Tämä estää biologisia rakenteita rikkovien jääkiteiden syntymisen, ja näytteestä saadaan entistä parempi kuva, jota voidaan tutkia myös kolmiulotteisesti.

Palkintokomitean mukaan tällä on merkitystä, koska asioiden visualisointi on tähän asti ollut hyvin vaikeaa molekyylitasolla.

Kryoelektronimikroskopialla on paljon sovellutuksia etenkin lääketieteessä. Komitean mukaan esimerkiksi zikaviruksen tutkimuksessa on pystytty hyödyntämään kolmikon kehittämää uutta teknologiaa.

Palkittu Joachim Frank kuitenkin hieman toppuutteli puheita käytönnön sovellutuksista. Yhdysvaltalaisprofessori huomautti puheenvuorossaan, että heidän tekemästään perustutkimuksesta on vielä matkaa konkreettisiin uusiin keksintöihin.

Tukholmassa 10. joulukuuta pidettävässä palkintoseremonissa tutkijoille myönnetään mitali, diplomi ja yhteensä runsaan 900 000 euron rahapalkinto.

Nobelin kemianpalkinto on kolmas tällä viikolla jaettu nobel. Lääketieteen ja fysiikan palkinnot julkistettiin alkuviikosta. Rauhanpalkinto myönnetään perjantaina.