1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. konserttisalit

Teatteri valmis, seuraavaksi korjataan konserttitalo – päättäjät miettineet remontin etenemistä jo varsin pitkälle

Turun konserttitalon remonttia viedään eteenpäin tositarkoituksella.

konserttisalit
Turun konserttitalo
Andy Ödman / Yle

Turun kaupunginteatterin remontin jälkeisiä pölyjä pyyhitään vielä, kun suunnitteilla on jo toinen suuri remonttikohde. Aamun Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi, Turussa suunnitellaan uuden musiikkitalon sijaan vanhan konserttitalon mittavaa remontointia.

Aninkaistenmäessä sijaitseva konserttitalo on valmistunut vuonna 1952. Remontin tarvetta ei voida sivuuttaa, sanovat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus (kok.) ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Janina Andersson (vihr.).

Jos on jotain, mikä toimii ja on olemassa, se pitää ensiksi korjata. Vasta sen jälkeen pohditaan, pitääkö tehdä jotain uutta.

Janina Andersson

– Vanha on pakko remontoida. Meillä on moni tärkeä rakennus Turussa sellaisessa vaiheessa, että täytyy korjata, ja vaihtoehto ei ole se, että jätetään korjaamatta, Andersson toteaa.

– Konserttitaloa ei voida purkaa pois. On tosi tärkeää, että remontti saadaan aloitettua. Teatteri on saatu lopultakin valmiiksi, joten se on seuraava tärkeä rakennus, joka pitää saada kuntoon.

Kattelus toteaa tahtotilan remontointiin olevan kova, mutta lopullinen nuijanisku tulee vielä valtuustolta vuoden lopulla tai alkuvuodesta 2018.

– Jos voi ennakoida, niin läpi menee, mutta voidaan päätyä toiseen ratkaisuun, Kattelus sanoo.

Turun konserttitalo sisältä
Niclas Lundqvist / Yle

Lautakunta odotteli oikeaa hetkeä

Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Janina Andersson ei sure sitä, että remontti siirtäisi mahdollisen uuden musiikkitalon rakentamista.

– Jos on jotain, mikä toimii ja on olemassa, se pitää ensiksi korjata. Vasta sen jälkeen pohditaan, pitääkö tehdä jotain uutta.

Andersson muistuttaa, että nyt on remontoitu Samppalinnan maauimala ja kaupunginteatteri. Hän toivoo konserttitalon olevan seuraavana vuorossa.

Konserttitalon suunniteltu remontointi on ollut esillä jo pitkään. Kulttuurilautakunnassakin on oikeastaan odotettu vain oikeaa hetkeä nostaa asia jälleen esille.

– Ei haluta tällaisia projekteja aloittaa ennen kuin edelliset on saatu valmiiksi, ettei ole liian monta projektia samaan aikaan auki. Nyt on oikea hetki, Andersson kertoo.

Hintalappu kymmeniä miljoonia

Konserttitalon pelkkä peruskorjaus ilman laajennuksia imaisee arvion mukaan noin 30 miljoonaa euroa. Toinen ääripää laajennuksineen, joihin kuuluisi myös maanalainen kulkuyhteys Puutorin pysäköintilaitokseen, maksaisi arviolta 60 miljoonaa euroa.

Peruskorjauksen hintalappu määräytyy paljon siitä, mitä rakenteista löytyy. Tällä hetkellä tiedetään, että rakenteet ja lvi-tekniikka eivät ole nykyaikaiset, varastointi vaatii päivitystä ja katto vanhenee käsiin. Myös orkesteri tarvitsee aiempaa enemmän tilaa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus kertoo, että teatterin remontista otetaan opiksi. Teatterin peruskorjaus viivästyi moneen otteeseen ja tuli huomattavasti alun perin arvioitua kalliimmaksi.

Käytännössä opiksi ottaminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ensin avataan rakenteet ja vasta sitten suunnitellaan. Rahaa palaa, mutta tarkalla suunnittelulla sitä voidaan myös säästää.

Lue seuraavaksi