1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sunny Car Center

Julkisselvittäjä: Sunny Car Centerin velat yli 11 miljoonaa euroa – rahoja siirrettiin olemattomiin yhtiöihin

Julkisselvittäjä Jorma Tuomaalan lausunnon mukaan Sunny Car Centerin pesässä on varoja vain muutamia tuhansia, mutta velkoja yli 11 miljoonaa. SCC-liikemies Markku Ritaluoma ihmettelee väitettä.

Sunny Car Center
Mainostolppa pimeänä.
Sunny Car Centerin ainoa aikaansaannos Hämeenlinnan Kirstulaan oli korkea mainostolppa, joka on jo purettu ja viety Lahteen.Hannu Harhama / Yle

Joy-T Ventures, yritystä ei löydy kansainvälisestä yritysrekisteristä. Rosey Cooperative Service, yritystä ei löydy kansainvälisestä yritysrekisteristä. Tässä pari esimerkkiä julkisselvittäjä Jorma Tuomaalan vastinelausunnosta, joka koskee merkittävintä Sunny Car Centeriä koskevaa korvausvaadetta. Näillekin yhtiöille Sunny Car Center on Tuomaalan mukaan siirtänyt rahaa pois velkojien saatavilta.

Näiden yritysten lisäksi konkurssipesä mainitsee kaksi muutakin yritystä, joita se ei ole löytänyt kansainvälisestä yritysrekisteristä. Eräs yhtiöistä toimii tekstiilialalla, toinen sittemmin purettu yhtiö on harjoittanut mausteiden, kuten pippurin ja kardemumman välittämistä, kolmas merenelävien myyntiä.

Tuomaala katsoo, että näillä, kuten muutamalla muullakaan SCC:n kumppanuusyrityksellä, ei ole tekemistä rahoitusalalla. Kuitenkin yhtiöille on siirretty rahaa – siinä toivossa, että SCC olisi saanut sijoittajan suunnittelemaansa Euroopan suurimpaan autokauppaan.

Näiden lisäksi on joukko nimiä, kuuluisin aiemmista julkisuuteen tulleista nimistä Sambian entisen presidentin puoliso Regina Chiluba, joiden avulla autokauppaa nostettiin Tuomaalan mukaan pystyyn.

Tuomaala on antanut lausuntonsa SCC:n johtajan Markku Ritaluoman ja hallituksen jäsenen, Hämeenlinnan entisen kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajan Iisakki Kiemungin vastauksiin korvausasiassa. Vastaukset on puolestaan jätetty julkisselvittäjän aiempaan haastehakemukseen.

Vastaajat kiistävät väitteet

SCC:n hallituksen puheenjohtaja ja autokauppahankkeen isä Markku Ritaluoma kertoo antavansa lakimiehensä kanssa vastineen julkisselvittäjän väitteisiin lähiaikoina. Siksi hän ei halua vielä vastata julkisselvittäjän lausuntoon.

Markku Ritaluoma
Liikemies Markku RitaluomaVille Välimäki / Yle

Julkisselvittäjän ilmoittamia Sunny Car Centerin konkurssipesän velkoja Ritaluoma kuitenkin hämmästelee, eikä usko näin suureen summaan. Ritaluoma kertoo tehneensä paljon töitä lakimiestensä kanssa pystyäkseen vastaamaan julkisselvittäjän väitteisiin.

– Annamme vastineemme lähiaikoina, kertoo puhelimella tavoitettu Markku Ritaluoma.

Markku Ritaluomalta konkurssipesä vaatii 6,2 miljoonaa euroa.

Korvausvaatimusta alennettu

Haastehakemuksen toinen vastaaja Iisakki Kiemunki antaa Yle Hämeenlinnalle asiassa sähköpostitse seuraavan lausunnon:

"Iisakki Kiemunki kiistää Tuomaalan lausumassaan esittämät väitteet. Kiemunki korostaa, että ei ole toiminut huolimattomasti tai passiivisesti ollessaan SCC:n hallituksessa, vaan nojannut toiminnassaan muun muassa yhtiön käyttämien tilintarkastajan, lakimiehen ja rahoitusasiantuntijoiden osaamiseen ja asiantuntemukseen.

Kiemungin lausunto ja näyttö asiassa tulee tarkemmin esille joko vastineessa käräjäoikeudelle tai tulevassa oikeudenkäynnissä.”

Julkisselvittäjä Jorma Tuomaala on pienentänyt Kiemunkia koskevaa korvausvaatimustaan tuoreessa vastauksessaan, olettaen, että Kiemungin ero SCC:n hallituksesta osoitetaan toteutuneen 25.2.2014. Tällöin hänen korvausvaateensa pienenee hieman yli 863 000 eurolla. Se ei paljoa lohduta, kun vaatimus on edelleen lähes 5,4 miljoonaa euroa.

Mies seisoo.
Iisakki Kiemunki.Hannu Harhama / Yle

Neljä haastehakemusta

Julkisselvittäjä Jorma Tuomaala on jättänyt Kanta-Hämeen käräjäoikeudelle neljä Sunny Car Centeriä koskevaa haastehakemusta. Yllä mainittu haastehakemus on suurin ja koskee yli kuuden miljoonan euron korvauksia.

Toisessa haastehakemuksessa vastaajana on yksin Markku Ritaluoma. Siinä julkisasiamies vaatii maksettavaksi takaisin pesään, pesän mukaan Ritaluomalle liikaa maksettua palkkaa, yhtiön varoilla tehtyjä erilaisia ostoja ja maksuja yhteensä lähes 1,4 miljoonan edestä.

Kolmannessa haastehakemuksessa vastaajina ovat Hämeenlinnan kaupungin omistama Linnan kiinteistökehitysyhtiö ja koko SCC:n hallitus eli Markku Ritaluoma, Iisakki Kiemunki ja hallituksessa vain reilut yhdeksän kuukautta ollut kolmas henkilö. Tästä tapauksesta Ritaluoma on antanut asianajajansa välityksellä oman vastauksensa elokuussa ja julkisselvittäjä Tuomaala lausumansa viime viikolla. Tästä kerromme tarkemmin erillisessä jutussa.

Neljännessä haastehakemuksessa vastaajana on Markku Ritaluoman äiti. Tästä tapauksesta Kanta-Hämeen käräjäoikeus on antanut yksipuolisen tuomionsa kantajan vaatimusten mukaan, koska vastaaja ei vastannut määräajassa. Asiassa on kyse vastaajan omistaman jääkiekkoaition vuokrista. SCC on vuokrannut aitiota ja maksanut niistä kantajan mukaan ylisuurta vuoraa. Kyse on noin 172 000 eurosta.

Vastaaja on kesäkuun alussa jättänyt takaisinsaantia koskevan haastehakemuksen. Takaisinsaanti tarkoittaa sitä, että asia saadaan uudelleen yksipuolisen tuomion antaneen oikeuslaitoksen käsiteltäväksi, eli oikeutta käydään vielä kerran.

Havainnekuva Sunny Car Centerin autokaupan keskuksesta Kirstulassa
Havainnekuva Sunny Car Centerin autokaupan keskuksesta KirstulassaSunny Car Center, Arkkitehtitoimisto Larkas & Laine

Kolme ensimmäistä haastehakemusta odottaa vielä mahdollisia vastaajien lausumia. Sen jälkeen asiat menevät erillisinä Kanta-Hämeen käräjäoikeuden käsiteltäviksi. Todennäköisesti käsittelyt alkavat oikeudessa ensi vuoden puolella. Käräjäoikeuden päätöksistä on vielä mahdollisuus valittaa hovioikeuteen ja senkin jälkeen pyytää valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Sunny Car Center pysynee otsikoissa vuosia.

Sunny Car Center halusi Euroopan suurimman autokaupan Hämeenlinnaan

Kesäkuussa 2010 liikemies Markku Ritaluoma kertoi rakentavansa Hämeenlinnaan Euroopan suurimman autokauppakeskuksen. Keskukselle löytyi paikka Hämeenlinnan Kirstulassa kaupunkikeskustan pohjoispuolelta. Tontille ei noussut autokauppaa, ainoastaan siitä kertova, kuuluisaksi tullut mainospylväs, joka on jo viety Lahteen.

Sunny Car Center -yhtiö haettiin konkurssiin syyskuussa 2015. Pian sen jälkeen pesälle määrättiin julkisselvittäjä. Konkurssiasiamiehen toimiston mukaan yhtiöön kohdistui tuolloin selvitystarve, joka viittasi epäselvyyksiin yhtiössä. Kun konkurssipesän rahat eivät riittäneet konkurssimenettelyn kustannuksiin, oli syytä määrätä julkisselvittäjä. Julkisselvitys tarkoittaa sitä, että konkurssimenettelyä jatketaan valtion varoin.

Konkurssiasiamiehen määräyksestä Sunny Car Centeriin tehtiin erityistilintarkastus.

Lue seuraavaksi