Analyysi: Keskustan sukellus kiristää tunnelmaa hallituksessa

Jännitteet hallituksen sisällä kiristyvät, kun pääministeri Juha Sipilän keskusta putoaa ja valtiovarainministeri Petteri Orpon kokoomus korjaa taas sadon, arvioi politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

puolueet
Petteri Orpo ja Juha sipilä
Petteri Orpo ja Juha sipiläJarno Kuusinen / AOP, Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ylen syys-lokakuun mittauksessa suosituimman puolueen kokoomuksen ja neljänneksi tippuneen keskustan ero on kasvanut jo lähes kuuteen prosenttiyksikköön. Helmikuussa keskusta oli vielä kokoomuksen edellä.

Kokoomus ohitti keskustan kevään kuntavaalitaistelun aikana ja nousi 20,7 prosentin ääniosuudellaan kolmannen kerran kuntavaalien suurimaksi puolueeksi. Keskustalle kuntavaalien 17,5 prosentin ääniosuus ja pronssitila olivat pahoja pettymyksiä.

Kuntavaalien jälkeen kokoomuksen suosio on edelleen kasvanut ja keskusta on liukunut alaspäin. Talouden hyvät uutiset ovat sataneet suoraan kokoomuksen laariin, ja keskusta on joutunut selittämään, miksi talouden kasvun hedelmät eivät jakaannu tasaisemmin.

Orpo palautti luottamuksen kokoomukseen

Kokoomuksen puheenjohtajaksi kesäkuussa 2016 noussut Petteri Orpo on onnistunut palauttamaan äänestäjien luottamusta kokoomukseen. Entisen puoluejohtajan Alexander Stubbin kyydissä kokoomuksen oman väenkin usko horjui.

Loppukesän ja alkusyksyn budjettiväännöissä kokoomusjohtaja Orpolla on ollut kirkas viesti: kenenkään verotus ei kiristy. Viesti on purrut kokoomusväkeen.

Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori on johtanut suurten kaupunkien kapinaliikettä keskustan hellimää maakuntauudistusta vastaan. Tämäkin on vahvistanut kokoomusväen itsetuntoa.

Kokoomuksen kannatus on tällä hetkellä yli kolme prosenttiyksikköä viime eduskuntavaalien tuloksen yläpuolella, joten kokoomuksen johto on valmis uusiin vaaleihin, milloin vain. Se antaa kokoomusministereille ryhtiä hallituksen sisäisiin vääntöihin.

Pääministerikausi karisti Sipilän suosion

Keskustan kesän 2012 jälkeen uuteen nousuun ja keväällä 2015 eduskuntavaalivoittoon johtaneen Juha Sipilän vetovoima on pääministerikaudella karissut. Tiukan menokurin hallitus on ollut pettymys keskustan kannattajille.

Sote- ja maakuntauudistus on vielä levällään ja siitäkin on keskustan kentällä vähintään kahta eri ilmaa. Hallituskauden lopusta uhkaa tulla pääministeri Sipilälle tuskien taival.

Vaalivoiton tuloksena keskustan eduskuntaryhmässä on 49 kansanedustajaa, joiden huoli jatkopaikastaan seuraavissa vaaleissa kasvaa kohinalla. Viime eduskuntavaaleista keskustan suosio on kutistunut yli viisi prosenttiyksikköä.

Keskustajohtaja Sipilä on yrittänyt hillitä ryhmän sisäistä napinaa ja pysäyttää kannatusvuotoa. Hän on vedoonnut muun muassa siihen, että eriarvoisuus ei ole kasvanut yhtä dramaattisesti kuin 90-luvun lopun kasvuvuosina, jolloin koko vasemmisto ja vihreät olivat hallituksessa.

Naiset palanneet kokoomuksen tueksi

Taloustutkimuksen Ylelle tekemien puoluekannatusmittausten tausta-aineistosta selviää, mistä väestöryhmistä kokoomus on kerännyt lisää kannatusta ja ketkä ovat hylänneet keskustan.

Tammikuusta kokoomuksen kannatus on noussut yli kolme ja keskustan suosio on pudonnut noin kolme prosenttiyksikköä. Näin suuret siirtymät näkyvät muutoksina myös eri väestöryhmissä.

Kokoomus on saanut takaisin erityisesti kateissa olleita naisäänestäjiä, kun taas keskusta on menettänyt enemmän naisten kuin miesten kannatusta.

Ammattiryhmissä pieniä muutoksia

Hallituksen ajaman ja työmarkkinajärjestöjen nielemän kilpailukykysopimuksen kipeät kohdat, kuten julkisen sektorin pienipalkkaisten ja usein naisten lomarahojen leikkaukset ovat herättäneet katkeruutta.

Ylempien toimihenkilöiden piirissä keskusta on vähän menettänyt, mutta työntekijöiden joukossa sekä keskusta että kokoomus ovat hieman lisänneet kannatustaan.

Kokoomus on lisännyt kannatustaan toimihenkilöiden parissa, eikä keskustan suosio ole tässä ryhmässä erityisesti vähentynyt, joten lomarahaleikkaukset eivät selitä puolueiden kannatuksen heilahtelua.

Myöskään opposition SDP:n kannatus ei ole toimihenkilöiden tai työntekijöiden piirissä pompannut ylöspäin, vaikka puolue on pitänyt melua lomarahojen leikkauksista.

Eniten kokoomus on vahvistanut asemiaan johtajissa, joista jo lähes puolet äänestäisi kokoomusta.

Eläkeläiset karkaavat keskustalta

Kokoomus menestyy eri ikäryhmissä tasaisen hyvin Nuorissa aikuisissa (24-35v) vuotoa on ilmeisesti vihreisiin.

Keskusta on menettänyt eniten keski-ikäisten ja eläkeläisten tukea. Eläkeläisten joukossa keskusta on pudonnut SDP:n ja kokoomuksen kyydistä. Erityisen jyrkkää pudotus on ollut viimeisen kuukauden aikana.

Alueellisesti keskusta on suurimmissa vaikeuksissa entisen Länsi-Suomen läänin alueella ja Oulun vaalipiirissä. Merkittävää on myös keskustan alamäki alle 50 000 asukkaan kaupungeissa.

Kokoomus on kerännyt lisää kannatusta eniten Etelä- ja Länsi-Suomessa, pääkaupunkiseudun naapurikunnissa ja maakuntakaupungeissa.

Lue myös:

Raunioittaako kokoomus hallituskumppaninsa? – "Ylimielisyys tarttuu", "Markkinoi päätöksiä omina ansioinaan"