1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Tuukka Temonen paljastaa, miksi tekee elokuvaa Jari Sarasvuosta: "Jari on oppinut, älykäs ja viisas – mäkin haluan onnistua ja pärjätä"

Elokuvaohjaaja Tuukka Temosta kiehtoo mediapersoona Jari Sarasvuon värikäs ja monipolvinen ura.

elokuvat
Kuvausryhmä kuvaa lätäkköön ajavaa vanhaa pakettiautoa
Valmentaja-elokuvan työryhmä kuvasi 1970-luvulle sijoittuvaa kohtausta Tornionmäessä Kouvolassa.Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan Tornionmäessä sijaitsevaan lähiöön on lavastettu 1970-luvusta kertova lapsuuden kuvaus.

– Kuvasimme juuri päähenkilön Jarin lapsuuden muistoja. Tarinassa kerrotaan hänen perhe-elämästään hyvin viitteellisesti. Tässä kuvattiin, miten isä lähtee hetkeksi pois perheen luota, sanoo ohjaaja Tuukka Temonen.

Kouvolassa kuvataan loppuvuoden ajan liikemies- ja yritysvalmentaja Jari Sarasvuosta kertovaa elokuvaa Valmentaja. Kuvauspaikasta huolimatta Tuukka Temosen ohjaaman elokuvan tapahtumat sijoittuvat pääkaupunkiseudulle.

Ohjaaja kertoo, että elokuvan suunnittelu alkoi puolitoista vuotta sitten. Sen vuoksi hän on hyvillään, että kuvaukset ovat vihdoin käynnissä, vaikka ne eivät ole hänelle elokuvanteon mieluisin vaihe.

– Minähän en ole mikään kuvausten ystävä, vaan odotan leikkausta ja sitä että elokuvaa pääsee näyttämään. Kuvaukset ovat pakollinen paha, mikä tähän työhön liittyy, jos filmiä haluaa tehdä, sanoo Temonen.

Vaikka kuvauspaikalla on välitön tunnelma, on elokuvan aihevalinta herättänyt keskustelua. Liikemies ja yritysvalmentaja Jari Sarasvuo ei ole toivonut elokuvaa itsestään.

Ohjaaja Tuukka Temonen
Valmentaja elokuvan ohjaa Tuukka Temonen.Pyry Sarkiola / Yle

"Kannaltani kummallinen projekti"

Temonen kertoo keskustelleensa Sarasvuon kanssa elokuvan tekemisestä puhelimitse.

– Olen esittänyt hänelle kainon toiveen, että saammehan tekemisrauhan. Olen toivonut häneltä, että hyväksythän tämän elokuvan ja kertonut, että tällaista tehdään.

Jari Sarasvuo kommentoi tekstiviestillä, että hän toivottaa elokuvantekijöille onnea kuvauksiin.

– En toivonut elokuvaa itsestäni, mutta koska tällainen teos ei ole minun lupani varassa, seuraan kannaltani kummallista projektia stoalaista tyyneyttä tavoitellen. Ja monista syistä uteliaana, sanoo Jari Sarasvuo.

Temonen sanoo, ettei ole näyttänyt elokuvan käsikirjoitusta Sarasvuolle. Hän ei myöskään halua ratsastaa päähenkilönsä nimellä elokuvan markkinoinnissa. Sen vuoksi Sarasvuota ei mainita esimerkiksi elokuvan julistemateriaalissa. Kysyttäessä asiasta hän ei kuitenkaan peittele sitä, kenestä elokuva kertoo.

Temonen puolustaa taiteilijan vapautta valita aiheensa muiden siihen vaikuttamatta.

– Sinusta tai minusta tai kenestä tahansa saa tehdä elokuvan. Sehän ei ole kiellettyä. Mutta sitten pitää olla tosi tarkka siitä, että ei loukkaa kenenkään kunniaa tai ei muutenkaan tee epäasiallista sisältöä, hän sanoo.

Näyttelijä Max Markkanen
10-vuotias Max Markkanen näyttelee nuorta Jaria.Pyry Sarkiola / Yle

"Jari on oppinut, älykäs ja viisas"

Temosen mielestä Sarasvuon tarina ryysyistä rikkauksiin on kiehtova ja siksi elokuvan arvoinen.

– Hän on lähtenyt kerrostalolähiöistä vaatimattomista oloista ja tehnyt hyvin värikkään uran. Mielestäni on kiva käsitellä värikkäitä ihmisiä ja sitä, millaista heidän elämänsä on ollut.Ja mielestäni on kivempi käsitellä tuttuja ihmisiä, jotka eivät ole liian vanhoja.

– Tätä voisi verrata vaikka Mannerheimiin. Historiasta tiedän Mannerheimin, mutta minun on ehkä vaikeampi saada otetta 70 vuotta sitten tapahtuneista asioista, kuin vaikka sellaisista, jotka ovat tapahtuneet ihan äskettäin, lisää Tuukka Temonen.

Jari Sarasvuo tuli tunnetuksi 1990-luvulla toimittajana Radio Citystä ja MTV 3 -kanavan Hyvät, pahat ja rumat -televisio-ohjelmasta. Saman ohjelman kuvauksissa rock-yhtye Apulannassa bassoa soittanut Tuukka Temonen tapasi Sarasvuon ensimmäistä kertaa.

Myöhemmin Sarasvuosta tuli yritysvalmentaja. Silloin kaksikko työskenteli yhdessä Diili-ohjelmassa, jossa Temonen oli toisena ohjaajana.

Kuvausryhmä koolla
Tuukka Temonen keskustelee vaimonsa Olga Temosen kanssa. Olga Temonen on Valmentaja-elokuvan toinen tuottaja. Pyry Sarkiola / Yle

Aiemmat Temosen elokuvat ovat keränneet mediahuomiota niihin liittyneiden erilaisten kiistojen vuoksi. Sarasvuo puolestaan on kokenut julkisuuden hahmo, joka on kirjoittanut huomiotaloudesta. Temonen toivoo, että hänessä olisi samaa kuin Sarasvuossa.

– Jari on oppinut, älykäs ja viisas. Ja hän hallitsee puheen ennen kaikkea. Kyllä mäkin haluan onnistua ja pärjätä. Toivoisin, että minussa olisi paljon samaa kuin Jarissa, mutta hän on ihan eri galaksissa kuin mitä minun kapasiteettini on.

Valmentaja-elokuvassa Temonen haluaa käsitellä muun muassa 1990-luvun liike-elämää.

– Elokuva käsittelee rahaa, valtaa, mainetta ja menestystä. En kuitenkaan elokuvalla halua ihmeemmin mitään kertoa. Haluan, että se on kaksituntinen, joka viihdyttää todella paljon ja kertoo tutusta henkilöstä, jonka tarina kuitenkin on ehkä suurelle yleisölle vieras.

Nuori Jari

Ensi vuonna ilmestyvässä elokuvassa nuorta Jaria esittää 10-vuotias Max Markkanen. Hänelle kuvaukset ovat ensimmäiset elämässä.

– Nuori Jari on vähän yksinäinen. Häntä kiusataan koulussa ja isä on lähtenyt ja äiti on vähän omissa maailmoissa, sanoo Lahdesta kotoisin oleva ja 5. luokalla koulua käyvä Markkanen.

Kuvauspaikalla Markkanen on pukeutunut 1970-luvun tyyliin. Myös kampaus on laitettu ajan tyyliin sopivaksi.

– Jaria on hauska näytellä, koska hahmo on niin erilainen kuin minä. Sillä tavalla hahmosta saa jopa vähän enemmän irti, koska kyse ei ole minusta itsestäni. Minua ei ole varmaan koskaan kiusattu eikä äiti eikä isäkään ole menossa karkuun, sanoo Markkanen.

Kuvaukset Tornionmäessä jatkuivat keskiviikon ajan. Iltapäivästä kuvaukset siirtyivät sisätiloihin.

Tuukka Temonen sanoo, että Kouvolassa kuvaaminen on sujuvaa ja helppoa. Lisäksi kaupungista löytyy sopivia miljöitä, jotka sopivat 1990-luvulle sijoittuvien kohtausten tapahtumapaikoiksi.

– Täällä on auttamisen ilmapiiri. Helsingissä kuvaukset ovat arkisia ja jokapäiväisiä. Ihmiset ovat kiireisempiä eivätkä halua pysähtuä auttamaan toisten tekemisiä, hän kertoo.

Silja Paavola ja Jari Sarasvuo.
Jari Sarasvuo vieraana Ylen A-studiossa syyskussa 2017. Sarasvuon vierellä Silja Paavola.Yle
Lue seuraavaksi