1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministeriö perui Myllykosken bioetanolitehtaan miljoonien eurojen tukipotin: "Emme voi enää joustaa"

Entisen paperitehtaan tiloihin Myllykoskelle on jo vuosia yritetty perustaa bioetanolia valmistava tehdas.

Bioetanoli
Aate Laukkanen katselee Myllykosken tehdasta
Ville Pisto / Yle

Myllykosken bioetanolitehdashanke on menettänyt 30 miljoonan euron energiatuen.

Työ- ja elinkeinoministeriö on hylännyt Suomen Bioetanolin tuesta jättämän kolmannen jatkoaikahakemuksen.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat.

Entisen paperitehtaan tiloihin Myllykoskelle Kouvolaan on jo vuosia yritetty perustaa bioetanolia valmistava tehdas. Tuki muodosti suuren osan bioetanolihankkeen suunnitellusta rahoituksesta.

– Pääsyynä perumiseen on se, että jo toinen jatkoaikapäätös hankkeen aloittamiselle on ollut poikkeuksellinen, sanoo ylitarkastaja Pekka Grönlund Työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Ministeriö myönsi energiatuen joulukuussa 2014. Tuelle haettiin jatkoaikaa jo kolmatta kertaa. Jatkoaika myönnettiinvuosina 2015 ja 2016.

– Hankkeen olisi pitänyt olla jo valmis tämän vuoden loppuun mennessä. Kyse on poikkeuksellisen suuresta valtiontuesta, ja tällaisen summan pitäminen ja siirtely valtion budjetissa useamman vuoden ajan on erittäin hankalaa. Yritysten tasapuolinen kohtelu ei mahdollista enempää joustoa, Grönlund sanoo.

Lisäksi Euroopan unionin komissio valmistelee parhaillaan uusiutuvaa energiaa koskevaa RED II -direktiiviä, jonka keskeneräisyydestä johtuen on Grönlundin mukaan epätodennäköistä, että investointipäätöstä olisi tehty uudenkaan jatkoajan turvin lähiaikoina.

Kovan onnen tehdashanke

Bioetanolitehdasta on yritetty perustaa UPM:n entiseen tehtaaseen Myllykoskelle. Bioetanolihanke ei kuitenkaan ole onnistunut hankkimaan muuta rahoitusta energiatuen lisäksi.

Suomen Bioetanoli koki kovan takaiskun jo vuosi sitten elokuussa, kun UPM myi lakkautetun tehtaan laitteet Saksaan. Kauppojen myötä rahoitusneuvottelut menivät uusiksi.

Viime helmikuussa kiinalaisen rahastoyhtiö Shenzhenin kerrottiin aikovan sijoittaa Kouvolan bioetanolitehtaaseen ja Savonlinnan biodieseltehtaaseen yli 200 miljoonaa euroa. Kiinalaiset kuitenkin perääntyivät hankkeesta heinäkuussa.

Jättäessään kolmannen jatkoaikahakemuksen heinäkuun lopussa Suomen Bioetanolin toimitusjohtaja Aate Laukkanen vakuutti, että hankkeeseen oli löytynyt jälleen uusia sijoittajakandidaatteja.

Kielteisen jatkoaikapäätöksen jälkeen Laukkanen kertoi Kouvolan Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että hän miettii seuraavia liikkeitään sen jälkeen, kun hän ensin kuulee mukaan lähteneen uuden investoijan kannan.

Lue seuraavaksi