1. yle.fi
  2. Uutiset

Nettikansa hullaantui Kalevala-peiton virkkaamisesta: liki 18 000 odottaa kieli pitkällä viikoittaisia ohjeita

Maailmalla suosittu yhteisvirkkaus on tullut rytinällä Suomeen. Tuhannet suomalaiset virkkaavat parhaillaan 24-osaista Kalevala-peittoa. Peitosta julkaistaan kaksi ruutua viikossa, jolloin kaikki virkkaavat yhtä aikaa.

Kalevala
Virkkaajat esittelevät Kalevala-peiton palasia.
Kalle Niskala / Yle

Kokkolalaisen olohuoneen pöydällä on erivärisiä kasoja valmiita paloja. Sohvalla istuu neljä naista. Kolme virkkaa, yksi päättelee lankoja. Juttu lentää, ja huone täyttyy naurusta. Hetken hiljaisuus syntyy, kun korjataan silmälasien asentoa ja opastetaan kaveria.

– Minä en ole ennen tykännyt Kalevalasta, koulussakin se oli pakkopullaa, mutta tämä on tosi koukuttavaa, luonnonvalkoista peittoa virkkaava Jaana Uusisalo hehkuttaa.

Teija Hillilä kiinnostui Kalevala-peitosta loppukesällä. Hän kertoi projektista Leena-Kaisa Hautakoskelle, joka osti heti samana iltana langat. Sanna Ahola aloitti työn viikko sitten.

– Tämän jutun hohto on siinä, että kaikki palat ovat erilaisia. Vaikka työ on aika suuri, mielenkiinto säilyy, kun saa tehdä aina uutta, Leena-Kaisa Hautakoski tiivistää.

Kalevala-peiton palanen pöydällä.
Kalle Niskala / Yle

Tunteet pinnassa

Kalevala CAL peittoprojekti pohjautuu maailmalla suosittuun yhteisvirkkaamiseen. Vastaavia ovat tempauksia ovat aiemmin olleet Mandala madness ja Sophie's universe. Molemmissa tehdään virkattu torkkupeitto.

– CAL eli Crochet Along tarkoittaa käytännössä sitä, että minkä tahansa virkkausmallin ohje jaetaan pieniin pätkiin, jotka julkaistaan tietyin väliajoin. Näin kaikki etenevät samassa tahdissa. Lisäksi nettiin voi laittaa omia kuvia tai katsella toisten tekemisiä, mikä on kuin laittaisi bensaa liekkeihin. Siitä seuraa yhdessä tekemisen fiilis. Innostutaan syvemmin ja koukututaan, Sari Åström selventää.

Suunnittelija kertoi, kuinka hän luki Kalevalaa ja itki ja luki ja itki ja suunnitteli omaa palaansa

Sari Åström

Kalevala valikoitui aiheeksi, koska se liittyy vahvasti suomalaisuuteen ja mytologiaan.

– Osalle virkkaajista Kalevala on se tekijä, miksi he haluavat osallistua tähän projektiin. Osalle teos on tullut tutuksi tämän virkkauksen kautta. Yksi suunnittelija kertoi, kuinka hän luki Kalevalaa ja itki ja luki ja itki ja suunnitteli omaa palaansa siinä samalla. Hän oli tosi vaikuttunut siitä, miten vahvasti Kalevalan runoissa on tunnetta ja voimaa mukana, Sari Åström paljastaa.

Perussilmukoita ja yhdistelmiä

Kalevala-peiton takana on 19 suomalaista suunnittelijaa. Se on toteutettu Suomi 100 -juhlan kunniaksi ja tehty vapaaehtoistyönä ja hyväntekeväisyystarkoituksessa. Ohjeet on käännetty seitsemälle kielelle.

– Jokainen suunnittelija on saanut valita aiheen joko Kalevalan henkilöstä tai tapahtumista. Sen pohjalta kukin on lähtenyt miettimään, miten sen saisi virkatuksi ruuduksi, Millan Elon kanssa projektin alulle pannut Sari Åström kertoo.

Katson heti yhdeksältä töissä kännykästä tai tietokoneelta, jos uusi pala olisi ilmestynyt

Leena-Kaisa Hautakoski

Åströmin mukaan ohjeiden taso vaihtelee, mutta peiton voi tehdä, jos osaa virkkauksen alkeet ja on kiinnostunut selvittämään eri tyylillä kirjoitettuja ohjeita. Jokaisesta palasta on kirjallinen ohje, valtaosassa on välivaihekuvia ja kaavioita ja kaikista on tukena Youtube-videot.

– Käytännössä virkkaus koostuu samoista silmukoista: ketjusilmukat, kiinteät silmukat ja pylväät eri muodoissa. Lopputulos tulee silmukoita eri tavoin yhdistämällä, Åström selventää.

– Nopeasti pääsin alkuun vanhoilla koulutiedoilla. Vähän jouduin tosin purkamaan. Kysyin neuvoa kaverilta, mutta hänkin oli tehnyt väärin, Sanna Ahola kertoo.

Kädet virkkaamassa Kalevala-peittoa.
Kalle Niskala / Yle

Ensimmäinen pala julkaistiin elokuun lopussa, sata päivää ennen itsenäisyyspäivää. Sen jälkeen ruutuja on tullut maanantaisin ja perjantaisin. Lisäksi on olemassa vaihtoehtoisia bonus-paloja, joita voi käyttää, jos jokin pala ei miellytä.

– Kyllä minä katson heti yhdeksältä töissä kännykästä tai tietokoneelta, jos uusi pala olisi ilmestynyt. Se on sellainen juttu, että sitä odottaa. Mukava nähdä, vaikka ei heti virkkaamaan pääsisikään, mutta tietää mitä on odotettavissa ja vähän kerkeää fiilistellä sitä, Leena-Kaisa Hautakoski tunnustaa.

Teija Hillilä säästää ohjeen katsomisen iltaan.

– Istahdan sohvan nurkkaan, printtaan ohjeet tai katson kännykästä ja rupean virkkaamaan.

Projekti yhdistää

Sari Åström arvioi, että Kalevala-peittoa tekee tällä hetkellä parikymmentätuhatta ihmistä. Pelkästään Kalevala-peiton suomalaisessa ja kansainvälisessä Facebook-ryhmässä on lähes 18 000 jäsentä. Lisäksi ovat ne, jotka kuuluvat neulojille ja virkkaajille tarkoitettuun Ravelry-ryhmään ja ne, jotka saavat ohjeet muuta kautta. Projekti on myös Instagramissa.

– Ennen kuin aloitan, käyn aina Facebookissa katsomassa, kun kiihkeimmät ovat jo ehtineet laittaa sinne kuvia. Luen samalla, mitä neuvoja annetaan ja mitä ongelmia on tullut vastaan. Siitten kun on aikaa, käyn Instagramissa katsomassa kuvia, Teija Hillilä kertoo.

Jotenkin aivan uusi innostus on tullut näihin Kalevala-runoihin ja Kalevalaan

Jaana Uusisalo

Olennainen osa projektia on myös ohjeen mukana tuleva värssy.

– En ole mikään runoihminen, mutta olen yllätyksekseni lukenut jokaisen runon ja oikein miettinyt sitä fiilistä ja miljöötä. Esimerkiksi Sotkan Pesä -nimisessä lapussa kerrotaan, miten Kalevalan mukaan maailma on syntynyt ja sotka muni kuusi kultamunaa, rautamunan seitsemännen. Ensin virkataan ne munat, ei pyöreitä vaan munan muotoisia osioita, jotka yhdistetään keskelle ja se pesä tulee siihen ympärille. Jotenkin aivan uusi innostus on tullut näihin Kalevala-runoihin ja Kalevalaan, Jaana Uusisalo pohtii.

Kädet virkkaamassa.
Kalle Niskala / Yle
Lue seuraavaksi