Puijolle ehkä uusia maastopyöräilyreittejä – harrastajat ja luonnonsuojelijat istuivat samaan pöytään

Maastopyöräilijöiden toiveelle päästä nykyistä paremmin Puijolle näkyy vihreää valoa. Myös reittiopastusta halutaan parantaa.

Puijo
Polun päälle kaatunut puu Kuopion Puijolla
Toni Pitkänen / Yle

Kuopion Puijolle kaavaillaan nykyistä parempia maastopyöräilymahdollisuuksia. Eri tahot neuvottelivat aiemmin tällä viikolla maastopyöräilyn kehittämisestä Puijolla.

Keskustelussa nousi esille ajatus mahdollisesta maastopyöräreitistä Puijon luonnonsuojelualueelle. Pyöräilyseurat miettivät nyt mihin kohti reitti tulisi. Sen jälkeen on suunnitelmissa tehdä eri toimijoiden ja viranomaisten kanssa yhteinen maastokatselmus ja harkita reitin toteuttamista.

Keskustelussa oli mukana Kuopion kaupunki, Pohjois-Savon ELY-keskus, Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys sekä paikallisia pyöräilyseuroja.

Myös maastopyöräreittien merkitseminen ja opastus kaipaa parannuksia. Kuopiolainen hyötypyöräilyharrastaja Juha Hartikainen kävi tänä vuonna ensimmäistä kertaa Puijolla tutkimassa miten tavallinen kansalainen voi maastopyöräillä Puijon maisemissa.

Hartikaisen mukaan maallikon on nykyisten opastustaulujen ja kylttien perusteella mahdotonta tietää missä Puijolla saa ajaa maastopyörällä ja missä ei. Hartikainen antaa Kuopion kaupungille ja ELY-keskukselle kiitosta, että eri tahot pääsivät saman pöydän ääreen keskustelemaan maastopyöräilyn parantamisesta Puijolla.

Suunnitelmissa maastokatselmus eri reittivaihtoehdoista

Myös Kuopion Pyöräilyseuran puheenjohtaja Pasi Savolainen luonnehtii keskusteluilmapiiriä erittäin positiiviseksi. Savolainen ehdottaa, että Puijolle tehdään yhteistyössä muutama läpimenoreitistö.

Tärkeää on myös merkitä maastopyöräreitit selkeästi hyvillä opasteilla. Pasi Savolaisen toiveissa on, että maastokatselmus reittivaihtoehdoista voitaisiin tehdä jo talvea.

Puijon luonnonsuojelualueella pyöräily on sallittua vain ulkoilureiteillä ja ns. vanhalla Puijon tiellä. Pyöräily Puijolla nousi julkisuuteen viime keväänä kun luonnonsuojelualueella havaittiin luvaton pyöräilyreitti rakennelmineen. (siirryt toiseen palveluun)Puijolla on luonnonsuojelualuetta noin 200 hehtaaria.

Neuvottelussa mukana ollut Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen varapuheenjohtaja Maaret Väänänen sanoo, että kaikki käyttäjät mahtuvat Puijolle. Väänäsen mukaan maastopyöräreittien paikat pitää katsoa kohdekohtaisesti luonnon mukaan.