Henkilöauto valui parkkipaikalta itsekseen rotkoon – ruttuinen auto lähti 10 metrin pudotuksesta huolimatta ensimmäisellä käyntiin

Aivan Imatran keskustassa sattui sunnuntai-iltana erikoinen tapaus, kun henkilöauton vaihde petti ja auto pyöri jyrkännettä pitkin rotkon pohjalle.

autot
Auto Imatran kaupunkipurossa
Auto putosi jyrkännettä pitkin noin kymmenen metriä rotkon pohajlle. Kikka Turtiainen

Imatralainen Kikka Turtiainen oli sunnuntai-iltana jättänyt pienen henkilöautonsa aivan Imatran keskustassa sijaitsevan voimalaitoksen parkkipaikalle. Parkkipaikalle johtava tie on enteellisesti nimeltään Ylisyöksy.

Tien varressa on rotko, jonka pohjalla virtaa parisen metriä leveä Imatran kaupunkipuro. Kun Kikka Turtiainen noin viiden minuutin jälkeen palasi takaisin, oli järkytys melkoinen.

– Tuohon minä sen jätin. Missä se nyt on, oli Turtiainen tuuminut.

Kikka Turtiainen käveli vähän matkaa ja vilkaisi sattumalta rotkon pohjalle.

– Ei tämä ole totta. Auton on tuolla kaupunkipurossa, oli Turtiainen huudahtanut.

Kikka Turtiainen ei hetkeäkään epäillyt, että joku olisi auton tahallaan puroon työntänyt. Ensimmäisenä hänen mieleensä oli tullut, että miten auto saadaan sieltä pois.

Läheiseltä voimalaitokselta joku oli jo ennättänyt soittaa hätäkeskukseen. Mutta sitten Turtiaiselle soitti poliisi.

– Kerroin poliisille, mitä oli tapahtunut. He sanoivat, että kyseessä on vahinko, joten heitä ei asiassa tarvita. Sakkojakaan eivät kirjoita, kertoo Turtiainen.

Pelastuslaitokselle iso kiitos

Kohta paikalle tuli pelastuslaitoksen yksikkö. Öljyä tai polttoainetta autosta ei maastoon eikä puroon valunut, mutta ei auto puroonkaan voinut jäädä.

Kikka Turtiainen kertoo, että palomiesten mukaan on vaarana, että autosta alkaisi valua öljyä puroon, joten he päättivät auttaa auton saamiseksi pois purosta.

Pelastuslaitos kertoi Turtiaiselle, että he omana harjoituksena kokeilevat, jos Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen nosturiauto saisi auton pois rotkosta.

Samaan aikaan yleisöä oli tapahtumapaikalle kerääntynyt kymmenittäin.

Pelastuslaitoksen nosturiauton varsi yletti juuri ja juuri Turtiaisen autoon. Lopulta auto nousi takaisin tielle.

– Kyllä täytyy antaa Pelastuslaitokselle iso kiitos, huokaisee Turtiainen iloisena.

Auto Imatran kaupunkipurossa.jpg
Imatran kaupunkipurossa oli sunnuntaina taimenten lisäksi muutakin ihmeteltävää. Kikka Turtiainen

Ensimmäisellä yrityksellä käyntiin

Kun auto oli päätynyt takaisin tielle, päästiin tarkemmin selittämään auton kohtaloa. Auto oli mennyt katon kautta kerran tai useammin ympäri.

– Etuosa oli kolhuilla, mutta takaosa oli kunnossa. Yksi ikkuna oli rikkoutunut, kertoo Kikka Turtiainen.

Ihmeellistä oli, että auto hörähti käyntiin saman tien, kun käynnistystä yritettiin. Kikka Turtiainen ei kuitenkaan uskaltanut lähteä sillä ajamaan.

– En minä uskaltanut sillä lähteä ajamaan. Jos siitä olisi vaikka osia irronnut, kertoo Turtiainen.

Niinpä yksi pelastuslaitoksen palomiehistä ajoi auton kahden kilometrin päässä sijaitsevan Turtiaisen kodin pihaan. Nyt oli kulunut kaksi tuntia siitä, kun Turtiainen huomasi autonsa tippuneen rotkoon.

– Kyllä olen niin kiitollinen pelastuslaitokselle, sanoo Turtiainen.

Auto varaosiksi

Kikka Turtiainen käy Imatralla kolmivuorotyössä ja oli tänään keskiviikkoaamuna lähtenyt työmaalle kello 4 aamulla. Auto olisi siis tarpeellinen.

– Polkupyörällä piti pimeässä ja sateessa kuusi kilometriä polkea.

Rotkoon pudonnut auto oli vanha, eikä siinä ollut vakuutusta rotkoon putoamisen varalta. Autolle on jo ilmaantunut ostaja, joka sen ilmeisesti tarvitsee varaosiksi.

Autosta oli parkkipaikalla todennäköisesti pettänyt vaihde, minkä seurauksena auto lähti liikkeelle ja päätyi rotkon pohjalle.

Tarinan alussa Kikka Turtiainen oli järkyttynyt ja omien sanojensa mukaan paniikissa. Nyt hän pystyy jo nauramaan koko asialle.

– Onhan se maankuulu maailman ainoa Imatran kaupunkipurossa ollut auto, naurahtaa Kikka Turtiainen.

Rotkoon syöksyneestä autosta kertoi ensin sanomalehti Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).

Imatran kaupunkipuro
Jos autosta olisi valunut öljyä puroon, olisi se ollut tuhoisaa kaupunkipurossa eläville taimenille.Kalle Schönberg / Yle