Suomeen rakennetaan tänä vuonna parisataa tuulivoimalaa – Video: Näin voimala nousee

Suomeen nousee tämän vuoden kuluessa parisataa tuulimyllyä. Arvio on, että aiemmat rakentamismäärät ylitetään. Tuulivoimaloita rakennettaessa tuulet näyttelevät isoa osaa. Viivästyksiltä ei voi välttyä.

tuulienergia
Rakenteilla oleva tuulimylly.

Suomen tuulivoimayhdistys arvioi, että vuoden lopussa Suomessa seisoo ainakin 700, mutta ehkä jopa 800 tuulimyllyä.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen arvioi, että viime vuoden rakentamisennätys lyödään tänä vuonna. Viime vuonna tuulivoimalla tuotetun sähkön tuotanto kasvoi kolmanneksella edelliseen vuoteen verrattuna.

Mikkonen toteaa kuitenkin, että vaikka Suomi oli viime vuonna yksi suurimmista investoijista Euroopassa, samaan aikaan Saksassa rakennettiin (siirryt toiseen palveluun) kymmenkertainen kapasiteetti.

Tuulimylly Ykspihlajan tuulivoimapuistossa.
Kalle Niskala / Yle

Ruotsalainen tuulivoimayhtiö OX2 on syksyn aikana rakentanut Perämeren rannalle Kokkolaan neljää tuulimyllyä. Niiden pitäisi olla valmiina lokakuun lopussa. Liittäminen sähköverkkoon vie aikaa vielä pari viikkoa valmistumisesta.

Tuulivoimayhtiön projektijohtaja Pasi Tammivaara arvioi, että yhden voimalan pystytykseen menee kerrallaan viikko, jos tuuli sallii. Turvallisuuden vuoksi työt on keskeytettävä kovalla tuulella.

– Kun torneja pystytetään, tuuliraja on 10 metriä sekunnissa. Lapoja nostettaessa raja on 8,5 metriä. Odottelu on tälle alalle tyypillistä, koska voimaloita rakennetaan hyvätuulisille paikoille.

Säätä seurataankin herkeämättä ja monella mittarilla. Pienikin tauko kovassa tuulessa pistää työmaahan vipinää, sillä työt edistyvät paljon yhdessäkin tunnissa.

Sopivaa säätä odoteltaessa esimerkiksi torniosaan on kiinnitetty nostureiden koukut valmiiksi, jolloin itse nosto tapahtuu muutamassa minuutissa.

Voimalatyömalla työn intensitetti vaihtelee päivän mittaan paljon. Pitkiä odottelu- ja valmistelujaksoja seuraavat kiihkeän toiminnan hetket. Työtä voidaan tehdä kymmenen tuntia kerrallaan, jos vain tuuli sallii.

Rakenteilla oleva tuulimylly.
Kalle Niskala / Yle

Ennen voimalan pystytystä on täytynyt tehdä pohjatyöt tontilla ja rakentaa tiet alueelle.

Kokkolassa vaikeuskerrointa on nostanut työskentely pohjavesialueella. Se toi mukanaan maaperän suojauksen. Lisäksi tuulimyllyjen perustuksia ei voinut perinteiseen tapaan rakentaa kokonaan maan alle, vaan maata oli läjitettävä päinvastoin ylöspäin keoksi.

Nordex-yhtiön valmistamien voimaloiden napakorkeus on 134 metriä ja lavat ulottuvat noin 200 metriin. Yhden lavan pituus on 63 metriä.

Tuulimylly Ykspihlajan tuulivoimapuistossa.
Kalle Niskala / Yle