Kyläkauppoja katoaa lähivuosina – selvityksen mukaan niillä on kuitenkin elinmahdollisuuksia

Selvityksen mukaan kaupat voisivat olla laajan palveluvalikoiman pisteitä, jotka paikkaisivat muuten supistuvaa tarjontaa.

Kuva: Olga Pihlman / Yle

Pellervon taloustutkimuksen tekemän selvityksen mukaan kauppojen menestymistä auttaisi sääntelyn purkaminen ja uusien palveluiden tuominen osaksi kyläkauppojen toimintaa.

Kyläkauppoja on Suomessa tällä hetkellä hieman yli 200. Niiden määrä väheni noin 60 prosenttia vuosina 2002–2015.

Selvityksen mukaan esimerkiksi apteekkien sivutoimipisteitä tai lääkekaappeja voitaisiin perustaa kyläkauppoihin. Lisäksi kyläkauppojen lupa - ja lisenssimaksuja voitaisiin alentaa. Alkon toimipisteiden määrää voitaisiin kasvattaa ja kyläkaupat asettaa etusijalle uusien sijoittamisessa. Lisäksi posti, käteisnostot ja Veikkaus ohjattaisiin kyläkauppoihin.

Kyläkaupoissa tarjottavia palveluita on varsin runsaasti

Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama selvitys osoittaa, että kyläkaupoissa tarjottavien palveluiden valikoima on jo nyt varsin runsas.

Suosituimpia täydentäviä palveluita olivat käteisnostot, Veikkaus sekä postipalvelut. Muita palveluja olivat apteekkipalvelut, kotiinkuljetus sekä kalastuslupien ja nestekaasun myynti.

– Kyläkauppojen määrä vähenee huolestuttavalla nopeudella, ja kehityksen hillitsemiseksi tarvitaan uusia ratkaisuja. Kyläkaupat ovat maaseutualueilla tärkeitä palveluiden tuottajia. Pellervon tekemä selvitys tarjoaa useita erilaisia toimenpiteitä, joita nyt ryhdytään selvittämään tarkemmin, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo.