Turkkilaiset tutkijat uskovat löytäneensä Pyhän Nikolauksen

Nikolausta pidetään yhdysvaltalaisen joulupukin Santa Clausin esi-isänä.

Tänä on niin varma kuva joulupukkina tuntemastamme Pyhästä Nikolauksesta kuin nykytutkimus mahdollistaa. Kuva: Liverpool John Moores University

Turkkilaiset arkeologit väittävät löytäneensä alkuperäisen Joulupukin, joka tunnetaan myös nimellä Pyhä Nikolaus. Koskematon hauta on löydetty Pyhän Nikolauksen kirkon alta, Turkin lounaisosasta Antalyan Demren alueelta. Arkeologisia kaivauksia on tehty alueella 20 vuoden ajan ja kirkko on suosittu pyhiinvaeltajien kohde. Asiasta kertovat useat brittilehdet.

Demre rakennettiin Myran raunioille, jossa Pyhän Nikolauksen ajateltiin asuneen. Tähän asti tutkijat ovat uskoneet, että Pyhän Nikolauksen jäänteet ovat säilyneet kirkon kryptassa Barissa Italiassa. Aiemmin on uskottu, että italialaiset kauppiaat ovat vieneet jäänteet Italiaan, kun Myran kaupunkiin hyökättiin vuonna 1087. The Guardian (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että varkaus olisi tapahtunut sen jälkeen, kun kirkko oli poltettu ja rakennettu uudelleen.

Nyt tutkijoiden mukaan Italiasta löytyneet luut ovat kuuluneet toiselle henkilölle, mahdollisesti paikalliselle papille.

Tutkijat ovat kertoneet raunion olleen hyvässä kunnossa. BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan tutkijat uskovat, että uusi löytö tuo turisteja Antalyaan.

Pyhä Nikolaus on tunnettu lasten suojelijana, joka antaa lapsille lahjoja. Pyhä Nikolaus on myös merenkulkijoiden, vankien ja väärinkohdeltujen suojelupyhimys. Nykyajan kannalta suurin merkitys Nikolauksella on kuitenkin yhdysvaltalaisen joulupukin Santa Clausin alkuhahmona.