Amnesty: Palautukset Afganistaniin keskeytettävä heti – "Kansainvälisen oikeuden vastaista"

Kansainvälisen järjestön tutkijan mukaan Suomen viranomaisten väite Kabulin turvallisuudesta on "naurettava".

turvapaikanhakijat
Pommi-isku surmasi 150 ja vaurioitti Saksan suurlähetystöä 31. toukokuuta Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa.
Pommi-isku surmasi 150 ja vaurioitti Saksan suurlähetystöä 31. toukokuuta Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa.Syed Jan / EPA

*BRYSSEL *Euroopan maat rikkovat kansainvälistä oikeutta palauttaessaan turvapaikanhakijoita Afganistaniin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestön mukaan Afganistan on liian vaarallinen maa, jotta sinne voitaisiin lähettää ketään takaisin. Se vaatii keskeyttämään palautukset välittömästi.

– Kun eurooppalaiset viranomaiset päättävät lähettää jonkun takaisin Afganistaniin, he lähettävät hänet vakavaan vaaraan. Tämä on kansainvälisen oikeuden vastaista, sanoo Amnestyn tutkija Anna Shea Ylelle.

Järjestön pääkonttorissa Lontoossa työskentelevä kanadalainen Shea kävi alkukesästä Afganistanissa tekemässä tutkimusta tänään torstaina julkaistuun raporttiin (siirryt toiseen palveluun), jossa puidaan palautettujen kohtaloita ja Afganistanin turvallisuustilannetta.

Geneven pakolaissopimukseen sisältyy palautuskielto, jonka mukaan hakijaa ei saa palauttaa alueelle, jossa tämän henki tai vapaus on uhattuna rodun, uskonnon, kansallisuuden tai mielipiteen takia.

Ainakin yksi sivullinen kuoli ja kahdeksan haavoittui moottoripyörään asennetun pommin räjähdyksessä Afganistanin Jalalabadissa 13. syyskuuta.
Ainakin yksi sivullinen kuoli ja kahdeksan haavoittui moottoripyörään asennetun pommin räjähdyksessä Afganistanin Jalalabadissa 13. syyskuuta.Ghulamullah Habibi / EPA

Amnesty katsoo, että Afganistan on kokonaisuudessaan niin turvaton ja epävakaa maa, että turvapaikanhakijoiden palauttaminen mihin tahansa Afganistanissa rikkoo palautuskieltoa vastaan.

– Amnesty arvioi, että kaikki altistuvat siellä todelliselle vaaralle, koska konflikti on niin vakava ja laajalle levinnyt, Shea sanoo.

Raportti viittaa YK:n keräämiin tietoihin, joiden mukaan Afganistanin konfliktissa kuoli tai loukkaantui viime vuonna 11 418 siviiliä.

Sen mukaan epävakaus on levinnyt koko maahan, ja pääkaupunki Kabul on erityisen vaarallinen paikka. Kuluvan vuoden alkupuoliskolla siellä kuoli tai loukkaantui liki tuhat ihmistä väkivaltaisuuksien seurauksena.

"Täysin naurettava argumentti"

Suomen maahanmuuttoviraston mukaan Kabuliin voidaan silti palauttaa.

– Kun suhteutetaan siviiliuhrien määrä väkilukuun, aseellisesta selkkauksesta aiheutuvan väkivallan voidaan edelleen katsoa olevan satunnaista, virasto kertoi tiedotteessaan kesäkuussa sen jälkeen kun Kabulin keskustassa räjähtänyt pommi oli surmannut 150 ihmistä ja haavoittanut 350.

Amnestylla on Kabulin turvallisuudesta toinen käsitys.

– Tämä on täysin naurettava argumentti. Kabul on maailman vaarallisimpia kaupunkeja, tutkija Anna Shea sanoo.

Väkijoukko pommi-iskun uhrin hautajaisissa Kabulissa. Ainakin 28 ihmistä kuoli 25. elokuuta moskeijaan tehdyssä iskussa, jossa pommin räjäytystä seurasi neljän asemiehen hyökkäys.
Väkijoukko pommi-iskun uhrin hautajaisissa Kabulissa. Ainakin 28 ihmistä kuoli 25. elokuuta moskeijaan tehdyssä iskussa, jossa pommin räjäytystä seurasi neljän asemiehen hyökkäys.Jawad Jalali / EPA

Suomi ja muut Euroopan maat ovat palauttaneet vaarallisimmilta alueilta lähteneitä afgaaneja rauhallisemmiksi katsomilleen seuduille, lähinnä Kabuliin. Shean mukaan tämä ei käy, koska Afganistanista ei löydy tarpeeksi turvallista kolkkaa. Lisäksi konflikti on arvaamaton: Paikka, joka on tänään turvallinen ei välttämättä ole sitä puolen vuoden kuluttua.

Järjestön tutkijat ovat myös haastatelleet Afganistaniin palautettuja turvapaikanhakijoita. Haastatelluista etenkin seksuaali- ja uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvat sanoivat pelkäävänsä Afganistanissa.

Vakavin tapaus oli Hadi-niminen mies, joka oli tapettu Afganistanissa sen jälkeen kun Norja oli hylännyt hänen turvapaikkahakemuksensa ja lähettänyt takaisin kotimaahansa. Amnestyn tutkijat haastattelivat hänen vaimoaan Sadeqaa. Hänen mukaansa miehen oli surmannut sama ryhmä, jota perhe oli lähtenyt Afganistanista alunperin pakoon.

Yhä useampi hakemus hylätään

Amnesty ei vastusta palautuksia sinänsä, kunhan kansainvälisiä sääntöjä noudatetaan. Se ei myöskään ota kantaa siihen, miten afgaanien turvapaikkahakemuksiin pitäisi suhtautua.

– Palautuskiellon noudattaminen ei tarkoita, että Euroopan jokainen afgaani pitäisi laskea pakolaiseksi, koska sille on hyvin täsmällinen määritelmä kansainvälisessä laissa, Shea sanoo.

Yhä harvempi afgaani saa Euroopasta turvapaikan. Kun vielä syyskuussa 2015 turvapaikka myönnettiin EU-maissa kahdelle kolmesta afganistanilaisesta, joulukuussa 2016 turvapaikan sai vain yksi kolmesta.

Viime vuonna EU-maista palautettiin Afganistaniin 9460 turvapaikanhakijaa.

Juttua päivitetty 5.10. klo 5.33: Korjattu "kansainvälinen laki" muotoon "kansainvälinen oikeus".