1. yle.fi
  2. Uutiset

Sata salamaa, Tämä taivas tämä maa, Murheellisten laulujen maa? Vai kenties Finlandia? – Nyt äänestetään Suomen kauneinta kuorolaulua ja 100 kauneinta lauletaan jättikonsertissa

Satavuotiasta Suomea juhlitaan sadoilla eri tavoilla. Yksi tapa on laulaa yhteen putkeen sata Suomen kauneinta kuorolaulua ja antaa kansan äänestää niistä paras.

kuoromusiikki
20 kuoroa laulaa Suomen sata kauneinta kuorolaulua Jyväskylän Norssilla lauantaina 7.10 kello 14-20.
20 kuoroa lauloi Suomen sata kauneinta kuorolaulua Jyväskylässä lauantaina.

Kuorolaulujen kauneusjärjestykseen listaamiseen ei löydy mitään virallista kaavaa, joten Keski-Suomessa päätettiin antaa valta kuoroille.

Yhteensä 20 kuoroa innostui lauantaina järjestettävästä maratonkonsertista, jossa lauletaan sata kuorolaulua ilman taukoja, liki kuudessa tunnissa ja vieläpä Yle Areenan suorassa lähetyksessä. Yle Jyväskylä striimaa konsertin Areenaan alkaen kello 13.55 ja jatkaen konsertin loppuun liki kello 20.

Kuorotempauksen takaa löytyy Sulasolin Keski-Suomen piiri, joka haluaa antaa ison laulullisen lahjan satavuotiaalle Suomelle. 20 kuoroa Studiokuorosta Vox Aureaan rakensi sadan kappaleen konserttiohjelmiston, joka esitetään livenä ”kuoronperään” Jyväskylän Normaalikoulun juhlasalissa lauantaina 7. lokakuuta kello 14-20.

Valitse kolme parasta sadasta

Itsenäisen demokratian perusajatus on, että hallintovalta nousee kansasta ja toteuttaa kansan tahtoa. Tämä toteutuu myös kuorolaulujen maratonkonsertissa. Ensinnäkin konserttiin on vapaa pääsy ja yleisö voi tulla ja mennä konserttisaliin milloin huvittaa. Ja tulla vaikka uudestaan parin tunnin kuluttua.

Toiseksi yleisö saa laulaa mukana ja äänestää myös kauneinta kappaletta joko paikan päällä tai älypuhelimella nettiäänestyksessä. Äänestyksessä voi valita kolme suosikkilaulua (siirryt toiseen palveluun) ja äänestysaika jatkuu vielä konsertin aikana. Äänestystulos eli Suomen kaunein kuorolaulu julkistetaan konsertin lopussa.

Maratonkonsertin ylevänä tavoitteena on nostaa esiin suomalaisen kuorokulttuurin hienot perinteet kautta aikain ja uuden musiikin parhaat tuotteet. Kokonaisuuteen kuuluu lauluja 1800-luvulta nykypäivään kunnioittaen myös suomenruotsalaisen ja saamelaisen lauluston merkitystä. Yhteisellä musiikkikokemuksella vahvistetaan myös suomalaista identiteettiä.

Vox Aurea harjoituksissa.
Vox Aurea kuoro esiintyy maratonkonsertissa viimeisenä ennen suurkuoron loppuhuipennuksia.Jarkko Riikonen / Yle

Jean Sibeliuksesta Juice Leskiseen

Konsertin säveltäjänimiä ovat muun muassa Toivo Kuula, Jean Sibelius, Juha Holma, Gösta Sundqvist, Kerkko Koskinen, Leevi Madetoja, Pekka Kostiainen. Jukka Kuoppamäki, Juice Leskinen ja Toni Edelmann.

Laululistalta löytyy niin Semmareiden Kaksi kättä hississä kuin Virve Rostin tutuksi tekemä Sata salamaa, Jukka Kuoppamen Tämä taivas, tämä maa ja Eppu Normaalin Murheellisten laulujen maa. Klassikoista ovat mukana muun muassa Kesäpäivä Kangasalla, Finlandia ja Kalliolle, kukkulalle.

Maratonkonsertissa esiintyy edustava joukko keskisuomalaisia kuoroja. Tunnetuin joukosta puuttuja on Seminaarinmäen Mieslaulajat, joka valmistautuu laajalle Suomen kiertueelle.

Maratonkonsertin 20 kuoroa ovat esiintymisjärjestyksessä Jyväskylän Studiokuoro, Mieskuoro Sirkat, Secapella, kello 14.59 Kamarikuoro Cantinovum, Musica, kello 16.01 Harjun Laulu, Vaput, Jyväskylän Naislaulajat, Viihdekuoro Karpalot, Aallon Laulajat, kello 17.07 Fiori, Ilonat, Femmineo, Palokan Viihdelaulajat, Voice, kello 18.01 Keuruun Serena, Ruamjai, Lapsen ääni, Kolmekuutoset ja Vox Aurea. Konsertti huipentuu kello 19.07 suurkuoron esityksiin, joista viimeisenä kajahtaa Sibeliuksen Finlandia.

Kuoromaraton päättyy juhlavasti Jean Sibeliuksen Finlandia-hymniin.
Kuoromaraton päättyy juhlavasti Jean Sibeliuksen Finlandia-hymniin.
Lue seuraavaksi