1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivaukset

Muinainen sormenjälki oli vasta alkua – nyt Haminasta löytyi kivikautinen hylkeenpyytäjien leiri

Haminan arkeologisissa kaivauksissa löytyneet luut ovat paljastuneet suurelta osin hylkeiden luiksi.

kaivaukset
hylkeenluita
Paula Kouki

Haminan arkeologisista kaivauksista on paljastunut, että alueella kivikaudella eläneet ihmiset söivät esimerkiksi hylkeitä, majavia ja jäniksiä.

Kaivauksista löytyneet luut on analysoitu, ja suurin osa luista on todettu hylkeiden luiksi. Lisäksi on löytynyt majavan, jäniksen ja kalojen kuten hauen ja ahvenen tunnistettavia luita. Pääasiassa muinaiset ihmiset näyttivät kuitenkin syöneen hyljettä.

– Vaikuttaa siltä, että Viidankankaalla on ollut hylkeenpyyntileiri. Samalla alueella on myös aikaisempaa ja myöhempää pysyvämpään asutukseen viittaavaa muinaisjäännöstä, eli maastossa on asumuspainanteita kiinteämmistä rakenteista jääneitä kuoppia, kertoo arkeologi Paula Kouki.

Korkea savupirtti

Löydöt viittaavat siihen, että alueella oli sekä kotamaisia rakennelmia että tukevampia asumuksia, jotka oli rakennettu hirrestä. Rakennelma muistutti korkeaa savupirttiä, jossa oli luultavasti avoin kuoppa keskellä majaa tulisijana.

– Oletettavasti katto on ollut korkealla, ja savu on mennyt ylös. Siellä on varmasti ollut jonkinlainen räppänä, josta savu on päässyt ulos, mutta siitä huolimatta siellä on ollut aika paljon savua, kertoo Paula Kouki.

Tulisijaa ei kaivauksissa kuitenkaan löytynyt.

– Paikan löytäjän Seppo Kallion mukaan siellä on aiemmin ollut näkyvissä hiekkakuopan reunassa osittain rikkoutunut tulisija, mutta sitä emme pystyneet kasvillisuuden takia paikantamaan näissä kaivauksissa.

Viidankankaan vanhalla asuinpaikalla Haminassa tehtiin arkeologisia kaivauksia kesällä 2015.
Miina Sillanpää / Yle

Aikaisemmin kaivauksissa on on löytynyt muun muassa ihmisen sormenjälki, joka oli painunut märkään saveen.

– Keramiikan palasessa näkyy heikosti tekijänsä sormenjälki. Se on painunut saveen ennen astian polttoa, Kouki kertoi viime vuoden lopulla.

Osa asuinpaikasta tuhoutui

Viidankankaan kivikautiset asuinpaikat sijaitsevat laskettelukeskus Uuperinrinteiden itäpuolella Haminan Metsäkylässä. Lähellä on vanha hiekanottoalue, joka on Koukin mukaan saattanut tuhota muinaista asuinpaikkaa.

– On hyvin todennäköistä, että osa asuinpaikasta on hävinnyt hiekanoton myötä. Hiekanotto on tietysti lopetettu siinä vaiheessa, kun tämä asuinpaikka löytyi, mutta varmasti siinä on ehtinyt mennä osa asuinpaikasta mukana, sanoo Paula Kouki.

Viidankankaan alue sijaitsi tuhansia vuosia sitten merenrannalla hiekkaisella niemennokalla. Rannan tuntumasta pystyi näkemään sisäsaariston ja salmien muodostaman sokkelikon, eli maisema muistutti paljolti nykyistä Suomenlahden saaristoa.

Merenrannalla asuminen oli tyypillistä, sillä muinaiset asukkaat kalastivat paljon.

He myös metsästivät sekä koristelivat keramiikkaa tekniikalla, joka näytti siltä kuin saviastioihin olisi painettu leimakoristeita kammalla. Siitä kyseinen ajanjakso 3 300–2 800 eaa. sai nimensä: tyypillinen kampakeraaminen kulttuuripiiri, joka ulottui Siperiasta Baltian maihin.

kampakeramiikkaa
Kampakeramiikkaa. Paula Kouki

Lisää kaivauksia luvassa

Kaivauksissa tutkittiin viime vuonna viikon aikana 17 neliömetrin kokoista aluetta.

Rahoitus on haussa seuraavia kaivaustöitä varten. Kaksi viikkoa kestävät kaivaukset on tarkoitus järjestää ensi vuoden elo-syyskuun aikana. Mukaan pääsisivät tällä kertaa myös koululaisryhmät.

– Haluaisin löytää sen tulisijan, jotta saisimme ajoitettavaa materiaalia. Olisi myös mukava löytää kokonaisia esineitä. Mielelläni löytäisin myös lisää todisteita myöhemmistä asutusvaiheista kuin kampakeramiikasta, koska tiedämme, että niitä on siellä ollut. Meillä on nytkin keramiikkalöytöjä, jotka todennäköisesti ajoittuvat myöhäisempiin vaiheisiin, mutta tarvitsemme niitä lisää, jotta voisimme analysoida keramiikkatyypin ja ajoittaa sitä.

Kaivauksissa mukana olleet vapaaehtoiset ovat olleet mukana rakentamassa Viidankankaan ja koko Kaakonkulman kivikaudesta kertovaa näyttelyä, joka avautuu Haminan kaupunginmuseolla 29. marraskuuta.

Lue seuraavaksi