Anssi Kela urastaan: Kaikki muuttui puolessa tunnissa

Muusikko Anssi Kela pystyy määrittämään tarkan hetken, jolloin hänen uransa suunta muuttui.

Anssi Kela
Ylen aamu-tv: Anssi Kelan elämä ja ura
Ylen aamu-tv: Anssi Kelan elämä ja ura

Oli kesäkuun 6. päivä vuonna 2011, kun Anssi Kela nousi yksin akustisen kitaransa kanssa Helsingin areenalle. Silmien edessä oli 12 000 ihmisen meri, joka oli tullut katsomaan illan päätähteä Eric Claptonia.

– Se oli puolituntinen, jolloin kaikki muuttui.

Aamu-tv:ssä vieraillut muusikko Anssi Kela tarkoittaa hetkeä, jolloin Nummela-levyn jättimenestyksen jälkeinen alavire kääntyi jälleen uuteen nousuun.

– Heitin itseni leijonanluolaan ja halusin katsoa, selviänkö sieltä hengissä. Seuraavan puolen tunnin aikana tapahtui jotain. Tajusin, että Anssi Kela ei ole vielä ohi.

Kela ymmärsi, että hänelle on kysyntää ja että hänellä on yleisölle vielä annettavaa. Se oli hetki, josta käynnistyisi hyvä aikakausi, hän uskoi.

Näin todella tapahtui ja Kela nousi jälleen musiikin tekijöiden ykköskaartiin.

Jean Ramsay on kirjannut ylös tuon hetken ja muita Anssi Kelan musiikillisia vaiheita. Tuloksena on Kosketusetäisyydellä -niminen kirja, jota Kela kuvailee musiikillisen uransa välitilinpäätökseksi.

Kun keikkailu muuttui harrastuksesta työksi

Anssi Kelasta on sukeutunut yksi ahkerimmista live-esiintyjistämme. Viime vuonna hän teki 170 keikkaa eli oli yleisön edessä keskimäärin joka toinen päivä.

Osin kyse on ollut levymyynnin romahduksen aiheuttamasta pakkoraosta.

– Kaikilla artisteilla levyjen myyntiluvut ovat kornilla tasolla. Se on aiheuttanut merkittävän loven tuloihin, jota erilaiset striimipalvelut eivät täytä.

– Kun levyt vielä myivät, suhtauduin keikkailuun harrastustoimintana. Se oli levyjen promoa. Nyt keikkailu on se työsarka, jota mun pitää kyntää.

Kela joutui mukauttamaan menonsa pienentyneisiin tuloihin. Hieno keikkabussi vaihtui pakettiautoon. Pikkuhiljaa työ alkoi kuitenkin tuottaa tulosta.

– Huomasin, että mähän tienaankin näistä keikoista jotain, Kela naurahtaa.

Yksi mieleenpainuneimmista esiintymisistä oli Helsingin ydinkeskustassa, Tennispalatsin katolla. Voit kuunnella Anssi Kelan kertomuksen tuosta Facebook-tempauksesta jutun yhteydessä olevasta videoklipistä.