Hyppää sisältöön

Wired listasi: Tällaisia ovat Helsingin kymmenen kiinnostavinta startup-yritystä

Listan kärkeen ylsi älyviherseiniä tarjoava Naava. Mukana on myös asuntomarkkinoita uudistava ja karaokea tarjoava yritys.

Naavan mukaan viherseinät puhdistavat ilmaa tehokkaammin kuin tavalliset viherkasvit. Kuva: Mikko Koski / Yle

Teknologialehti Wired on hiljattain listannut Helsingin kiinnostavimmat startup-yritykset (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan tunnelmat Helsingissä ovat nyt luottavaiset, kun Nokian alamäestä alkaa olla aikaa ja talous on kääntynyt taas nousuun.

Kasvun merkkejä näkyy Wiredin mukaan kaikkialla, ja esimerkkeinä tästä ovat peliyritysten Remedyn ja Next Gamesin pörssilistautumiset, joiden avulla yhtiöt keräsivät merkittävästi lisää pääomaa.

Lehti viittaa myös kauppoihin, joissa isot teknologiajätit ovat ostaneet täkäläisiä startup-yrityksiä, esimerkiksi Apple hankki omistukseensa keväällä Bedditin, joka on unen laadun seurantaan keskittynyt yritys.

Nämä 10 startup-yritystä Wired listaa Helsingin kiinnostavimmiksi

Naava

Vuonna 2011 aloittanut Naava (siirryt toiseen palveluun) toimittaa viherseiniä yli kolmellesadalle yritykselle. Kahtena viime vuonna yritys on kerännyt yli viiden miljoonan euron rahoituksen. Yritys kuvailee haluavansa yhdistää ihmiskunnan luonnon kanssa, ja mahdollistaa sen tarjoamillaan älyviherseinillä.

Naava oli aiemmalta nimeltään Naturvention. Sen mukaan yksi viherseinä vastaa puhdistusteholtaan 8 000 tavallista kasvia. Yle kertoi yrityksestä keväällä 2016.

Yousician

Yousician-palvelun (siirryt toiseen palveluun) avulla voi oppia soittamaan eri instrumentteja. Sovellus voi hyödyntää älypuhelimen mikrofonia ja kuunnella, soittaako sovelluksen käyttäjä oikeita vai vääriä sointuja. Yhtiö mainosti jo vuonna 2015 olevansa maailman suurin musiikkikoulu.

Smartly

Smartly (siirryt toiseen palveluun) tarjoaa mahdollisuutta automatisoida ja optimoida mainostamista sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa ja Instagramissa. Kauppalehti kertoi syyskuussa (siirryt toiseen palveluun), että Smartly on onnistunut nousemaan maailman suurimpien Facebook-mainonnan optimointiin keskittyvien yritysten joukkoon.

Blok

Virtuaalinen asuntovälittäjä Blok (siirryt toiseen palveluun) kuvailee yhdistävänsä hyvän kiinteistövälittäjän ja itsemyynnin parhaat puolet, ja se pyrkii uudistamaan asuntomarkkinat automaation ja tekoälyn avulla. Blok kertoo saaneensa hiljattain nimekkäitä sijoittajia (siirryt toiseen palveluun) toisella rahoituskierroksellaan.

Singa

Karaokea verkko- ja mobiilipalveluna tarjoava Singa (siirryt toiseen palveluun) mahdollistaa yli 20 000 kappaleen karaokeversioon pääsyn älypuhelimella tai tietokoneella tai Applen TV:llä. Wired kuvailee Singan pyrkivän olemaan karaoken Spotify. Palvelun mukaan sen avulla voi nauttia karaokesta missä ja milloin tahansa. Singasta arvioitiin kesällä Talouselämälle (siirryt toiseen palveluun), että karaokemarkkinat ovat kokonaisuudessaan 15 miljardin euron suuruiset.

Jens-Antti Andersen testasi työpaikkansa Singan karaokea entisessä Marian sairaalassa. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Nosto

Nosto tarjoaa verkkokaupoille mahdollisuutta personoida asiakkaiden ostoskokemusta verkkokaupassa. Nosto (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi analysoi, mistä asiakas on kiinnostunut ja tarjoaa tälle sen perusteella tuotteita, jotka asiakas todennäköisemmin voisi ostaa.

Vainu

Vainu kertoo hyödyntävänsä yritysdataa yli 100 miljoonasta yrityksestä ja auttaa näin yrityksiä saamaan lisää myyntiä. Vainulla (siirryt toiseen palveluun) on viisi toimistoa, Helsingin lisäksi muun muassa New Yorkissa ja Oslossa. Yrityksellä on jo 100 työntekijää.

Shipyard Games

Paikannuspalveluihin perustuvaa mobiilipeliä kehittävä Shipyard Games (siirryt toiseen palveluun) on kerännyt rahoitusta peliyhtiö Supercelliltä. Kehitteillä olevan pelin odotetaan tulevan markkinoille ensi vuonna.

Varjo

Virtuaalitodellisuuslaseja kehittävä Varjo (siirryt toiseen palveluun) sai kerättyä vasta 7 miljoonan euron rahoituksen, josta kertoi ainakin Talouselämä (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan Varjon kehitteillä olevaa teknologiaa pidetään mullistavana, ja se on "yksi Suomen kuumimmista alkuvaiheen startupeista".

Norsepower

Suurten alusten polttoainekustannuksia alentavia roottoripurjeita toimittava Norsepower (siirryt toiseen palveluun) on saanut purjeensa kokeiluun esimerkiksi maailman suurimman varustamon Maerskin öljytankkeriin. Mekaanisten purjeiden toivotaan tulevaisuudessa vähentävän merenkulkualan polttoainepäästöjä. Tekesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) yritys on onnistunut viemään roottoripurjeissaan teknologiaa pisimmälle maailmassa.

.
.