Naista raadelleen poliisikoiran kohtalo yhä auki – "En usko, että siviilikoiraakaan olisi menty oikopäätä ampumaan"

Poliisikoiran yleisin tehtävä Suomessa on kadonneen henkilön etsintä. Simossa kadonnutta etsinyt koira aiheutti naiselle vakavia vammoja puremalla tätä.

poliisikoirat
poliisin hihamerkistä lähikuva
Simossa kadonnutta purreen koiran kohtalo selviää myöhemmin.Miki Wallenius / Yle

Poliisikoiran elämä on yhtä harjoittelua. Paljon liikuntaa, fyysistä ja henkistä rasitusta. Erilaisia etsintätehtäviä harjoitellaan ja tehdään tositoimissa paljon. Suomessa poliisikoiran yleisin tehtävä on kadonneen henkilön etsintä.

Lapin poliisilaitoksen virkakoiraa tarvittiin viime perjantaina Simossa, kun sienimetsään kadonnutta naista etsittiin. Nainen löytyi perjantai-iltana pimeästä metsästä. Etsintöjen yhteydessä poliisikoira puri naista.

Etsintätehtävässä oli kaksi vuotta virkakoirana toiminut partiokoira. Tämänhetkisten tietojen mukaan koiralle oli laitettu kuonokoppa, mutta se olisi jostain syystä irronnut. Kadonnut nainen löytyi, mutta koira puri häntä sillä seurauksella, että nainen sai vakavia, sairaalahoitoa vammoja.

Se on hirvittävä tapahtuma, pahin mahdollinen mitä ei pitäisi tapahtua.

Pekka Kokkonen

Poliisikoiralaitoksen johtaja Pekka Kokkonen sanoo, että kyseessä on Suomessa erittäin harvinainen tapaus, jota ei olisi pitänyt tapahtua.

– Minun ajatukseni ovat heti tilanteesta kuultuani olleet puremisen kohteeksi joutuneessa naisessa. Se on hirvittävä tapahtuma, pahin mahdollinen, mitä ei pitäisi tapahtua. Kun lähdemme auttamaan ja tapahtuukin näin. Ja saamani tiedon mukaan vammat ovat vakavat, Kokkonen sanoo.

Ikävä tilanne yllätti. Kokkonen sanoo, että kyseinen koira on toiminut tehtävissä moitteettomasti, eikä viitteitä tapahtuneen kaltaiseen riskiin ollut nähtävissä. Kokkonen ei myöskään muista, että Suomessa olisi poliisikoira purrut etsinnän kohteena olevaa henkilöä näin vakavasti.

Kokkonen sanoo, että kun kysymys on luontokappaleista, vahinkopuremisia tapahtuu.

– Tapahtunut vahinko on ainutlaatuinen vakavuudessaan.

Poliisikoiran valintaan käytetään paljon aikaa

Joka vuosi aloittaa 12 uutta partiokoiraohjaajaa ja heille kaikille hankitaan Hämeenlinnassa toimivan poliisikoiralaitoksen kautta pentu. Joka vuosi 1–2 koiraa vaihdetaan kesken koulutuksen syystä tai toisesta. Koiralla voi olla luontaista arkuutta ihmisiä, erilaisia tilanteita, kovia ääniä tai liukkaita alustoja kohtaan. Voi olla myös terveydellisiä vajavuuksia tuki- ja liikuntaelimissä. Poliisikoiran ura on fyysisesti raskas.

Simossa metsästä löydetty nainen oli löytöhetkellä alilämpöinen, mutta tajuissaan. Jos koira ei olisi löytänyt naista, hän olisi saattanut menehtyä.

Suomen 260:a poliisikoiraa käytetään poliisityön tukemiseen ja muiden viranomaisten avustamiseen yli 11 000 kertaa vuodessa. Viime vuonna poliisikoirien avulla pelastui Suomessa 16 kadonneen henki. Kadonneiden etsintää myös harjoitellaan paljon ja se kuuluu opetussuunnitelmaan. Koulutuksen loppupuolella poliisikoirat suorittavat henkilöetsinnän käyttöönottotarkastuksen, jossa katsotaan, löytääkö koira henkilön.

– Koira ei saa missään vaiheessa koskea henkilöön. Tulee hylätty suoritus, jos koira koskee, Kokkonen sanoo.

Ari Pynssi poliisikoiransa Caman kanssa.
Kadonnutta etsivä koira ei saa koskea kadonneeseen, ainoastaan ilmoittaa haukkumalla.Juha Kemppainen / Yle

"Voi olla että jatkaa tai ei jatka"

Simossa kadonnutta naista purrut koira ei saa tällä hetkellä olla henkilöetsintätehtävissä vapaana. Koiran tulee siis olla kytkettynä.

Simon tapauksesta on käynnistetty tutkinta. Oulun kihlakunnan syyttäjä tutkii tapausta ja sen jälkeen tehdään päätös koiran tulevaisuudesta. Poliisikoiralaitoksen johtaja Pekka Kokkonen ei sano vielä, mikä koiran kohtalo jatkossa on.

– Voi olla että jatkaa tai ei jatka. En usko, että siviilikoiraakaan olisi menty oikopäätä ampumaan. Tutkitaan ensin ja poliisikoiran osalta katsotaan tutkinnan jälkeen, mikä on koiran kohtalo, Kokkonen sanoo.

Tutkinnassa pyritään myös selvittämään, tuleeko ilmi jotakin sellaista, mikä tulisi ottaa huomioon koulutustoiminnassa.

Poliisikoira GoPro:lla kuvattuna.
Voimankäyttöä harjoitellaan edelleen, mutta sitä tarvitaan harvoin.Risto Koskinen / Yle

Jos siviilikoira puree ihmistä tai toista eläintä, voi eläimen omistaja olla sitä mieltä, että koira on parempi lopettaa. Myös poliisilla on oikeus ottaa kiinni ja viimeisenä keinona lopettaa eläin, joka on ihmiselle vaarallinen. Poliisi joutui lopettamaan viime keväänä Imatralla kaupassa asiakasta ja poliisia purreen koiran. Koira tuli kauppaan sisään ilman omistajaa.

Koirien puremisen tai aggressiivisuuden vuoksi on käyty myös käräjillä. Tuomioistuimella on oikeus määrätä koira lopetettavaksi, jos se on eläimen vaarallisuuden vuoksi perusteltua. Näin tapahtui esimerkiksi Asikkalassa, jossa koira puri alle 10-vuotiasta lasta kasvoihin. Lopettamispäätökset ovat Suomessa kuitenkin harvinaisia.

Myös poliisikoirien hyökkäystä sivullista kohtaan ilman syytä on puitu käräjillä. Turussa 2011 hovioikeudessa käsiteltiin tapausta, jossa vapaalla ollut poliisi koulutti virkakoiraansa. Koira kuitenkin karkasi ja kävi lähistöllä olleen kävelijän kimppuun. Hovioikeuden mukaan (siirryt toiseen palveluun) ohikulkijan kimppuun hyökännyttä poliisikoiraa ei tarvinnut lopettaa, koska sen kuuluukin olla vaarallinen.

Puremista harjoitellaan, mutta tarvitaan harvoin

Virkakoiria käytetään yhä enemmän nenän käyttöä vaativiin tehtäviin. Edelleen partiokoirat koulutetaan myös voimankäyttöön, mutta usein jo pelkkä koiran näyttäminen tai sillä uhkaaminen laukaisee tilanteen. Voimankäyttöön johtaneita tehtäviä on poliisikoirilla harvoin.

Esimerkiksi Lapissa puremiseen johtaneita tilanteita, eli kun koira puree ohjaajansa käskystä, tulee 1–2 kertaa vuodessa. Tilanteet päättyvät usein jo siihen, kun koiraa uhataan käyttää tai koiraa näytetään.

Poliisin hälytyspartioiden mukana kulkevat partiokoirat koulutetaan voimankäyttöön. Poliisin voimankäyttövälineistö on kehittynyt ja käytössä on poliisikoiraa lievempiä välineitä, kuten teleskooppipatukat, oc-sumuttimet ja etälamauttimet. Tämä on varmasti yksi syy siihen, että koirien käyttö on vähentynyt.