Hyppää sisältöön

Lukiolaiset alkoivat kasvattaa sirkkoja ruoaksi – itse kasvatetut hyönteiset päätyvät pian lautaselle

Sirkkojen myynnistä saaduilla tuloilla on tarkoitus tukea erilaisia kestävän kehityksen hankkeita.

Etelä-Tapiolan lukiossa on kasvatettu pian parin kuukauden ajan sirkkoja. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Espoolaisen Etelä-Tapiolan lukion opiskelijat ovat pian ainutlaatuisen tilanteen edessä: ruokalautasella saattaa olla lähiviikkojen aikana itse kasvatettua sirkkaa.

Koulussa on nimittäin viljelty sirkkoja elokuusta saakka. Lukion oppilaat ovat olleet sirkkakasvattamosta innostuneita.

– On ollut tosi kiinnostavaa. Eteen on tullut paljon sellaista, mitä en ollut aiemmin ajatellut, että on edes mahdollista, kommentoi Etelä-Tapiolan lukiossa toista vuotta opiskeleva Aaron Uussaari.

Mitä sirkkojen kasvattaminen on opettanut tähän mennessä? Ainakin paljon "knoppitietoa" sirkoista, Uussaari vastaa kysymykseen.

– [Hanke] on opettanut paljon myös hyönteisruoasta. Se on kuitenkin todella iso tulevaisuuden juttu. Se on ekologista ja terveellistä, hän lisää.

Lukiolaiset Aaron Uussaari (vas.) ja Toivo Hursti. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Aiheesta tekee ajankohtaisen myös tuore tieto siitä, että hyönteiset sallitaan Suomessa ruoaksi. Tähän asti ihmisruoaksi tarkoitettuja sirkkoja on myyty ainakin keittiösomisteina.

Syyskuussa kerrottua muutosta onkin odotettu, ja sitä pidetään tervetulleena.

Taustalla ajatus kestävästä kehityksestä

Etelä-Tapiolan lukio on järjestänyt sirkkakokeilun yhdessä Espoon kaupunkitapahtumien kanssa. Sirkkoja kasvatetaan kontissa, joka sijaitsee Näyttelykeskus WeeGeen (siirryt toiseen palveluun) pihalla.

Kontin sisällä on 24 muovilaatikkoa ja niistä jokaisessa noin kuusituhatta kotisirkkaa, kertoo biologian ja maantieteen opettaja Pentti Heikkinen.

Etelä-Tapiolan lukion biologian ja maantieteen opettaja Pentti Heikkinen. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Etelä-Tapiolan sirkat päätyvät lopulta ruokalautaselle. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Opiskelijat hoitavat sirkkoja päivittäin, myös viikonloppuisin. Hankkeen taustalla on ajatus siitä, että kestävän kehityksen eteen voi tehdä jotain myös itse, Heikkinen sanoo.

– Me myymme näitä [sirkoista valmistettuja] tuotteita. Rahalla pystymme auttamaan yhteisesti sovittuja hankkeita.

– Tärkeää tässä on tietenkin myös uusi ruoka, joka on nyt nousussa, eli hyönteisruoka ja se, miten ihmiset saadaan totutettua hyönteisiin, hän jatkaa.

Etelä-Tapiolassa sirkat ovat vähentäneet jonkin verran myös ruokahävikkiä, koska niille on Heikkisen mukaan tarjottu muun muassa kouluruokalan ylijäämäsalaattia.

Kontissa koulun ensimmäinen alusta asti itse kasvatettu sirkkasato alkaa olla niin sanotusti sadonkorjuuiässä. Joko sirkka on osa opiskelijoiden omaa ruokavaliota? Ei muuten, mutta välipalana tehdyn patukan muodossa, Aaron Uussaari sanoo.

– Muuten ei ole tullut ihan hirveästi ruokaan laitettua.

Sirkkakontti on avoinna yleisölle viikon kuluttua lauantaina. Kokeilun on tarkoitus jatkua ainakin tämän lukuvuoden ajan.

Joel Vanhanen on yksi niistä opiskelijoista, jotka hoitavat lukion sirkkoja. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Sirkkoja on 24 muovilaatikossa. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Lue myös:

.
.