Suurten kaupunkien johtajat koolla Helsingissä – "Kapinasta ei missään nimessä ole kyse"

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren koolle kutsumat kaupunginjohtajat kuitenkin kritisoivat maakuntauudistusta torstaisessa Ylen Ajantasassa.

Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta, Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka, Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen ja Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula kävivät Ylellä Ajantasan haastattelussa 5.10.2017. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Suomen 21 suurimman kaupungin johtajat kokoontuvat tänään torstaina Helsinkiin pormestari Jan Vapaavuoren kutsumana.

Vapaavuori on arvostellut voimakkaasti hallituksen maakuntauudistusta, joka ei hänen mukaansa huomioi suurten kaupunkien tarpeita ja roolia Suomen kehityksen moottoreina.

Vapaavuori haluaa valjastaa yli 50 000 asukkaan kaupungit yhteistyöhön ajamaan kaupunkien etua.

Ylen Ajantasa haastatteli tänään Lahden, Kouvolan, Porvoon ja Rovaniemen kaupunginjohtajia.

Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula on samoilla linjoilla Vapaavuoren kanssa.

– Alueet ja kunnat ovat valtavan erilaisia Suomessa. Ajatus siitä, että yhden koon takki sopisi kaikille, ei toimi. Uusimaa on aivan erilainen kuin esimerkiksi Lappi tai Kymenlaakso. Maakunnan lisäarvo uutena hallintotasona on minulle kysymysmerkki, kun maakunta ei saavuta oikeaoppista itsehallintoa vaan esimerkiksi verotusoikeus on tällä hetkellä jäämässä pois. Itse näen, että kapunki olisi asukaslähtöisempi alusta palveluille kuin maakunta.

Kilometrit eivät estä Helsingin ja Rovaniemen yhteistyötä

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvosen mukaan Uudellamaalla ja Lapilla on kuitenkin merkittävää yhteistyötä niiden eroista ja pitkästä välimatkasta huolimatta.

– Rovaniemi on täysin erilainen kuin muut Suomen kaupungit arktisuuden, kansainvälisen matkailun ja luontonsa vuoksi. Helsinki on hyvä gateway Lappiin. Päivittäin tulee kuusi lentoa, ja Aasian liikenne kulkee Helsingin kautta ainakin vielä. Matkailussa teemme muidenkin kaupunkien kanssa yhteistyötä. Olemme erilaisia keskenämme, mutta markkinoilla olemme yhdessä vahvempia.

Suuret kaupungit kuitenkin myös kilpailevat toisiaan vastaan. Kouvolan kaupunginjohtajan Marita Toikan mukaan terve kilpailu ei ole ongelma vaan kuuluu asiaan.

– Olemme keskustelleet Lahden kaupunginjohtajan Jyrki Myllyvirran kanssa liikenteen ohjauskeskuksesta, jossa kilpaillaan samasta asiasta. Keskustelu on asiallista, ja tämmöistä tämän pitää ollakin, Toikka kertoo.

"Nyt pitäisi lähteä tekemään uudistusta, joka parantaa kaupunkien kilpailukykyä"

Myös Myllyvirta sanoo, että kilpailua tarvitaan, ja samoin edellytyksiä kilpailukyvyn parantamiselle. Hänen mukaansa maakuntauudistus ei paranna kaupunkien kilpailukykyä vaan heikentää sitä.

– Yritysten kehittämisessä ja neuvonnassa sekä työllisyyden hoidossa ei tällä hetkellä ole ihanteellista tilannetta. Työnjako yskii valtion ja kaupunkien yksiköiden välillä. Nyt pitäisi lähteä tekemään uudistusta, joka parantaa kaupunkien kilpailukykyä, mutta nyt tämä maakuntauudistus tuo kolmannen toimijan, joka pikemminkin vie asioita huonompaan suuntaan.

Myllyvirran mukaan Vapaavuoren kutsumaan kokoontumiseen ei liity mitään dramatiikkaa vaan kaupunkien johtajat ovat muutenkin yhteydessä toisiinsa.

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen on samaa mieltä.

– Ei tämä ole kapina. Yhdessä kehitetään Suomea ja kaupunkien roolia.

– Keskustelun lisääminen on tervetullutta, mutta kapinasta ei missään nimessä ole kyse, Toikka toteaa.